Helena Sofia Kristina Creutz (1752 - 1824)

‹ Back to Creutz surname

0

Matches

0
Adds more complete birth place, more complete death place, burial place, personal photo, additional photo(s), sibling(s), spouse(s) and child(ren).

View Helena Sofia Kristina Creutz's complete profile:

  • See if you are related to Helena Sofia Kristina Creutz
  • Request to view Helena Sofia Kristina Creutz's family tree

Share

Birthplace: Lapinjärvi
Death: Died in Nastola
Managed by: Peter Riewesel
Last Updated:

About Helena Sofia Kristina Creutz

http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/2244/

Sophie Creutz syntyi äitinsä kotikartanossa Lapinjärven Porlammilla 1752 kapteeni Johan Carl Creutzin ja vapaaherratar Eva Sofia von der Pahlenin vanhimpana tyttärenä. Myöhemmin perheeseen syntyi vielä kaksi tytärtä sekä kaksi poikaa, ja perhe asettui asumaan isän sukukartanoon, joka sijaitsi Pernajan Malmgårdissa. Johan Carl Creutz kuoli helmikuussa 1788 ennen Sophien elämän dramaattisimpia vaiheita, mutta äiti ja tämän sairaus olivat täyttämässä Sophien ajatuksia vuoteen 1800. Kiihkeästi rakastamansa äidin ohella Sophie oli kiintynyt äidinäitinsä sukuun Klingsporeihin.

Hänet vihittiin 1772 kaukaisen sukulaisensa, upseeri Lars Reinhold Glansenstiernan kanssa. Nuoren rouvan elämä oli alkuun rauhallista, ensin omien vanhempien luona Pernajan Malmgårdissa ja sitten appivanhempien kanssa Nastolassa, jossa hänen anoppinsa, eversti Lorenz Glansenstiernan puoliso Vendela Eleonora Torwigge omisti sekä Seestaan että Arrajoen kartanot.

Sophie Creutz oli 1780-luvun alkuvuosina ilmeisesti ainakin jossain määrin tietoinen aviomiehensä ja tämän langon suunnitelmista, sillä hän oli läheisessä kirjeenvaihdossa Georg Magnus Sprengtportenin kanssa. Tätä osoittanee myös se, että Sophie Creutz halusi matkustaa 1787 miehensä kanssa Pietariin. Tästä huolimatta Lars Reinhold Glansenstierna otti mukaansa vain poikansa Gustaf Magnuksen siirtyessään neljän muun Anjalan liiton miehen kanssa 1788 Venäjälle; seuraavana vuonna hänet ja muut pakolaiset tuomittiin kuolemaan ja menettämään yhtä hyvin omaisuutensa kuin aateluutensakin. Glansentiernasta tuli ruotsalaisittain pelkkä Larsinpoika, eikä hän palannut enää koskaan kotimaahansa.

Muutaman Venäjällä viettämänsä vuoden jälkeen Glansenstierna lähti monen muun maanpakolaisen kanssa Holsteiniin, osti Rothwegenin maatilan, muutti sen nimen suomalaisittain Laurilaksi ja kutsui vaimonsa luokseen. Sophie Creutz matkusti 1795 tyttärensä kanssa Lyypekkiin ja sieltä aviomiehensä luo Arensburgin kaupungin lähelle.

Lars Reinhold Glansenstierna myi maatilansa ja muutti Hampuriin velattomana. Hän lienee kuollut Wismarissa noin 1807. Sophie Creutz sai miehensä jälkeen 2 000 ruplan eläkkeen, joten hänellä ei ollut taloudellisia huolia. Hän suunnitteli tiettävästi ostavansa toisenkin Glansenstiernojen entisen kartanon eli Seestaan perittyään Magnus Sprengtportenin, mutta kenraali Karl Gustaf Ehrnrooth ei myynyt.

Poika Gustaf Magnus lähti vastoin isänsä tahtoa Ruotsiin armeijaan ja palasi Nastolaan. Sophie luovutti 1814 Arrajoen pojalleen ja miniälleen, kuuluisan saksalaisen kirjailijan Johan Wilhelm von Arckenholtzin tyttärelle Augusta Fredrika Sofialle. Anopin iloksi miniän koko sivistynyt perhe muutti Nastolaan. Muutama vuosi ennen kuolemaansa Sophie Creutz sai lisäksi kokea sen ilon, että pojan onnistui kirjoituttaa Glansenstiernan suku Suomen ritarihuoneeseen.

view all

Helena Creutz's Timeline

1752
December 4, 1752
Lapinjärvi
1772
June 14, 1772
Age 19
Finland
1773
1773
Age 20
1774
December 22, 1774
Age 22
1824
February 4, 1824
Age 71
Nastola
????