Aslak Jonsson Aspa

Is your surname Aspa?

Research the Aspa family

Aslak Jonsson Aspa's Geni Profile

Records for Aslak Aspa

385,918 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Share

Related Projects

Aslak Jonson Aspa

Birthdate:
Birthplace: Aspa, Frei, Nordmøre, Møre og Romsdal, Norway
Death: Died in Frei, Nordmøre, Møre og Romsdal, Norway
Immediate Family:

Son of Jon Aslaksson Tviskaven and NN Tviskaven
Husband of Gro Sveinsdatter Sveinungsdatter Lundeslet-Viken; Mrs Aslak ..... and Arngerd Arnesdatter
Father of Jorann Aslaksdatter Aspa; Elena Aslaksdatter; Gunnhild Aslaksdatter; Torgerd Aslaksdatter and Jon Aslaksson
Brother of Bård Jonsson på Synes; Squire Aslak Jonsson Aspa and Vigleik Jonsson kvien

Occupation: Væpner, Ga halve Aspa til sin datter Jorann, adelsmann, stor jodeiger på Aspa, væpnar, trolig væpner, velstaaende og eide flere gaarder i tillegg til aspa, budde på Nordfjordeid i 1325
Managed by: Private User
Last Updated:

About Aslak Jonson Aspa

-------------

Som Kane-ættas stamfar regnes Gunnar Toraldeson, visstnok den samme som var fehirde i Bergen ca. 1340. Det var ellers i Vestfold ætta hadde sine store jordegods og synes å ha hørt hjemme. Han hadde to sønner, Sigurd og Toralde.

Sigurd hadde igjen en sønn, Toralde Sigurdson som var gift med Adalis Erlingsdtr. fra Tolstad i Vågå. Med disses sønn Trond Toraldeson kom ætta til Aspa på Nordmøre, da han ble gift med datter til den rike jordeieren Aslak Jonsson i Aspa, og fra disse utgår den såkalte Kane-Aspe-ætt, også kalt Trygge-ætt.

Deres sønner var erkebiskop Olav (1405-1474) og den noe yngre Ivar Trondsson i Aspa.Det har vært hevdet at erkebiskop Gaute Ivarson skulle være sønn av Ivar Trondsson i Aspa, men for noen år siden ble det i Det Kgl. Bibliotek i København funnet en ættebok fra ca. 1540 der etterkommerne etter Aslak Jonson i Aspa er oppskrevet i 5-6 generasjoner, og Gaute Ivarson er ikke nevnt der.( Norsk Slektshistorisk tidsskrift XIII - 1952)

http://home.online.no/~aaroenes/artikler/nesje_diplomane.htm

--------------------

Tanja Vean:

født i Frei, væpner, død 1463. Blandt de få Nordmørsslekter vi kjenner fra middelalderen er adels-ætten på Aspa - eller, som gården nå heter, Aspen i Frei, den mest interessante og merkeligste. Ikke bare fordi den er den visstnok eneste slekt i landet som kan rose seg av å ha hatt to medlemmer på erkestolen i Nidaros, men også fordi den i sitt distrikt har spilt en langvarig dominerende rolle. I etpar hundreår, fra omkring 1450 til omkring 1650, var Aspa-ætten den førende på Nordmøre, både i anseelse og i rikdom. Aspa-navnet kommer fra Aspøya i munningen av Sunndals- og Tingvollfjorden på Nordmøre.

      Slektens mest kjente menn er to erkebiskoper i Nidaros, Aslak Jonssons dattersønn Olav Trondsson og Olavs brorsønn og etterfølger Gaute Ivarsson. 
      Aslak Jonsson Aspen var en rik mann, han var eier foruten av Aspen av gårder omkring og var stormann i tiden. Han var gift med "fru Gro", som måtte ha vært enke etter en ridder, da Aslak ikke er nevnt som adelig. Det er mulig at hun ikke var mor til hans barn, og at han hadde vært gift før. Han giftet seg med Fru Gro. 

--------------------

Aslak Jonsson på Aspa, født i Frei, væpner, død 1463. Blandt de få Nordmørsslekter vi kjenner fra middelalderen er adels-ætten på Aspa - eller, som gården nå heter, Aspen i Frei, den mest interessante og merkeligste. Ikke bare fordi den er den visstnok eneste slekt i landet som kan rose seg av å ha hatt to medlemmer på erkestolen i Nidaros, men også fordi den i sitt distrikt har spilt en langvarig dominerende rolle. I etpar hundreår, fra omkring 1450 til omkring 1650, var Aspa-ætten den førende på Nordmøre, både i anseelse og i rikdom. Aspa-navnet kommer fra Aspøya i munningen av Sunndals- og Tingvollfjorden på Nordmøre.

      Slektens mest kjente menn er to erkebiskoper i Nidaros, Aslak Jonssons dattersønn Olav Trondsson og Olavs brorsønn og etterfølger Gaute Ivarsson. Han giftet seg med Fru Gro. 

-------------------- Væpner.

Kilde: nemo.org

view all 13

Aslak Jonsson Aspa's Timeline

1339
1339
Norway
1360
1360
Frei, Nordmøre, Møre og Romsdal, Norway
1380
1380
Age 20
Tingvoll, Nordmøre, Møre og Romsdal
1385
1385
Age 25
Aspa, Tingvoll, Nordmøre ?
1410
1410
Age 50
1408 ?
1440
1440
Age 80
Frei, Nordmøre, Møre og Romsdal, Norway
1440
Age 80
????
????
????