Henrik Klasson Fleming - Keskiaikainen tapa suvuissa "sopimusavioliitto" (vrt. nykyajan vastaava ilmiö eri kulttuureissa). [ genera contract marriages in middle ages].

Started by Private User on Saturday, August 25, 2012

Participants:

  • Private User
    Geni member

Profiles Mentioned:

Showing all 1 post
Private User
8/25/2012 at 2:36 AM

http://www.phpoint.fi/ulrikaj/famflem.htm _
http://www.phpoint.fi/ulrikaj/family.htm _

Sopimusavioliitto: (Medeltida äktenskapsförord)

Keskiajan ylimystön keskuudessa avioliitossa ei ollut kyse kiintymyksestä ja viihtymisestä, vaan bisneksestä ja politiikasta tavoitteena jälkeläisten tuottaminen, varallisuuden kasvat­taminen ja aseman turvaaminen, tyypillistä oli puolisoiden suuri, kymmenienkin vuosien ikäero.

Moni morsian olisi vihittäessä ollut vasta noin 10-vuotias, mikäli syntymävuodet pitäisivät tarkalleen paikkansa, se on kuitenkin voinut olla mahdollista keskiajalla, kun lapsia kihlattiin ja avioliitoista sovittiin jopa heti lasten synnyttyä.

Avioliitto oli vielä 1200-1400 -luvuilla puolisoiden ja heidän sukujensa välinen sopimus, joka kuului sopimusoikeuden piiriin. Kuulutuksia ja papin siunausta suositeltiin jo lateraalikonsiilissa 1215, mutta kirkollinen riitti siitä tuli vasta 1520 tienoilla.

Kirkko sääti roomalaisen oikeuden pohjalta, että avioliiton solmimisen virallinen alaikäraja oli tytöillä 12 ja pojilla 14 vuotta. Ensimmäiset lapset syntyivät aikaisintaan 13-18 -vuotiaille, viimeiset korkeintaan noin 40-vuotiaille. Suuren lapsi- ja lapsivuodekuolleisuuden, sotien ja kulkutautien takia koko väestön keski-ikä oli keskiajalla vain noin 30 vuotta.

Showing all 1 post

Create a free account or login to participate in this discussion