Hendrik Johannes Antonius Bron (1904 - 1979)

public profile

View Hendrik Johannes Antonius Bron's complete profile:

  • See if you are related to Hendrik Johannes Antonius Bron
  • Request to view Hendrik Johannes Antonius Bron's family tree

Share

Related Projects

Birthdate:
Birthplace: Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, The Netherlands
Death: Died in Hengelo, Hengelo, Overijssel, The Netherlands
Managed by: Anne-Marie Healy-Kalishoek (C)
Last Updated:
view all

Immediate Family

    • Johannes
      father

About Hendrik Johannes Antonius Bron

Hendrik Bron


Hendrik Johannes Antonius Bron (Den Haag, 20 april 1904 - Hengelo, 14 mei 1979) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bron was de jongste zoon van de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten in Nederlands-Indië, de viceadmiraal J.A.M. Bron. In navolging van zijn vader nam hij dienst bij de marine. Na enkele jaren moest hij om gezondheidsredenen uit dienst treden. Hij studeerde vervolgens werktuigbouwkunde en werkte - voor de oorlog - bij Werkspoor in Amsterdam. Tijdens de oorlog woonde hij in Dordrecht, waar hij actief was in het verzet. Hij was een vaardig tekenaar en hield zich onder meer bezig met het vervalsen van distributiebonnen en persoonsbewijzen. Ook was hij betrokken bij illegale wapenhandel en bij de organisatie van illegale transporten. Hij werd tweemaal gevangengezet. Eenmaal in de Koepelgevangenis in Breda en eenmaal in Kamp Amersfoort. Uit dat laatste kamp werd hij - door een misverstand - ontslagen. Hij maakte in het kamp een aantal tekeningen van het dagelijks leven, die zijn afgebeeld in J. de Vries, Van Amersfoorter tot IJsselliniegraver.

Bron overleefde, anders dan zijn broer Karel, de oorlog. Na de oorlog werkte hij bij scheepsbouwer J & K Smit in Kinderdijk.

view all

Hendrik Bron's Timeline

1904
April 20, 1904
Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, The Netherlands
1979
May 14, 1979
Age 75
Hengelo, Hengelo, Overijssel, The Netherlands