Ivar Aspa, Smørhatt

Is your surname Aspa?

Research the Aspa family

Ivar Aspa, Smørhatt's Geni Profile

Records for Ivar Aspa

15,669 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Ivar Aspa (Toraldesson), Smørhatt

Also Known As: "Ivar Taraldsen", "Ivar Smørhatt"
Birthdate:
Birthplace: Aspa, Straumsnes, Tingvoll, Nordmøre, Norway
Death: Died
Immediate Family:

Son of Toralde 'Smørhatt' Sigurdsson Aspa Kane, på Aspa and Adelus Erlingsdotter Tolstad
Husband of Sigrid Alfsdatter Aspa and Christine Toraldsdotter
Father of Margrethe Iversdatter Aspa
Brother of Kristina Toraldesdotter Aspa, 'Smørhetta' av Tolstad
Half brother of Trond Toraldesson Aspa

Managed by: Private User
Last Updated:

About Ivar Aspa, Smørhatt

Ivar var sønn av Toralde Sigurdsson. Det er en viss tvil om han var sønn av Toraldes første kone (eller frille) Ragnhild, eller Adelus Erlingsdotter, som Toralde giftet seg med og som er mor til Kristina "Smørhetta".

Kristina arvet nemlig mye mer enn sine brødre Ivar og Trond, og dette kan være fordi de var halvbrødre født utenfor ekteskap, men usikkert. se artikkel i Norsk Slektshistorisk Tidsskrift av Magnus Marsdal. (kopi av deler av den i Ragnhilds profil)

1409, På Båhus.

Salten 1424


Alias/ AKA: Ivar Aspa.

Barn: Margrethe Iversdatter Aspa.


I og med at det er tvil om Ivar var sønn av Toraldes første kone Ragnhild eller Adelus, så mener jeg at begge bør stå som potensielle mødre. Utover dette, så er det etter min mening mest sansynlig at han var sønn av Toraldes ekteskap med Adelus Erlingsdotter. Ser man på aldersforskjellen søskene imellom, så ser man at Trond er omlag ti år eldre enn sine søsken, mens Ivar og Kristina bare skiller på noen år. Dette taler muligens for at Ivar er førstefødt av andre ekteskap og Kristina er hans lillesøster. På årene som har gått mellom Trond og søskenene hans, så har nokk Toralde blitt enkemann og giftet seg på ny med Adelus, hvormed han fikk to barn.

Når det gjelder testamentet som bevis for at Trond og Ivar er Adelus sine halvsøsken, så er en mulig annen forklaring at Kristinas ekstra store andel er en del av hennes medgift. Dette var heller ikke uvanlig på denne tiden.

En annen ting som er vel verdt å merke seg er at Toralde, Ivar og Kristina ble kallt for smørhatt eller smørhetta (etter deres karakteristiske hårfarve), mens Trond ikke hadde slikt kallenavn. Dette skyldtes nok at han hadde en mørk hårfarve, noe som igjen kan skyldes at han muligens slektet på en mørkhåret mor hva gjaldt hårfarve, mens Ivar og Kristina begge hadde farens karakteristisk smørgule hårfarve. Det er i så fall meget mulig at Ragnhild Hvam hadde en mørk hårfarve, mens Adelus Tolstad hadde en lys/ blond hårfarve (det er minst to genpar som styrer hårfargen: ett genpar som gir brunt/ svart og er dominant og et par som er vikende og gir blondt hår).

Bård S

view all

Ivar Aspa, Smørhatt's Timeline

1390
1390
Aspa, Straumsnes, Tingvoll, Nordmøre, Norway
1415
1415
Age 25
1445
1445
Age 25
Gift før 1445
1448
1448
Age 25
Fet, Hafslo, Sogn og Fjordane
????