Dujam de Rendić Miočević (1834 - 1915)

public profile

Is your surname de Rendić Miočević?

Research the de Rendić Miočević family

Dujam de Rendić Miočević's Geni Profile

Records for Dujam de Rendić Miočević

17,262 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Birthplace: Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
Death: Died in Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
Managed by: Jadra (c)
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Dujam de Rendić Miočević

http://hr.wikipedia.org/wiki/Dujam_Rendi%C4%87-Mio%C4%8Devi%C4%87

Dujam pl. Rendić Miočević (Split, 4. siječnja 1834. - Split, 29. rujna 1915.), hrvatski pravnik, arheolog; član JAZU/HAZU i prvi splitski narodnjački načelnik (1882.-1885.).

Rodio se u staroj splitskoj plemićkoj obitelji i svoje je prve društveno-političke poglede stekao u vrijeme kada je u krugovima srednjeg plemstva i mladoga građanstva počelo izrazitije zanimanje za nacionalnu problematiku s aspekta jezika, politike, kulture i gospodarstva.

Godine 1851. završio je gimnaziju u Splitu, nakon čega je pohađao i završio dvogodišnji filozofski licej, da bi potom studirao pravo u Padovi, gdje je i doktorirao. Po povratku u Dalmaciju priključio se radu narodnjačke stranke, koja se zalagala za uvođenje hrvatskog jezika kao službenog u svim javnim službama na području Dalmacije i za ujedinjenje pokrajine s Banskom Hrvatskom. Zajedno s ostalim istaknutim narodnjacima, Dujam se založio za osnivanje narodnjačke čitaonice u Splitu, koja je otvorena 30. rujna 1862. pod imenom Slavjanska narodna čitaonica.[2] Dujam je sudjelovao i u drugim aktivnostima narodnjaka pa je od 1863. bio član Matice dalmatinske.

Sredinom 70-ih godina 19. stoljeća, otvorio je odvjetnički ured u Sinju, gdje su se, isprva, autonomaši i narodnjaci zajedno okupljali u Casinu. Međutim, zbog učestalih sukoba, narodnjaci su istupili iz Casini i osnovali Narodnu čitaonicu 1867. godine, a među osnivačima bio je i Dujam Rendić-Miočević. Bio je i među vijećnicima prvog narodnjačkog općinskog vijeća u Sinju, izabranog na općinskim izborima 1869. godine koje je uvelo hrvatsku trobojku kao službenu zastavu sinjske općine i hrvatski jezik za službeni jezik te općine.

view all

Dujam de Rendić Miočević's Timeline

1834
January 4, 1834
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
1863
December 16, 1863
Age 29
Sinj, Općina Sinj, Split-Dalmatia County, Croatia
1915
September 29, 1915
Age 81
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
????