Karl Wilhelm Naundorff (de Bourbon), (Louis XVII) (1775 - 1845)

public profile

Is your surname Naundorff?

Research the Naundorff family

Karl Wilhelm Naundorff, (Louis XVII)'s Geni Profile

Records for Karl Naundorff

71,051 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Nicknames: "Louis Charles Guillaume de Bourbon born Naundorf", "Carl Wilhelm Naundorff"
Death: Died in Delft, Delft, Zuid-Holland, The Netherlands
Occupation: Clock and watchmaker
Managed by: Anne-Marie Healy-Kalishoek (C)
Last Updated:

About Karl Wilhelm Naundorff (de Bourbon), (Louis XVII)

Karl Wilhelm Naundorff

Karl Wilhelm Naundorff (alias de schaduwkoning) (geboortegegevens onbekend - Delft, 10 augustus 1845) was een beroemde Duitse bedrieger die beweerde de rechtmatige troonopvolger te zijn van Frankrijk, aangezien hij zogezegd de verdwenen koning Lodewijk XVII zou zijn

Londen

Hij werd in zijn tijd niet serieus genomen. Toen hij de koninklijke familie in 1836 voor de rechtbank daagde, vond de regering het mooi geweest en werd hij verbannen. Naundorff werd naar Engeland gedeporteerd waar hij de kost probeerde te verdienen als predikant en als onderzoeker naar springstoffen. In Londen werden zijn activiteiten steeds excentrieker, waarbij een van zijn ondernemingen was gericht op het stichten van een spirituele beweging die stoelde op zijn mystieke ervaringen. Naundorff deed zich hierbij voor als een messias. Later probeerde hij een perfect ontploffingsmechanisme te ontwerpen, genaamd de "Bourbonbom". Deze ontdekking mislukte en zijn huis brandde af, waarbij Naundorff zich ernstig verbrandde. Door al deze mislukkingen raakte hij in geldnood en in 1843 werd hij door zijn crediteuren in de debiteurengevangenis gezet.

Nederland

Het Nederlandse Ministerie van Oorlog toonde interesse in zijn ontwerp en kocht het van Naundorff. Hij werd bovendien uitgenodigd zijn onderzoek voort te zetten in Nederland. Na het uitzitten van zijn gevangenisstraf vertrok Naundorff dan ook in januari 1845 naar Nederland waar hij door Willem II werd benoemd tot directeur van het Pyrotechnisch Atelier in Delft. Hij overleed echter al in augustus van dat jaar. Naundorff werd begraven op de algemene begraafplaats "Kalverbos" in Delft. Op zijn graf staat niet Karl Wilhelm Naundorff geschreven, maar staat er in het Frans: Hier rust Charles-Louis de Bourbon, Hertog van Normandië, (Lodewijk de Zeventiende), beter bekend onder de namen van Charles-Guillaume Naundorff, geboren in het Château van Versailles, in Frankrijk, op 27 maart 1785 (...) echtgenoot van madame de Hertogin van Normandië, geboren Johanna Einert, woonachtig in Delft. Zijn graf is nog altijd te bezoeken. Ook in zijn overlijdensakte wordt hij Charles Louis de Bourbon genoemd.

Afstammelingen

Zijn nazaten beweren nog altijd de rechtmatige afstammelingen te zijn van Lodewijk XVII. Het oudst levende lid van de oudste tak van de familie, Charles-Louis-Edmond de Bourbon deed er alles aan om erkend te worden als de rechtmatige afstammeling van Lodewijk XVII. Zijn volgelingen erkennen hem nog altijd als koning Karel XII van Frankrijk en richtten in 1990 zelfs een speciale instantie op om de Naundorff zaak te bepleiten.

Modern onderzoek

Professor Jean-Jacques Cassiman van de Katholieke Universiteit Leuven toonde in 1998 via een DNA-test met mitochondriaal DNA aan dat Naundorff niet verwant was aan de familie Habsburg-Lotharingen, de familie van Marie-Antoinette van Frankrijk, moeder van Lodewijk XVII. Zijn bewering dat hij identiek was aan Lodewijk XVII kon daarmee weerlegd worden. De nazaten hebben de resultaten van dit onderzoek nooit erkend en hebben publicatie in het tijdschrift Nature zelfs verhinderd.

Het DNA-onderzoek was een bevestiging van de conclusies die Johan Hendrik Petrie al eerder in zijn proefschrift had getrokken. Dr. Petrie noemde Naundorff "een pathologische leugenaar". De zaak zou te vergelijken zijn geweest met die van Julius Schatt, die beweerde een nazaat van een buitenechtelijk kind van Willem I der Nederlanden en Henriëtte d'Oultremont de Wégimont te zijn, maar door wetenschappers werd ontmaskerd.

-------------------- Na testen en studie bleek deze man geef afstammmeling uit de familie de Bourbon

view all 13

Karl Wilhelm Naundorff, (Louis XVII)'s Timeline

1775
March 17, 1775
1819
August 31, 1819
Age 44
Berlin, Germany
1821
1821
Age 45
1823
1823
Age 47
1829
1829
Age 53
Krosno ,Odrzanskie, Poland
1831
1831
Age 55
1833
1833
Age 57
Lunzenau, Chemnitz, Sachsen, Germany
1835
1835
Age 59
1840
April 26, 1840
Age 65
London, Greater London, UK
1843
1843
Age 67