Božo Filippi (1823 - 1873)

‹ Back to Filippi surname

Is your surname Filippi?

Research the Filippi family

Božo Filippi's Geni Profile

Records for Božo Filippi

1,421,073 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Nicknames: "Natale Filippi", "Božidar"
Death: Died
Occupation: pravnik i političar
Managed by: Jadra (c)
Last Updated:

About Božo Filippi

http://bib.irb.hr/prikazi-rad?rad=189862

  • Autori: Lučić, Nikša
  • Naslov: Filippi, Natale (Božo, Božidar), pravnik i političar (1823-1873)( Filippi, natale (Božo, Božidar), the law expert and politician )
  • Izvornik: Hrvatski biografski leksikon ; sv. 4 enciklopedijski članak 1998
  • Životopis odvjetnika i političara Natalea Filippija, zastupnika u Dalmatinskom saboru i liberalnoga autonomaša, s popisom relevantnih vrela i literature

http://gardentalkie.com/talk/zadar_construction_update_2006_2011_21jpo.html

Novo kazalište - Teatro Verdi, Zadar (1865.)

Izgradnja i izgled kazališta Pokretači gradnje bili su dr. Šimun Katić, dr. Antonio Stermich i predsjednik komisije dr. Natale Filippi. Oni su 1863. otkupili zgradu obitelji Lantana br. 414 na Trgu Gospe od kaštela, čijim je rušenjem dobiven nepravilan pravokutni prostor, koji je s dviju strana graničio s vojnim posjedom (Lančana vrata, Trg tri bunara s Perivojem Gospe od zdravlja, Arsenal), jugozapadnom kraćom stranom s ulicom Via Catena, a unutrašnjom nepravilnom stranom s vrtovima i neizgrađenim terenima koji su se protezali do katedrale Sv. Stošije.

Članovi spomenute komisije stupili su u kontakt s arhitektom dr. Enricom Trevisanatom iz Venecije koji je dotad već sagradio neka kazališta (npr. Teatro dell'Armonia u Trstu). Trevisanato je prvu skicu pročelja kazališta poslao 18. srpnja 1863., no predsjednik komisije dr. Natale Filippi, koji je uvelike utjecao na izgled kazališta, predložio je izmjene, korekcije i dao sugestije za lože, pročelja, dvoranu i galeriju.

view all

Božo Filippi's Timeline

1823
1823
1873
1873
Age 50