Adolf Ignjo Waldinger (1843 - 1904) MP

public profile

View Adolf Ignjo Waldinger's complete profile:

 • See if you are related to Adolf Ignjo Waldinger
 • Request to view Adolf Ignjo Waldinger's family tree

Поделиться

Birthdate:
Birthplace: Osijek, Croatia
Death: Died in Osijek, Croatia
Managed by: Tihomir Radanović
Last Updated:
показать все

Ближайшие родственники

  • Klara
   wife
  • Alfons
   son
  • Matija
   son

About Adolf Ignjo Waldinger

http://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Waldinger

http://essekeri.hr/bio/30-adolf-waldinger

Središnja ličnost osječkog slikarstva 19. stoljeća svakako je Adolf Waldinger. Podrijetlom je iz osječke obitelji. Početnu slikarsku poduku primio je od Huge Conrada von Hötzendorfa, kod kojeg uči od 1855. do 1861. godine od koga je učio slikati olovkom i u akvarelu.

Godine 1861. odlazi u Beč na tamošnju Akademiju lijepih umjetnosti i ostaje dva semestra nakon čega radi u privatnim ateljeima bečkih slikara. U to vrijeme putuje po Bavarskoj, Austriji i sjevernoj Italiji.

U Osijek se vratio 1869. godine gdje se ubrzo zapošljava na tadašnjoj Realnoj gimnaziji i radi kao učitelj crtanja do 1879. godine. Prema nekim zapisima, to je ujedno i vrijeme njegovog slikarskog vrhunca i grafičke majstorije. Kasnije je isti posao učitelja crtanja obavljao i na tadašnjoj osječkoj šegrtskoj školi.

Kako je to zapisao Oto Švajcer, njegov život je bio mukotrpan, u stalnoj borbi za materijalno opstojanje. Slike Šuma, Pogled u Olevano, Mlin u šumi, Pejsaž s dvije seljanke, Stari hrast i neka druga, majstorska su slikarska ostvarenja. Posvetio je glavnu pozornost drveću i bilju, što je osnovna tema njegova crtačkog opusa. Zaljubljen u hrastova stabla, pratio je njihov rast i raščlanjivanje u grane i grančice. Crtao je prizemno bilje, šaš, trstiku, egzaktnošću koja podsjeća na Durerove crteže travka i busenja. Poneki od tih crteža odlikuju se klasičnom zatvorenošću linije mirnog, harmoničkog toka. Na nekim crtežima ugljenom (šumski predjeli i šumski interijeri) postizao je nobičnu zračnost i lelujavost. Crtež olovkom Na rubu šume iz 1884. godine antologijsko je djelo crtačke umjetnosti. Adolf Waldinger umro je sam i neshvaćen da bi se tek nakon mnogo godina kasnije prepoznala vrijednost njegovog slikarstva.

Svom istaknutom umjetniku grad Osijek se odužio bistom postavljenom na šetalištu Petra Preradovića, imenovanjem ulice u samom središtu gradu, kao i galerijom nazvanom po njegovu imenu u staroj gradskoj jezgri Tvrđi. Osim toga, u Osijeku djeluje i udruga nazvana Adolf Waldinger, koja u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom povremeno organizira tečajeve crtanja i slikanja.

показать все

Хронология Adolf Waldinger

1843
June 16, 1843
Osijek, Croatia
1904
December 7, 1904
Age 61
Osijek, Croatia
????