Ælfgifu

public profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Ælfgifu

Birthdate:
Death: Died
Immediate Family:

Daughter of Ælfhelm and Wulfrun
Fiancée of Cnut the Great, king of Denmark, England, Norway
Mother of Harold I Harefoot, King of England and Sveinn Knútsson, Kung af Norge

Managed by: Arnhildur Ásdís Kolbeins
Last Updated:

About Ælfgifu

Alfifa (Ælgifu)

Ælfgifu Fra Wikipedia, den frie encyklopædi Ælfgifu (også kaldet Aelfgifu eller Aelfgitha) var den danske konge Knud den Stores frille.

Hun var datter af ealdorman Ælfhelm af Deira, der blev myrdet ca. 1006 på den engelske kong Ethelred den Rådvildes bud. Under den danske erobring af England blev Ælfgifu på et tidspunkt Knuds frille, før han var blevet konge. De fik sammen to sønner Harald Harefod og Svend Knutsson. Da kong Ethelred var død, giftede Knud sig med dennes enke Emma af Normandiet i juli 1017. Det er uvist, hvorledes Knuds forhold til Ælfgifu var herefter, men han har formentlig sendt hende til de danske dele af riget på den anden side af Nordsøen. Sammen med sønnen Svend blev hun sendt til Norge for at regere i Knuds navn 1030-35. Både Ælfgifu og Svend var hadet af nordmændene, og de blev drevet ud af Norge i 1035, hvor de søgte til Danmark efter hjælp. Mens de var der, døde Knud den Store i England. Kort efter døde også Svend, og Ælfgifu vendte da til England igen for at støtte sin anden søn Harald Harefod, og herefter kendes der ikke mere til hendes skæbne.

Knud den Stores elskerinde (frille), der var datter af den engelske stormand Ælfhelm af Deira. Hun fødte Knud sønnerne Harald Harefod og Svend.

Knud 1. den Store (Omkr. 1000 - 1035)

Konge af Danmark 1018-35, af England 1014-35 og af Norge 1028-35. Søn af Svend Tveskæg. Da faderen døde blev han hyldet af vikingehæren i England, men englænderne havde valgt Edmond Jernside til konge så Knud måtte de første to år sammen med kong Olaf af Norge og dennes bror Harald og kæmpe mod konge Edmund indtil denne blev besejret og Knud blev konge i England. Han forførte kong Olafs frille Alvine og Olaf afbrød krigssamarbejdet. I 1017 giftede han sig med Ethelred den Rådvildes enke Emma, der var datter af normannerhertugen Robert og Knuds søster Estrid giftede sig med hertugens bror Richard. Da han ikke selv kunne styre det store rige, delte han England i 4 jarledømmer, oprettede hirden Tinglid og hjemsendte hæren. Kong Olav af Norge og broderen Harald truede Knud med krig og i 1026 besejrede han den svenske og den norske konge ved Helgeån i Østskåne. Han støttede kirken og tog i 1027 til Rom og besøgte paven. I 1028 besejrede han Olav den Hellige fra Norge som måtte drage i landflygtighed, og indsatte i stedet sin søn med frillen Alfifa, Svend Alfifasøn som sin underkonge. Da hans søster Estrid blev fordrevet af svogeren Richard, måtte han også flygte ud af landet.

Han betragtede sig selv mest som konge over England og opholdt sig sjældent i Danmark. Han ligger begravet i domkirken i Winchester.

http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%86lfgifu_of_Northampton

view all

Ælfgifu's Timeline

996
996
1015
January 1015
Age 19
Northampton, England
1016
January 1016
Age 20
Denmark
1044
1044
Age 48
????