Uued privaatsusreeglid genis - natuke halba ja head

Started by Private User on Tuesday, April 6, 2010

Participants:

• Private User
    Geni Pro
  • Geni Pro
  • Private User
    Geni Pro
  • Private User
    Geni Pro
  • Private User
    Geni member

Profiles Mentioned:

• Photo_silhouette_f_thumb2
    Geni member
  • Rein Ratas
    Geni member
  • Photo_silhouette_m_thumb2
    Jaagup Kreem
    Geni member
  • Geni member
  • Photo_silhouette_m_thumb2
    Puissa Andres
    Geni member
Showing 301-330 of 1119 posts
12/5/2010 at 3:00 PM

Arne, ma pakuks, et sinu plahvatuse fookus on Eestis (Estonias) ja mitte kuskil välismaal?!?

Private User
12/5/2010 at 9:33 PM

Curaatoritele on tehtud tööriist, mis võimaldab automaatselt VÄGA SELGELT samu isikuid lõpuni mestida. See puudutab AINULT public profiile.

Nimetet tööriist käib üle pooleli mestimised konkreetse kuraatori koostööpartnerite mestimisloendi, analüüsib iga üksikut ja väga kindel olles kinnitab selle.

MIna ei ole selle tööriista kasutamist veel julgenud alustada. Seepärast ongi need, kes massiliselt mestimisi lõpetavad kauged välismaised sõberid.

Minul on omale tehtud Excelis mõned töövahendid, mis mul massilisi mestimisi AITAVAD lõpetada.

Henn

Private User
12/7/2010 at 5:05 AM

Kas mestimisettepanekute geneneerimise reeglid Genis ei ole mitte liiga lõdvad. Mulle sugereeritakse juba pikemat aega, et esiema Kai, kel oli mees Jüri ja poeg Jaan, tuleks mestida 26 sarnaste parameetritega Kaiga. Esiema on kaheksateistkümnendast sajandist, mestimiseks pakutakse mõnda kahekümnendastki. Kail ei olnud perekonnanime, selle sai tema poeg, seesama Jaan.

Vahepeal oli veel lootusetum juhtum, mestimiseks pakuti ka Jüri mingite analoogiliste parameetrite järgi, ka perenime eelsest ajast. Aga siin oli Geni leidnud pea viissada analoogi, üks ilmslegelt kohatum kui teine, nii et ma isegi ei vistinud kõiki lehekülgi vaadata. See on nüüd õnneks kuhugi kadunud.

Need pakkumised on ilmselgelt Geni reeglite praak. Sünniaega, isegi kui see on aasta või kümnendi täpsusega kirjas, võiks ju ka arvestada.

Perenimede ajast ilmselt nii hulle lugusid ei tule. Vabandan, kui kordan kedagi või olen vales teemas.

parimat
to

Private User
12/7/2010 at 5:26 AM

Abiks võivad olla Vaike Murumetsa andmete sisestamise põhimõtted - kirjas tema profiilis. Ehk siis kasutada nn virtuaalseid perenimesid, juhul kui kõik lapsed on hiljem kasutanud sama nime. Talunime lisamine vähendab ka maagilisi mullikesi. Kui on teada aga vaid eesnimed, siis Geni näitab võimalike kokkulangevusi, paraku sajanditest hoolimata.

12/7/2010 at 6:08 AM

Versioon 1203a näib olevat lõpetanud tavakasutaja võimaluse GEDCOMi eksporti teha. Või ei suuda ma seda enam leida?

Private User
12/7/2010 at 6:44 AM

Nojah, keegi ju määrab Genis neid reegleid. Ma räägin sellest, et mõistlik oleks neid muuta (lisada täiendav piirang vmt). Või on Geni eesmärk kõik kõigiga võimalikult kiiresti sugulasteks teha kogu 7miljardi ulatuses?

Et süsteemi iseäradega saab kohaneda, eks ta ole jah, teadagi. :D

Photo_silhouette_f_thumb2
12/7/2010 at 7:12 AM

No piisab ju sellest, kui võtta seisukoht, et tegu ei ole sama isikuga. Aga mõnikord ei saa ma aru, kuidas minu sugupuus kustutab keegi mõne profiili, olemata isegi minuga sugulane. Õnneks annab seda küll taastada, aga ikkagi kummaline ja hea, et sellistest kustutamistest ikka teatatakse. Samas on mul küsimus sellise delikaatse asja kohta, et tihti pannakse ka vallaslaste isad sugupuusse kirja.Need muidugi vaid laste emade ütluste põhjal. Omas puus see probleemi ei tekita. Kuid minul on tekkinud olukord, et sellisele isale on tulnud mestimistaotlus. Selles sugupuus uus pere ja vallaslast muidugi kirjas pole. Minu jaoks tegelikult võõras inimene, aga ei saa öelda, et profiilid on erinevad. Samas ei saa ka 100% kindlana võtta nende laste emade ütlusi. Mida teha? Jätta vallaslaste isad märkimata?

Photo_silhouette_m_thumb2
Private User
12/7/2010 at 7:38 AM

Arne Pajula Peaks saama (enda) profiilis > Veel tegevusi > Ekspordi GEDCOM

Private User
12/7/2010 at 9:05 AM

Heili. Genis põhineb kõik (profiilihaldaja) ütlustel. Vallassuhted on delikaatsed sedavõrd, kuivõrd me ei taha sotsiaalselt tunnistada bioloogilist tõde. Kui püüdlik genealoog on kõik vanavanaema endiste partnerite endised partnerid üles joonistanud, kuulutab Geni rõõmsalt nad meie sugulasteks, koos hargnevate kõukude ja järglastega. Kroonika missugune, kes ikka kellega ...

Vallaslaste vanemata jätmine tähendaks, et täna jääb Eestis vanemata pea 60% lastest, egas Eesti üksi, ka Põhjamaades üle 50%.

Private User
12/7/2010 at 10:48 AM

Mittepro gedcomiga näib olevat ühel pool jah ...
...
Heli, Tõnu: ma olen vaadelnud definitiivselt - genealoogia on ajaloo abiteadus ning ajalugu on allikail põhinev distsipliin - seega, kui kirikuraamatus on vallaslapse isa kirjas, siis ma seda ka sedaviisi võtnud olen. Tõenäosus? Ei tea, aga ega abielust sündinud lapse vanemate dokumentaalne tõenäosus samuti tingimata 100% ei ole.
Tõnu 60% viitab vististi mitteabielus sündinud lastele - sinna kategooriasse langevad siiski ka vabaabielulise ning teiste uudsete kooselu vormide järglased ning siin kohe kindlasti ei saa võrdlust tuua 100 ja enama aasta taguse vallaslapse staatusega. Mina ei ole konventsionaalses abielus aga tuldagu ütlema, et mu poeg vallaslaps on ...

Private User
12/7/2010 at 11:58 AM

Aga kas http://www.geni.com/gedcom ei näita midagi?

Ruta Kallaspoolik
Private User
12/8/2010 at 6:03 AM

Tõnu tähelepanekuga väga nõus!
Või siis võiks olla vähemalt võimalus, kuidas ma need 100 "matchi", korraga kustutada saaks.
Hästi - hästi tüütu ning samuti tekitab küsimuse, miks ma neid sünniaastaid ja elukohti siis üldse lisan, kui neid arvesse ei võeta.

Hästi- meeste puhul saan ma lisada tulevase perekonnanime. Aga kui mul on õnnestunud leida abieludokumentidest üles naise isanimi- ja tema perenime/talunime ma ei tea ega saagi ilmselt kunagi teada? Samuti on olemas näiteks Mulgi Jaani kasvandikke või sulaseid- mis ei anna samuti aimu ei isa/talunime kohta? Ei hakka ju suvalisi märke sinna kirjutama, et matche kaotada?

12/8/2010 at 6:20 AM

Arne Pajula ja Private User ja Private User

GEDCOM Eksport - uurige siit ka:
http://www.geni.com/family-tree/forest

Private User
12/8/2010 at 6:44 AM

Märt. Pea 60% on jah "väljaspool seaduslikku abielu sündinud" lapsed, võtsin selle Ene-Margit Tiidu mingist ettekandest, nii numbri kui jutumärkides oleva määratluse. Mina ei taha lastel mingit vahet teha, bioloogililselt on igal lapsel ema ja isa (inimesed, kellelt pärit kromosoomid) ja see on passidesse löödud templitega seotud vaid kaudselt. Genealoogias me tegeleme tembeldatud või muul viisil sotsiaalselt sätestatud suhetega, ehkki vahel usutakse, et see peegeldab bioloogilisi, mingil määral (aga kindlasti mitte 100%) peegeldabki. Kui suur see määr on, ei tea, väha ei huvita ka aga pigem kaldun uskuma, et mitte nii väike nagu kristlik ilmavaade väita tahaks. Ameeriklased on kunagi uurinud, et kolmandiku lapsi on (abielus) emad bioloogilises mõttes saanud vasakult, mitte templis kajastuvalt. Ja keegi ei üritagi seda genealoogias kajastada (kui siis niipalju kui Linna lauldavas suures segaduses). Etoloogidel on muuseas sellele bioloogiliselt kasulik seletus.

Aga, siinkohal ma räägin sellest, et vallaslaps on väljaspool seaduslikku abielu sündinud laps ja mingit "ausat" vahetegemise võimalust, kes on rohkem nagu vallas ja kes rohkem nagu päris, ei ole. Kui me võtame aluseks paberi, siis on lapsed ja vallaslapsed, (nagu kirikumeetrikas, ja viimased 15 või 20 a on Eestis vallas rohkem kui mittevallas), kui me ei taha seda vahet rõhutada, on ainus võimalus aksepteerida "seda, mida vanemad väidavad". See läheb ju ka sünnitunnistusele kirja.

Private User
12/14/2010 at 6:50 AM

jälle privaatsem - enam ei näe koostöö tegijate puid ka ...

12/14/2010 at 9:10 AM

Kus, millal selline asi? Kas äkki see kostööpartner ise pole oma privaatsusseadmeid muutnud?

12/14/2010 at 1:40 PM

Ohhõudust ei näe jah!

Private User
12/14/2010 at 1:46 PM

Lisaks ei näe ka neid numbreid, kui palju neil veresugulasi ja esivanemaid on ja palju nad genisse sisestanud on jne (kui nad pole just ise piisavalt lähedased sugulased)

Private User
12/14/2010 at 1:47 PM

viimane aeg on võimalikud gedcomid alla laadida ... hunt teab, millal need kraanid kinni keeratakse ...

Private User
12/14/2010 at 3:03 PM

GEDCOMi kohta nii palju:
1. kuvatav nimi (display name) ei ole seal üldse kirjas
2. kui perenimi ja neiupõlvenimi on erinevad, siis kirja läheb see, mis neiupõlvenime lahtris kirjas
3. abielunimi saab märgistuse _MAR - ma ei ole veel näinud ühtegi suguvõsa haldamise tarkvara, mis seda mõistaks
4. kaugete sugulaste ja hõimlaste privaatsed profiilid on kirjas eesnime initsiaalidega

See, mis Genis on kirjas nii:
First Middle Last, Suffix (Maiden) & Display Name & "Nickname",

on GEDCOMis sellisena:
1 NAME First Middle /Maiden/ Suffix
2 GIVN First Middle
2 SURN Maiden
2 NSFX Suffix
2 _MAR Last
2 NICK Nickname

Ei mingit jälge lahtrist "Display Name".

Pro-na saab alla laadida "metsa" - kuni 100 000 profiili - kui puuharud on piisavalt ühendatud, siis just niipalju ongi andmeid failis, mis lahtipakituna on umbes 30 MB. Seda andmete hulka peaks enne netis uuesti kasutamist oluliselt vähendama, olenevalt teenusepakkujast on võimalik üles laadida näiteks 2, 7 või 10 MB suuruseid .ged faile. Mitmed arvutis installeeritud programmid aga jooksevad kokku enne kui puud saab hõrendada.

Private User
12/15/2010 at 3:53 AM

Aga, mis nimi see ekraaninimi siis on? Andke andeks, aga mul küll ekraaninime (Display Name) pole - vähemalt ma ise ei tea seda.

Paljudes progedes on võimalik määrata, et ta näitab näiteks ainult nimesid, mida kanti kohe sünnijärgselt, hüüdnimesid, vaid eesnimesid jne.

See ekraaninimi siin Genis on ka selline asi, et mingit ühtset süsteemi siin ei paista olema. Väga erinevaid lähenemisi on uurijate poolt. Mõned panevad sinna eestistatud nime, mõned perekonnanimedeeelseid nimesid, mõned normaliseeritud nimekujusid jne jne. Kuna süsteem puudub, siis ongi parem, et see nimi gedcom´s kaasa ei tule.

12/15/2010 at 4:29 AM

Private User vaene Assar - sul polegi pseudonüümi!?
Olgu - saan aru, jah tavaliselt me ei kasuta nn Display Name koha peal muud kui seda mis Geni sinna ise eesnimest ja perenimest koostab. Kui me aga vaatame kirjanikke, kunstnikke, kuningaid jne kuulsaid isikuid siis on just ekraaninimeks pseudonüümid ja nimekujud mis rahvale hästi tuntud ja genealoogiliselt täpsed ristinimed (kuningatel ka perekonna- ehk dünastianimed) on hoopis eesnime ja perenime väljadel. Oleks mõistlik kui GEDCOM eksport oleks seadistatav (ehk kui ekraaninimi ei võrdu eesnimi või perenimi või eesnimi +tühik+ perenimi siis ekspordi ka see väli).

Private User
12/15/2010 at 6:37 AM

Ekraaaninimi võiks olla ilusam eestikeelsem (?) - kuvanimi

Henn

Private User
12/15/2010 at 6:46 AM

Ma saan aru Lauri, kuid seal kuvanime kohapeal on ju tegelikult vaid see nimi, mida puus ja otsingus näidatakse. Nüüd kui ma gedcomi teen, siis mis nimi see tegelikult siis on. Mida te tahate "arvutile" selgeks teha, et kuvanimi = hüüdnimi või midagi muud?

Reaalselt pole kellegil mingit kuvanime. Stendahl pole ka ju mingi kuvanimi. Asi ongi selles, et selline nimi esineb vaid genis. Geni enda tööd lihtsustamaks ja ei ütle selle kohta midagi halba.

Aga väljaspool genit pole ju mingeid kuvanimesid. Seega tuleb meil kokku leppida, mida me seal siis õigupoolest kuvame. Kas see on alati hüüdnimi? Kui programeerija seal mingeid seadistusi muutma hakkaks, siis teda ilmselt huvitaks sellised asjad. Ta tahab ilmselt teada, milleks ta selle kuvanime moondama peab. Selles on küsimus.

Private User
12/15/2010 at 10:11 AM

@ Mari Sarv, Lauri Kreen, Kaspar Kolk, mrt jt
ma ei tea kas see seletab midagi, aga sain sellise meili eile (öösel) genilt:

Geni’s mission is to create a shared family tree that connects all of our users. We wanted to share a little bit more about what this vision means and how we are going to get there.

For centuries, people have studied their family history in order to document their ancestors and find new relatives. However, there has never been a great way to share the results of this research with relatives, or collaborate together with others researching common relatives. As a result, the same ancestors are researched over and over again, often from scratch. By combining this research into a single tree that everyone can work on together, users can focus on verifying information and on new avenues of research, rather than spend their time duplicating research that somebody else has already done.

Because users start with their own tree when they first join Geni, they often add relatives that are already part of other Geni trees. All of these duplicates must be merged together to create the one shared tree that we are working towards. Over 45 million profiles have already been linked together on Geni into what is known as the "Big Tree".

In order to help accomplish this goal, Geni Curators can now merge together duplicate public profiles that are in different trees. Public profiles are distant relatives and ancestors (your third great grandparents and beyond) that may be shared by many other users. As public profiles you’re connected to are merged with their duplicates, you’ll instantly benefit from other users’ research, and maybe even meet some new distant cousins.

As always, we take the privacy of your close relatives very seriously. Profiles for close relatives that you’ve added to Geni are private, which means that only you and your family can view these profiles. Only your close relatives can merge your private profiles, and even if your tree is merged with another tree, your close relatives will remain private to you and your family.

A few more things:

* You can always export your tree as a GEDCOM file if you’d like to keep a local copy
* For more on profile privacy, see our Understanding Privacy on Geni page
* If you have any other questions or concerns about this, please let us know at help@geni.com

- Geni meeskond

Private User
12/15/2010 at 11:12 AM

tõenäoliselt said sellise kirja kõik.

Private User
12/15/2010 at 11:12 AM

Post deleted by Private User on Dec 15, 2010 at 11:12 AM

12/15/2010 at 1:44 PM

Jah - Geni reklaamib ja tuletab ennast meelde...
Küllap registreerib ka selliste kirjadega mittetoimivaid e-maile (kasutajatunnuseid).

Private User
12/16/2010 at 9:56 AM

Iseenesest on ju mõistetav, et Geni end meelde tuletab, paraku arvan, et see tohutu meilide hulk, mida nad vaikimisi saadavad, kui kasutaja ise ei ole seadeid näppinud, on pigem kontraproduktiivne. (Ei käi viimatimainitud kirja kohta.)

12/23/2010 at 7:09 AM

Tahaks küsida veel teie arvamust lapsendatud laste kohta. Mul on juhus, kus laps teab oma pärisvanemaid ja ei taha, et teda kantakse kasuvanemate sugupuusse. Samas on kõik dokumendid vormistatud nii, et tegelikeks venemateks loetakse ikka kasuvanemaid, kuigi jah geneetilist põlvnevust pole. Samas võib sellist isikut rahulikult ka kahte sugupuusse kanda. Asi kipub juba naljakaks minema, aga ikkagi? Missugune variant oleks õige?

Showing 301-330 of 1119 posts

Create a free account or login to participate in this discussion