Milan "Baja" Bakić (1903 - 1941)

‹ Back to Bakić surname

View Milan "Baja" Bakić's complete profile:

  • See if you are related to Milan "Baja" Bakić
  • Request to view Milan "Baja" Bakić's family tree

Share

Birthplace: Bjelovar, Croatia
Death: Died in Jadovno, Velebit, Croatia
Cause of death: WWII, umro u logoru Jadovno
Managed by: Jadra... away
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Milan "Baja" Bakić

http://hr.wikipedia.org/wiki/Milan_Baki%C4%87_Baja

Milan Bakić-Baja (Bjelovar, 1903. – Jadovno na Velebitu, 1941.) je hrvatski komunist srpskoga podrijetla. Rođen je u građanskoj obitelji. Imao je četvoricu braće: Aleksandra, Vojina, Nikolu i Slobodana te sestru Dušanku. Bakić je završio Srpsku osnovnu školu i Državnu realnu gimnaziju u Bjelovaru. Kao đak bjelovarske gimnazije, kasnije student prava, Bakić je bio jedan od najutjecajnijih članova Jugosokola, u kojemu su tada počela prevladavati ljevičarska stremljenja. God. 1935. se učlanio u Partiju. Pošto je diplomirao pravo, a nije se odmah mogao zaposliti kao pravnik, prihvatio je mjesto gruntovničara kod Kotarskoga suda u Ludbregu.


Tokom mjeseca srpnja 1937. u Bjelovaru je osnovan Okružni komitet Komunističke partije Hrvatske od 5 članova. Prvi tajnik je bio Milan Bakić Baja. God. 1939. Okružni komitet je bio preustrojen, a dužnost tajnika preuzeo je Kasim Čehajić Turčin, postolarski radnik. Njegov je brat Slobodan bio tajnik Okružnog komiteta Saveza komunističke omladine Jugoslavije u Bjelovaru od 1938. do 1940.


Bakić je uhićen 5. svibnja 1941. godine i odveden u ustaški logor „Danica“ odakle je u ljeto bio transportiran sa skupinom Srba u Jadovno u Lici, gdje je ubijen.[1]


Po njemu je nekoć nosila ime II. osnovna škola u Bjelovaru.

view all

Milan "Baja" Bakić's Timeline

1903
1903
Bjelovar, Croatia
1941
1941
Age 38
Jadovno, Velebit, Croatia
????
Croatia