Jacob Westerbaen (1599 - 1670)

public profile

2

Matches

0 0 2
Adds occupation.

View Jacob Westerbaen's complete profile:

  • See if you are related to Jacob Westerbaen
  • Request to view Jacob Westerbaen's family tree

Share

Birthdate:
Birthplace: The Hague, South Holland, The Netherlands
Death: Died in The Hague, The Hague, Zuid-Holland, The Netherlands
Managed by: --jMVu--
Last Updated:

About Jacob Westerbaen

Jacob Westerbaen, heer van Brantwyck-en-Ghybelant, (Den Haag, 7 september 1599 – Loosduinen, 31 maart 1670) was een Nederlandse ridder, dichter, arts en remonstrants predikant.

Westerbaen werd geboren als zoon van een touwslager. Hij werd aanvankelijk opgeleid in het Staten-College tot secretaris van de Remonstranten ter Synode te Dordrecht, en was ook predikant. Hierna studeerde hij geneeskunde en vestigde zich in 1623 als arts weer in Den Haag. Twee jaar later trouwde hij, ondanks tegenwerking van haar adellijke familie, met Anna Weytsen, de weduwe van Reinier van Groenevelt.

Hij was een goede vriend van Constantijn Huygens. Later kwam hij ook in contact met Cats, Blasius (1639—1672) en Jan Vos (ca. 1610—1667); ook met hen raakte hij bevriend. Toen Johan van Oldenbarnevelt werd terechtgesteld, hield Westerbaen diens stokje in bewaring. Vondel, die het bij Westerbaen aantrof, werd daardoor geïnspireerd tot zijn gedicht "Het Stockske".

Westerbaen liet ook een buiten aanleggen: Ockenburgh bij Loosduinen, waar hij vanaf 1652 ging wonen. Het beschreef het in een gedicht dat aan de stijl van Huygens doet denken.

Hij streed fel tegen orthodoxe predikanten, bijvoorbeeld in geschriften als Krancken-Troost voor Israel in Holland en liet op zijn buiten toneelspel toe, veelal blijspelen, in zijn eigen berijmde vertalingen. lees meer

view all

Jacob Westerbaen, heer van Brantwyk-en-Ghybelant's Timeline

1599
September 7, 1599
The Hague, South Holland, The Netherlands
1625
1625
Age 25
1670
March 31, 1670
Age 70
The Hague, The Hague, Zuid-Holland, The Netherlands