Jan II 'met de bellen', heer van Egmond

Is your surname van Egmond?

Research the van Egmond family

Jan II 'met de bellen', heer van Egmond's Geni Profile

Records for Jan II van Egmond

60,934 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Share

Related Projects

Jan II 'met de bellen' van Egmond (Lord of Egmond)

Also Known As: "Jan met de Bellen"
Birthdate:
Birthplace: Of Slot o/D Hoef, Egmond-Binnen, Noord-Holland, Netherlands
Death: Died in Egmond-Binnen, Noord-Holland, Netherlands
Place of Burial: Kapel Slot o/D H, Egmond-Binnen, Noord-Holland, Netherlands
Immediate Family:

Son of Arend I, heer van Egmond en IJsselstein and Jolanthe van Leiningen
Husband of Maria van Arkel
Father of Arnold, duke of Guelders and Willem II, heer van Egmond
Brother of Willem van Egmond, heer van IJsselstein

Occupation: Regent van Gelre
Managed by: Private User
Last Updated:

About Jan II 'met de bellen', heer van Egmond

 • rootsweb... ;
 • Jan Van EGMOND1,2,3
 • M, b. circa 1385, d. between 4 January 1450 and 1451
 • Father* Arend Van EGMOND b. 1337
 • Mother* Jolanthe (?) b. c 1350, d. 24 Apr 1434
 • Family - Maria van ARKEL b. c 1389, d. 19 Jul 1415
 • Children
 1. Arnold (?)+ d. bt 23 Feb 1472 - 1473
 2. Willem Van EGMOND b. bt 26 Jan 1411 - 1412, d. bt 19 Jan 1482 - 1483

Hij had de bijnaam 'met de Bellen' wegens een met bellen versierde gordel, welke hij in de strijd droeg.

Hij komt voor het eerst voor in 1405 als hij, 'die joncheer van Egmont', nog bij het leven van zijn vader met twintig man tegen Hagestein wordt opgeroepen; het is echter niet gebleken of hij mee ging.

Evenals zijn vader zal hij in twist zijn geraakt met graaf Willem VI, daar hij zijn leven lang de Kabeljauwse tradities van zijn geslacht volgde.

Op 24 juni 1408 bezegelde hij de brief, waarbij zijn vader zich met de graaf verzoende.

Na de dood van zijn vader op 9 sept. 1409 volgde hij deze op in de Egmondse en IJsselsteinse bezittingen en werd aldus een der machtigste edelen uit het graafschap.

Hij was ambachtsheer van de lage heerlijkheid Breul tot 15-04-1413.

De dag voor zijn huwelijk met Maria van Arkel had zij van haar oom, hertog Reinald IV van Gelre, 6000 franse kronen als huwelijksgift gekregen.

Dit huwelijk met een dochter uit het geslacht, dat aan het hoofd van de Kabeljauwse partij en van het verzet tegen Willem VI stond, zou voor heer Jan gewichtige gevolgen hebben, al kwam er ook op de dag van het huwelijk een verdrag tussen Holland en Arkel tot stand.

Voorlopig bleef Jan nog raad van de graaf van Holland (oa. op 20-06-1410) en deed deze op 03-10-1411 uitspraak in de twisten tussen de heer van Egmond en de abdij, waarbij eerstgenoemde aanzienkijke rechten kreeg, oa. het erfleen van de hoeve waar het slot op stond, het hoog en laag rechtgebied in die streken, enz.

In het volgend jaar verbonden Arkel en Gelre zich weer tegen Holland, maar de vrede werd spoedig gesloten, zodat de verhouding met Egmond goed bleef en deze nog op 24-05-1413 onder de Hollandse raden wordt genoemd.

Intussen had graaf Willem vernomen dat sommige zijner edelen hem wilden doden en daagde daarom op 02-02-1414 heer Jan van Egmond voor zich. Deze gaf daaraan geen gevolg, de zaak bleef hangende, maar hij schijnt het veiliger gevonden te hebben het land te ruimen en een wijkplaats te zoeken in Luik, van waar hij op 15-03-1416 aan de graaf een brief zond. Zes weken later (op 05-05-1416) beval Willem VI de Egmondse goederen in beslag te nemen, hetgeen geschiedde.

Overal werden nu bewaarders en rentmeesters aangesteld en een krijgstocht tegen IJsselstein uitgeschreven, maar kort daarop volgde een verzoening en de dood van Egmond's vijand Willem VI (mei 1417). Egmond en zijn broeder bezetten daarop het slot te IJsselstein weer, maar gaven het bij verdrag aan Jacoba over, die het liet verwoesten. De Egmonds verbonden zich toen met Jacoba's eerzuchtige oom Jan van Beieren, welke zich reeds van de hulp van Gelre had verzekerd. Egmond maakte zich bij verrassing van het Arkelse Gorkum meester en verdreef er de Hollandse bezetting. Jacoba snelde echter toe en nam de stad na een hardnekkig beleg in. De Egmonds vielen in haar handen, maar schijnen bij de voorlopige verzoening met Jan van Beieren losgelaten te zijn.

In de volgende jaren van verwarring (1419-1420) komt Jan met zijn broerder als getrouw helper van Jan van Beieren voor.

Intussen was heer Jan in nieuwe twisten geraakt met het klooster van Egmond en had abt Gerard van Ockenberg gedwongen op 30-04-1419 de wijk te nemen naar Utrecht, terwijl hij Jan van Beieren er toe bracht bij het pauselijk hof een klacht tegen de abt in te dienen. Terwijl dit nog hangende was, overleed abt Gerard in 1424 en werd opgevolgd door Willem van Matenesse, die door de heer van Egmond gevangen werd gezet op het kasteel Rosendaal bij Arnhem en vervangen werd door Gijsbert van Vliet, een der creaturen van heer Jan. Abt Gijsbert moest echter in 1427 het veld ruimen voor Matenesse, die later een compromis met de heer van Egmond zou sluiten.

Intussen was in 1423, na de dood van Reinald IV, de oudste zoon van heer Jan van Egmond, Arnout die toen dertien jaar was, tot opvolger aangewezen en werd heer Jan voogd voor zijn zoon over Gelre en Zutfen, maar slechts voor korte tijd.

In de troebele tijden, waarin Holland in dit tijdperk verkeerde, schijn heer Jan grote sommen aan de landsheren te hebben voorgeschoten, zodat hij het slot en de heerlijkheid Leerdam en Buren in pand kreeg en in 1429 met Filips van Bourgondië een afrekening maakte, waarbij de schuld aan de heer van Egmond op het aanzienlijke bedrag van 40.000 schilden bepaald werd. Ook kreeg hij nog Bakkum en andere goederen in leen.

Na nog allerlei twisten met het klooster werd eindelijk in 1439 tussen hem en abt Willem van Matenesse een zoen getroffen, onder goedkeuring van paus Eugenius IV, uitgesproken door de hertog van Bourgondië.

De heerlijkheid van Egmond werd daardoor geheel van het klooster afgescheiden, onder protest echter van de abt. Aangezien de zaak blijkbaar toen allesbehalve regelmatig in haar werk is gegaan, duurden de twisten nog jaren, hetgeen nog verergerd werd door de onenigheden onder de kloosterbroeders.

Heer Jan liet - naar sommigen willen om het aanzien van het klooster te verzwakken - de kapel in zijn slot vergroten en verbond er een kapittel van zes kanunniken aan.

Na zijn dood liet zijn kleinzoon Jan boven zijn graf een tombe oprichten.

view all

Jan II 'met de bellen', heer van Egmond's Timeline

1385
1385
Egmond-Binnen, Noord-Holland, Netherlands
1409
June 24, 1409
Age 24
Arkel,Gelderland,Netherlands
1410
July 14, 1410
Age 25
Slot O Hoef,Egmond-Binnen,Noord-Holland,Netherlands
1412
January 26, 1412
Age 27
Egmond aan den Hoef, Bergen (NH), North Holland, The Netherlands
1451
January 4, 1451
Age 66
Egmond-Binnen, Noord-Holland, Netherlands
????
Regent of Geldern
????
Egmond-Binnen, Noord-Holland, Netherlands