Luciano Morpurgo (1886 - 1971)

‹ Back to Morpurgo surname

View Luciano Morpurgo's complete profile:

  • See if you are related to Luciano Morpurgo
  • Request to view Luciano Morpurgo's family tree

Share

Nicknames: "Luciano Split"
Birthdate:
Birthplace: Split, Split-Dalmatia, Croatia
Death: Died in Rome, Rome, Lazio, Italy
Managed by: rvk
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Luciano Morpurgo

U splitskoj Zajednici Talijana, u suradnji sa Židovskom općinom u Splitu, održano je predavanje “Lo Spalatino Luciano Morpurgo ed il Nobel Giosue Carducci”, odnosno “Splićanin Luciano Morpurgo i nobelovac Carducci”. Predavanje je održala prevoditeljica, lektorica s napuljskoga Sveučilišta “L’Orientale” mr. Suzana Glavaš. Govoreći o piscu, nećaku glasovitog preporoditelja Vida Morpurga, temi svoje doktorske disertacije, mr. Glavaš je kazala: “Luciano Morpurgo značajan je pripadnik poznate splitske talijansko-židovske obitelji i pisac značajne knjige ‘Kad sam bio dječak’ te ratnog dnevnika, bez kojega je nemoguće pisati o holokaustu u Italiji. Obje knjige objavio je u vlastitoj nakladničkoj kući.

Knjiga o djetinjstvu u Splitu ‘Kad sam bio dječak’ iznimno je značajna i za povijest Splita, a nažalost, nikad nije prevedena”, kazala je predavačica, pokazavši zaista lijepo ilustriranu knjigu i dodavši da ju je Luciano objavio 1938. godine, prije rasnih zakona, a drugo izdanje objavio je 1942., na traženje ministra prosvjete, ali bez prezimena Morpurgo.

Važan fotograf

Upućena predavačica govorila je o susretu tada mladog studenta Više trgovačke škole Luciana s prijateljima koji su išli posjetiti prvog talijanskoga nobelovca, velikog pjesnika Giosua Carduccija. Pjesnika je do suza ganuo spomen Splita i Dalmacije. Predavačica je istaknula nerazmjer tadašnjih želja i ponašanja brucoša koji su išli posjetiti velikog pjesnika.

Predsjednik splitske Zajednice Talijana Mladen Čulić Dalbello organizirao je ovo predavanje u spomen na 40 godina od Lucianove smrti, kazala je autorica natuknice o njemu u Hrvatskoj književnoj enciklopediji. Malo je poznato da je bio odličan fotograf te da je u Italiji osvojio prvu nagradu za fotografiju o obnovi Svetog Duje.

view all

Luciano Morpurgo's Timeline

1886
February 20, 1886
Split, Split-Dalmatia, Croatia
1971
September 21, 1971
Age 85
Rome, Rome, Lazio, Italy
????