Karl Johan (Jan) Sundberg (1894 - d.)

‹ Back to Sundberg surname

View Karl Johan (Jan) Sundberg's complete profile:

  • See if you are related to Karl Johan (Jan) Sundberg
  • Request to view Karl Johan (Jan) Sundberg's family tree

Share

Birthplace: N:o 4, Svartsmara, Finström, Åland, Finland
Death: (Date and location unknown)
Managed by: Lasse Söderström
Last Updated:

About Karl Johan (Jan) Sundberg

Född på Pellas Östergård Svartsmara Föreståndaren för Helsingfors Aktiebanks kontor i Mariehamn.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Karl_Sundberg

Jan Sundberg, född 1894 i Finström – levde 1970, Tysklands utbildade jägarsoldaten

Tillsammans med

Karl Alfons Granit född 1894 i Herrö, Lemland – död 23.2.1968 i Raumo. Tysklands utbildad jägarsoldat. Ålands släktregister VII:1 familj 1003.


Rodde han iland från den tyska ubåten UC 79 med landsättningsbåten som finns på Ålands museum. Dom båda anslöt sej till den "vita" trupp som drog via Vårdö och genom skärgården till fastlandet, när Sverige och Tyskland tömde Åland på rysk och finsk militär.

http://www.historia.ax/1917.htm

I studentkretsar i Helsingfors hittar vi de unga ålänningarna Jan Sundberg från Svartsmara och Nandor Johansson, senare Stenlid, från Järsö. Säkert har de som så många andra ryckts med av strömningarna i tiden, lockats av idéer om kraft och aktivism och blivit övertygade om den germanska rasens framtida dominerande roll, särskilt i förhållande till finnar och slaver. De vill själva delta i utvecklingen, vara aktiva, förändra.

Jan Sundberg bryter upp från det lugna studentlivet. En ödslig kväll i slutet av februari 1915 när gatlyktorna blinkar sorgset i blåsten och våta snöflingor faller vinkas han av från järnvägsstationen i Helsingfors av en annan ålänning, Alfons Granit, som avundsjukt beundrar hans handlingskraft och mod. Målet för resan är Lockstedter Lager i norra Tyskland. Där ska Sundberg utbilda sig till soldat och strida som frivillig på Tysklands sida. Han är en av många studenter som utan närmare förklaring försvinner från universitetet i Helsingfors vid denna tid.

Sommaren 1915 återvänder Jan Sundberg från militärutbildningen till Åland som spion. Han lyckas tillsammans med Stenlid inleda en illegal trafik över Ålands hav. Viktig information om ryssarnas förehavanden i landskapet förmedlas under de kommande åren den vägen till såväl Sverige som Tyskland.

view all

Jan Sundberg's Timeline

1894
May 13, 1894
Svartsmara, Finström, Åland, Finland
1918
December 18, 1918
Age 24
Stockholm
1920
January 18, 1920
Age 25
Finström, Åland, Finland
????