Niels Pedersen Friis (b. - 1508)

‹ Back to Friis surname

1

Matches

0 0 1
Adds death place.

View Niels Pedersen Friis's complete profile:

  • See if you are related to Niels Pedersen Friis
  • Request to view Niels Pedersen Friis' family tree

Share

Birthdate:
Death: Died
Occupation: Biskop i Viborg
Managed by: Cecilie Nygård
Last Updated:

About Niels Pedersen Friis

Viborg Stift blev oprettet omkring 1060, da Svend Estridsen delte Ribe bispedømme i fire, nemlig Ribe, Århus, Viborg og Vestervig. Viborg var allerede på det tidspunkt en stærk kirkeby bestående af 12 sogne.

Kampestenskatedralen blev opført under kong Niels (1104-34) på et sted, hvor der muligvis har ligget en ældre kirke. Katedralen blev først færdiggjort, da biskop Eskild blev myrdet i 1133 i St. Margrethes Kirke i Asmild, Viborg. Kirken er unik pga. sin anvendelse af granit og er formentlig verdens største granitkirke.

Allerede inden kirken var helt færdig, truedes den i ca. 1145 af en brand i byen, men domprovst Kjeld ilede efter legenden op i et af tårnene, og på hans bøn stilnede branden af ved kirkens fod. I 1501 ramtes kirken af en lynbrand, hvor vesttårnene, korsarmenes gavle og det øverste af apsis blev ødelagt. Biskop Niels Friis nåede inden sin død i 1508 at få kirken genopført.

http://www.waymarking.com/waymarks/WM2CJW_Viborg_Domkirke_Viborg_Cathedral

[S2] Danmarks Adels Aarbog, Thiset, Hiort-Lorenzen, Bobé, Teisen., (Dansk Adelsforening), [1884 - 2005]., DAA 1942:II:86.

view all

Niels Friis's Timeline

1508
1508
????
????
- present
Biskop I Viborg