|
11/25/2010 at 4:52 AM
|
Müüt: Mulle teadaolevalt on ajalooliseks piiriks kirikute meetrikaraamatute kaudu ülestähendatud isikute põlvnemise uurimiseks Põhjasõda (1700-1721), mille käigus olulised säilikutearhiivid põlesid. Tulest pääsenud säilikud toimetati St Peterburgi ja Rooma. Hilisemad säilikud on osaliselt viidud Venemaale, osaliselt olemas Ajalooarhiivis Tartus. Fakte:
- Lõuna-Eesti hingeloendid on koondatud fondi "Liivimaa Revisjonilehtede Kollektsioon", milles alates IV revisjonist on esindatud ka andmed Saaremaa kohta. - Samas vanim säilunud meetrikaraamat Kihelkonna valla kohta kajastab aastaid 1689-1759 (toimik 10). |
|
|
12/8/2010 at 11:29 AM
|
||
|
Private User
12/8/2010 at 11:59 AM
|
Siin on vist mitu müüti / kuulujuttu segi.
Rooma - mis puutub siia Rooma - mõelda ju võib, et reformatsioonieelsed dokumendid võinuks reformatsiooni (16. saj. algus) eest pageda sinna, aga hilisemad??? No ma ei tea ... |
|
12/8/2010 at 3:16 PM
|
Kirjapanek oli kihelkonnas toimuv tegevus ja ka kirjapandu kasutamine (ja säilitamine) toimus seal aastakümneid. Aga tulekahjud, uputused, rotid ja pätid käisid omasoodu. Nii ongi iga kihelkonna dokumentidega isemoodi.
|
|
|
12/8/2010 at 11:14 PM
|
Tänan, härrased, kulissidetaguseid valgustamast. Hr Pajula, ausaltöeldes olen üllatunud, et kirikuraamatusse aastast 1690 on tehtud sissekanded eesti keeles. Samas, teadaolevalt on nii revisjoni- kui meeterikaraamatuid täidetud saksa ja vene keeles. Kas Põhjasõja-eelse ajastu tagantjärgi kuldseks tunnistatud Rootsi aeg võimaldas sedasorti dokumente täita kohalikus keeles? Teine küsimus, lugupeetud härrased, kas keegi on vaevaks võtnud tõlkida saksakeelsetes meetrikates kasutatud tüüpsõnade (abiellunud, surnud jne) ja lühendite tõlkimise eesti keelde? Lisaks kohalike nimede saksa keelde väänamisest tulenevale mälumängule tuleb meetrikat lugedes tegeleda muuseas tähtede võrdleva analüüsi jms-ga dešifreerimise läbiviimiseks. Mistahes nurgakivid suure pildi mõistmiseks on hindamatud päästerõngad. |
|
|
|
Private User
12/9/2010 at 8:10 AM
|
Evert Paas Kui juhuslikult ei ole veel sirvinud: http://www.ra.ee/dgs/guide.php?tid=1&iid=&tbn=1&lev=yes... |
|
Private User
12/9/2010 at 9:10 AM
|
Evert - siit saad enam abi: www.isik.ee/foorum |
|
12/10/2010 at 3:54 AM
|