Märta (falsk kungadotter) Bonde (1215 - 1254)

‹ Back to Bonde surname

Is your surname Bonde?

Research the Bonde family

Märta (falsk kungadotter) Bonde's Geni Profile

Records for Märta (falsk kungadotter) Bonde

1,060,135 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Death: Died
Occupation: Prinsessa av Sverige, Prinsessa
Managed by: Torsten Cargnelli
Last Updated:

About Märta (falsk kungadotter) Bonde

http://runeberg.org/sverhist/2/0123.html

I Karlskrönikan (ett beställningsarbete av Karl Knutsson Bonde) står det att Erik läspe och halte ska ha haft en syster, Märta Bonde, vilket borde innebära att denna också i så fall skulle varit Erik Knutssons dotter. Detta anses av bland andra Dick Harrison vara politisk propaganda för Märtas släkting Karl Knutsson Bonde, som på så vis skulle blivit släkt med den Erikska ätten, och anses alltså vara falskt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Erik_Knutsson

/Christer Lyrholm

--------------------

Märta Bonde är nämnd av kung Karl Knutsson Bonde i Karlskrönikan som syster till kung Erik läspe och halte och gift med Nils till Tofta. Detta skulle innebära att hon var dotter till kung Erik Knutsson av Sverige.

Historikern Dick Harrison skriver i boken Karl Knutsson: Karl Knutsson Bonde var en stor propagandist. Han påstod sig ha kungliga anor och sade, att anfadern Nils av Tofta skulle varit gift med Märta, en påstådd syster till Erik Eriksson "läspe och halte". Historiker känner dock endast till två systrar till Erik Eriksson: Ingeborg Eriksdotter, som var gift med Birger jarl och Sofia, gift med Henrik III av Rostock. Karl Knutssons uppgifter är därför troligtvis falska, men hade uppgifterna varit sanna, skulle Karl Knutsson härstammat från Erik den helige.

Påstådda barn:

Sixten Nilsson (Sparre av Tofta) (1218-?)

Abjörn Nilsson (Sparre av Tofta) (1228-1310)

Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4rta_Bonde

-------------------- Märta Bonde är en historisk person vars existens är omtvistad. Märta Bonde är nämnd av kung Karl Knutsson (Bonde) i Karlskrönikan som syster till kung Erik den läspe och halte och gift med Nils till Tofta. Detta skulle innebära att hon var dotter till kung Erik Knutsson.

Historikern Dick Harrison skriver i boken Karl Knutsson - En biografi: Karl Knutsson (Bonde) var en stor propagandist. Han påstod sig ha kungliga anor och sade, att anfadern Nils av Tofta skulle varit gift med Märta, en påstådd syster till Erik Eriksson "läspe och halte". Historiker känner dock endast till två systrar till Erik Eriksson: Ingeborg Eriksdotter, som var gift med Birger jarl och Sofia, gift med Henrik III av Rostock. Karl Knutssons uppgifter är därför troligtvis falska, men hade uppgifterna varit sanna, skulle Karl Knutsson härstammat från Erik den helige. (Kilde: http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4rta_Bonde) -------------------- Märta Bonde är en historisk person vars existens är omtvistad. Märta Bonde är nämnd av kung Karl Knutsson (Bonde) i Karlskrönikan som syster till kung Erik den läspe och halte och gift med Nils till Tofta. Detta skulle innebära att hon var dotter till kung Erik Knutsson.

Historikern Dick Harrison skriver i boken Karl Knutsson - En biografi: Karl Knutsson (Bonde) var en stor propagandist. Han påstod sig ha kungliga anor och sade, att anfadern Nils av Tofta skulle varit gift med Märta, en påstådd syster till Erik Eriksson "läspe och halte". Historiker känner dock endast till två systrar till Erik Eriksson: Ingeborg Eriksdotter, som var gift med Birger jarl och Sofia, gift med Henrik III av Rostock. Karl Knutssons uppgifter är därför troligtvis falska, men hade uppgifterna varit sanna, skulle Karl Knutsson härstammat från Erik den helige. (Kilde: http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4rta_Bonde)