1

Совпадения

0 0 1
Дополнения: отец, мать, отчество, профессия, братья и сёстры, супруг(и) и дети.

View Jan Brasser's complete profile:

  • See if you are related to Jan Brasser
  • Request to view Jan Brasser's family tree

Поделиться

Related Projects

Nicknames: "Witte Ko"
Birthdate:
Birthplace: Uitgeest, Uitgeest, North Holland, The Netherlands
Death: Died in Krommenie, Zaanstad, North Holland, The Netherlands
Managed by: Anne-Marie Healy-Kalishoek (C)
Last Updated:

About Jan Brasser

Jan Brasser


Jan Brasser (Uitgeest, 2 maart 1908 - Krommenie, 8 augustus 1991) was een Nederlandse verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog die onder de schuilnaam Witte Ko werkte. Samen met verzetsmensen als Hannie Schaft, Gerrit van der Veen en Jan Bonekamp organiseerde hij verzetsacties, die vaak plaatsvonden onder zijn leiding, eerst bij de Raad van Verzet, later als commandant bij de Gewestelijke Sabotage Afdeling van de Binnenlandse Strijdkrachten. Hoewel de nazi’s er veel aan hebben gedaan om hem op te pakken is dat nooit gelukt.

Jan Brasser maakte voor zijn verzetswerk lange fietstochten in de Zaanstreek en de IJmond. Daarom zegde burgemeester Vreeman in 2004 toe dat er mettertijd een kunstwerk zou komen, dat de fiets van de bekendste Zaanse verzetsheld voorstelt. Corus (voorheen Hoogovens), de oud-werkgever van Jan Brasser, die na de oorlog weigerde de communistische verzetsstrijder weer in dienst te nemen, heeft inmiddels steun toegezegd voor een 'eerbetoon aan Brasser'.

Na de oorlog onderscheidde Koningin Wilhelmina hem met de Bronzen Leeuw. Jan Brasser was na de oorlog lid van de gemeenteraad van Krommenie voor de CPN.

Begin 2007 werd een, naar hem genoemde, auto- en fietstunnel onder Poort Clam Dijcke tussen Krommenie & Assendelft, officieel geopend. De tunnel heet (logisch) de Jan Brassertunnel.

показать все

Хронология Jan Brasser

1908
March 2, 1908
Uitgeest, Uitgeest, North Holland, The Netherlands
1991
August 8, 1991
Age 83
Krommenie, Zaanstad, North Holland, The Netherlands