Miho / Miguel Mihanović / Mihanovich Sangaletti

Is your surname Mihanović / Mihanovich Sangaletti?

Research the Mihanović / Mihanovich Sangaletti family

Miho / Miguel Mihanović / Mihanovich Sangaletti's Geni Profile

Records for Miho / Miguel Mihanović / Mihanovich Sangaletti

491 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Miho / Miguel Mihanović / Mihanovich Sangaletti

Birthdate:
Birthplace: Dubrovačko Primorje, Dubrovnik-Neretva, Croatia
Death: Died in Buenos Aires, Capital Federal, Argentina
Place of Burial: Buenos Aires, Capital Federal, Argentina
Immediate Family:

Son of Petar 'Pujo' Mihanović and Antonia Mihanović
Husband of Gina Vukasović Danilović
Father of Raul Alejandro Mihanovich Vucasovich and <private> Mihanovich Vucasovich
Brother of Petar Mihanović Sangaletti; Nicolás / Nikola Mihanović / Mihanovich Sangaletti; Ivan Mihanović Sangaletti; Miho Mihanović Sangaletti; Jelena Mihanović / Mihanovich Sangaletti and 4 others

Managed by: Private User
Last Updated:

About Miho / Miguel Mihanović / Mihanovich Sangaletti

http://www.zaklada-mihanovic.hr/ozak.php

MIHO MIHANOVIĆ – rodio se 6. listopada 1862. godine u Dolima, te od devete godine učio je čitati i pisati kod doljanskog župnika Don Jure Montine, a potom ga uputiše u Korčulu kod trgovca Antona Cvjetuše iz Lastova, gdje je pomagao u dućanu i išao na lekcije kod gimnazijskog profesora Frana Franciskovića. Nakon toga, 1874. godine, skupa sa bratom Bartulom , otišao je u Južnu Ameriku. Miho ostadoše kod brata Ivana u Rio de Janeiro a nakon pet-šest mjeseci obojica pođoše braći Nikoli i Bartulu u Buenos Aires. Poslije godinu dana polaska u školu, brat Nikola ga dade na rad u farmaciju kod Miha Prlendera a zatim u farmaciju Miha Roka jer je Nikola želio da on postane farmakolog, ali nije tu dugo radio već se zaposlio uz brata Ivana kao komesar na jednom parobrodu.

Godine 1881. pošalje ga brat Nikola kući u Dole da dovede oca i majku u B.Aires gdje je ostao oko osam mjeseci, ali oni ne želeći da odu, vrati se sa svojom sestrom Anom u Argentinu.

Na brodu svog brata Nikole , «Tore», kao komesar ostao je od 1881. do 1884. a onda se nastanio u Bahia Blanca gdje sa Filipom Caronti osnuje tvrtku «Carnoti y Mihanovitch». 1888. Miho kupi interes svog ortaka i nastavi raditi pod nazivom «Miguel Mihanovitch». Companija de Navigacione «Sud Atlantica» bila je osnovana po Mihu 1. siječnja 1889. sa kapitalom od 100.000 sterlinga. Miho kupuje zatim nekoliko brodova i ustanovljuje linije i na području Brazila. 1906. obnavlja svoju flotu a prodaje stare brodove «Tora», «Sud» i «Vaca» tvrtki «Bonco y Moreno». Posao sve više razvija te poduzeće «Sud Atlantica» pretvara u anonimno dioničko društvo u kojem on zadržava apsolutnu nadmoć. «Sud Atlantica» nastavlja razvitak poslovanja te 1907. izgradi Miho veliki gat u Carmen de Patagones za pristajanje brodova i nabavi tri nove lanće po 230 t dajući im imena» «Leon», «Leopardo» i «Puma». Godine 1916. «Sud Atlantica» ima ukupno 9 parobroda ( 18.540 t), 18 lanća ( 3015 t), odnosno 27 jedinica sa skoro 22.000 t. Za vrijeme I. svjetskog rata, Miho stavi svoja dva broda i u transatlantsku službu do Europe.

1916. godine jedan dio svojih brodova Miho proda, a sa ostatkom flote nastavila je «Sud Atlantica» svoje poslovanje sve do 1920., kada Miho na ponude društva Compania Argentina de Navegacion Nicolas Mihanovitch proda svoje interese.

Od tada se Miho posvećuje nadzoru nad upravom svog imanja, putovanjima, mnogim narodnim stvarima u domovini i iseljeništvu. Omogućio je svojim ljudima da participiraju u dobiti društva, jer je jedan dio dobiti išao u «Caja de Auxilios» ( Pripomoćna blagajna) koja je išla u korist personalu, sa sumom od 384.000 pesosa. Svojim radnicima Miho je i podijelio određene dioničke udjele, ovisno o rangu, godinama službe ili drugim zaslugama.

Bio je veliki humanist, filantrop i dobrotvor, te naročito potpomagao hrvatska društva u iseljeništvu, poticao na obrazovanje i prosvjetu našeg svijeta, zalagao se za obnovu škola u tadašnjoj župi Dubrava, davao priloge udrugama i u Hrvatskoj kao npr. «Hrvatskom radiši» i sl., a u B. Airesu napravio je knjižnicu kojoj je poklonio 1800 knjiga na hrvatskom jeziku.

Miho Mihanović je bio oženjen od stare bokeške obitelji Vukasovića , te je imao jednog sina i više kćeri.

Umro je 6. ožujka 1938. u Buenos Airesu.

Doli, 1. travnja 2009.

view all

Miho / Miguel Mihanović / Mihanovich Sangaletti's Timeline

1862
October 6, 1862
Dubrovačko Primorje, Dubrovnik-Neretva, Croatia
1899
1899
Age 36
1938
March 6, 1938
Age 75
Buenos Aires, Capital Federal, Argentina
????
????
Buenos Aires, Capital Federal, Argentina