Šime Poduje (1905 - 1966)

public profile

View Šime Poduje's complete profile:

  • See if you are related to Šime Poduje
  • Request to view Šime Poduje's family tree

分享

Birthdate:
Birthplace: Vis
Death: Died
Managed by: Ante Gluščević
Last Updated:
查看全部

直系亲属

About Šime Poduje

http://www.dalmacijanews.com/Hajduk/View/tabid/88/ID/46801/Vis-Torcida-postavlja-plocu-u-spomen-na-obnovu-Hajduka.aspx

Vis: Torcida postavlja ploču u spomen na obnovu Hajduka Torcida će u nedjelju postaviti spomen ploču u Hrvatskom domu na otoku Visu, točno na mjestu gdje je Hajduk obnovljen 1944. godine. Uz mnogobrojne domaćine ceremoniju koja počinje u podne će uveličati Torcidaši iz svih krajeva Dalmacije, a pridružit će im se član Hajdukovog Nadzornog odbora Rade Lasić te koordinator omladinske škole Denis Kosor koji će službeno predstavljati klub.

Nakon talijanske okupacije Splita 1941. godine, okupatori su Hajduku ponudili da promjeni ime u AC Calcio, a osim toga obećana im je velebna financijska pomoć i novi stadion. Hajdukovi čelnici su odbili tu ponudu zbog čega je došlo do sve većih pritisaka okupatora, a na kraju i do obustave rada.

Tri godine poslije obustave, 1944. godine Šime Poduje dolazi do ideje o obnavljanju Hajduka na slobodnom teritoriju otoka Visa. Nakon zaprimanja poziva bivši igrači i dužnosnici kluba jednoglasno su se složili, te je Hajdukova ekspedicija nedugo zatim zaplovila brodom Bakar prema Visu.

Nakon par dana boravka na Visu, Hajduk je počeo trenirati, te je sve bilo spremno za povijesni događaj obnavljanja Hajduka. To se naravno i dogodilo, na dan Splitskog zaštitnika, na dan Sv. Duje 07. svibnja 1944. godine.

Ovo je samo dio teksta napisanog na portalu mojotokvis.com povodom prisjećanja na ovaj povijesni događaj.

查看全部

Šime Poduje's Timeline

1905
May 19, 1905
Vis
1939
June 14, 1939
Age 34
1966
October 30, 1966
Age 61
????