Pieter Johannes de Booys

Is your surname de Booys?

Research the de Booys family

Pieter Johannes de Booys's Geni Profile

Records for Pieter de Booys

109 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Pieter Johannes de Booys

Birthdate:
Birthplace: Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, The Netherlands
Death: Died in Groessen, Duiven, Gelderland, The Netherlands
Managed by: Private User
Last Updated:

About Pieter Johannes de Booys

Pieter Johannes de Booys (Amsterdam, 3 oktober 1898 - Groessen, 31 augustus 2003) was een Nederlands fotograaf en Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Booys was fotograaf te Arnhem en had daar een studio en fotowinkel sinds 1933. Hij had in 1932 een fotografiecursus gevolgd aan de fotovakschool van Berlijn.

Een week na de mislukte bevrijdingsoperatie "Operatie Market Garden|Market Garden" van de geallieerden in 1944 werden de Arnhemse inwoners op last van de Duitsers geëvacueerd. Het plunderen van de huizen door de bezetters begon al snel. De Booys werd gevraagd door de fotografenverzetsgroep De Ondergedoken Camera of hij dit wilde fotograferen als later bewijs.

De Booys had via het verzet een 'Ausweis', compleet met een armband van de Technische Nooddienst en een verklaring dat hij voor de waterleiding werkzaam was, geregeld en kon zich zo vrijelijk bewegen in de stad en de verschrikkingen van de laatste oorlogsjaren vastleggen op negen fotorolletjes en zo'n driehonderd foto's. Met gevaar voor eigen leven wist hij alle facetten van de Duitse bezetting vast te leggen.

Na de oorlog maakte De Booys foto's van de bevrijding en wederopbouw. Speciaal waren daarbij zijn opnamen van kinderen tussen 1945 en 1950 spelend op fietsjes, in de tuin, en elders in een omgeving vlak na de bevrijding. Het betrof hier meestal foto-opdrachten van de ouders, omdat toentertijd slechts weinigen een eigen camera bezaten. De Booys reisde op de fiets met een grote koffer met fotolampen naar de klanten toe en fotografeerde de kinderen in wisselende situaties. Ook nam De Booys opdrachten van bedrijven en instellingen aan.

De winkel van De Booys, op de hoek van de Jansplaats en Grote Oord in Arnhem, bleef bestaan tot 1983, lang nadat hij zelf al met pensioen was gegaan, voortgezet door zijn zoon. De Booys overleed op de leeftijd van bijna 105 jaar.

Literatuur

  • {{aut|Iddekinge P.R.A. van,}} (2004): Door de lens van De Booys. Een Arnhemse reportage 1944-1954. Uitgeverij Matrijs, Utrecht, ISBN 90-5345-149-8

Externe links

Vermeldingen

view all

Pieter Johannes de Booys's Timeline

1898
March 1898
Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, The Netherlands
2003
August 31, 2003
Age 105
Groessen, Duiven, Gelderland, The Netherlands