Jan IV Walraet van Merode-Pietersheim

public profile

Is your surname van Merode-Pietersheim?

Research the van Merode-Pietersheim family

Jan IV Walraet van Merode-Pietersheim's Geni Profile

Records for Jan IV van Merode-Pietersheim

10,440 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

About Jan IV Walraet van Merode-Pietersheim

Jan IV Walraet van Merode was Graaf van Olen, heer van Westerlo Pietersheim, Diepenbeek, Perwez, Duffel, Herlaar, Leefdaal, Ijsselmonde en Ridderkerk.

Volgens een andere nummering (onder andere gebruikt op nl-Wikipedia) is hij Jan of Johan IX van Merode.

Het is deze Jan die in 1571 de reeds in 1558 door zijn vader Hendrik van Merode Pietersheim-Oelen gefusioneerde heerlijkheden Duffel-Perwijs en Duffel-Voogdij inruilde voor de heerlijkheid Impde bij Wolvertem, ten gunste van zijn derde kozijn Willem III jonkheer van Merode, heer van 'Duffel-Hoogheid' aan de rechteroever van de Nete. Op die wijze werden de aloude drie gedeelten van Duffel onder één heer geplaatst, wat tot gevolg had dat de tolgelden van de toen een van de belangrijkste knooppunten van het wegverkeer centraal beheerd konden worden. Willem III van Merode vinden we later in 1585 terug aan de zijde van Marnix van Sint-Aldegonde bij de verdediging van Antwerpen tegen Parma, terwijl Jan IV in 1585 de Brusselaars overtuigde zich af te keren van de Staatsen. Jan IV was ook burgemeester van Maastricht.

Het is niet uitgesloten dat Jan IV instemde met de ruil omdat in 1571 -één jaar voor de inname van Den Briel- de militaire barometer op storm stond. Nauwelijks twaalf jaar later, in 1583, bij de doortocht van de Staatse troepen in Duffel, werden vrijwel alle gebouwen op beide Nete-oevers platgebrand als aanloop voor de verdediging van Antwerpen dat uiteindelijk in 1585 zou vallen.

view all 19

Jan IV Walraet van Merode-Pietersheim's Timeline