Is your surname Mudie?

Research the Mudie family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Robert Mudie (Moodie)

Also Known As: "Robert Moodie", "Robert Moddi"
Birthdate:
Birthplace: Orkney, Scotland, UK
Death: Died in Bjarkøy, Troms, Norway
Immediate Family:

Son of Adam Mudie of Breckness and Christian Stewart
Husband of Johanne Esausdatter
Father of Esau Robertsen Moddi
Brother of Francis 'Wanton' Mudie and Charles Mudie

Occupation: Kjøpmann og Lensmann
Managed by: Private User
Last Updated:

About Robert Mudie

  • Jordbok 1652. Robert Moddi forpaktet i 1650 Giskegods i Senja for 50 riksd. årlig. To år senere ber han om 10 riksd. avslag i prisen da halvparten av gårdene lå øde. Han får dette innvilget.
  • Arkivverket.no

Se siste siden for Robert Mudie sin underskrift fra 1652.

Verditakster for Bergen 1645: Nr. 1554 Robbert Modderis, Waning verdi på 400 RDR Inden Muren J Domkierke Sougenn Kilde: Digitalarkivet

I Bergen er det ved verditakseringen i 1645 nevnt Robbert Modderis waaning til 400 rdr; ved formuestakseringen 1657 er det nevnt Robbert Modes, schreder, og hans 'hus och Grund' er satt til 500 rdr. Det er en Robert Johnson. Hvis sistnevnte også var en 'Moddy', stor mulighet for to personer med navn Robert 'Moddy' med tilknytning til Bergen? I Bergen er i 1654 nevnt en Joen Jacobsen Myddy, vever, Kerkewang? Skottland.

På 1500- og 1600-tallet var det en livlig trafikk av skotske skuter i fjordene på Vestlandet. Det var trelasthandelen som trakk skippere og handelsmenn til Norge. Mange skotter valgte å slå seg ned fast i Norge. På Vestlandet kalles tidsrommet 1500 til ca 1650 skottetiden.

Konflikter mellom innvandrergrupper

Skottene i Bergen etablerte seg i næringer hvor tyskerne lenge hadde vært enerådende. Dette førte til slagsmål og konflikter mellom innvandrergruppene. Natt til 9. september 1523 ble skottene overfalt av tyske håndverkere og bryggekjøpmenn. Hus og vare-lagre ble plyndret. Flere skotter ble satt i fangenskap på Tyskebryggen.

”Rotten, Skotten, Hollender und Zegen verderbens allerwegen; da die seyn, kan nichts gedeien.” (Rotter, skotter, hollendere og all slags griske folk, ødelegger overalt. Hvor de er, kan ingenting trives.) (nidvers lest fra prekestolen av tysk prest i Bergen) Småkårsfolk Blant de skotske innvandrerne var det også småkårsfolk. I borger- og skattelister fra Bergen på 15- og 1600-tallet finner vi bl.a. skotske vevere, skreddere, skomakere og tønnemakere. Dette var håndverkergrupper som tilhørte den fattigste delen av byborgerne. Skotske vevere var kjent for å være dyktige til å veve seilduk, lin og grovere ullstoffer.

For ungdom på Shetland og Orknøyene var storbyen Bergen et naturlig reisemål når de skulle ut å søke tjeneste. I en opptegnelse om tollen i Bergen fra 1550 heter det at skip som kom fra Shetland var “pliktige at lade komme på Slottet alle de arbeidsløse drenge og piger de hid føre og tjenesteløse ere”.

Spelling variations include: Moody, Moodye, Moodie, Mudy, Mudie and others.

First found in Suffolk where they were seated from early times and their first records appeared on the early census rolls taken by the early Kings of Britain to determine the rate of taxation of their subjects.

Ca.1450-60 kommer en gren av Moodie familien til Dundee. Derfra utvandrer de til andre deler av Skottland. Politiske omveltninger etc. slår uheldig ut for dem. Ut på 1500 tallet taper de sitt adelsskap, og går over i øverste borgerlige stand, som kjøpmenn, rådmenn, prester etc. Flere av denne ættegreinen utvandrer bl.a. til Danmark. I 1620 årene innvandrer Robert Moodie til Bergen. Robert var stor eiendomsbesitter, og drev handel med tekstiler. Han var en av datidens rikeste i Bergen.


Esau Moddi var trolig av skotsk avstamning og kom fra en slekt som på 1650-tallet hadde ervervet seg betydelige eiendommer i Bjarkøy og på yttersida av Senja. Faren, Robert Moddi, eide i 1661 både Sundsvold (2 våg), Helløya (1,5 våg) og Buvik (1 våg) i Bjarkøy. Trolig var han kommet i besittelse av disse gårdene gjennom et arveoppgjør etter Nils Pedersen Lem i Bergen, - et arveoppgjør som også omfattet Senjehesten og Sjursvik på sørvestspissen av Senja. I tillegg kjøpte han opp gårdene Skaland og Bø i Berg - hver på én våg. Størstedelen av disse eiendommene var gammelt Bjarkøygods, som hadde gått i arv gjennom forskjellige adelsslekter, men som i første halvdel av 1600-tallet var blitt overtatt av bergensborgere. Robert Moddi hadde også tilknytning til Bergen, uten at vi vet sikkert om han hadde løst borgerskap. I hvert fall trakk han seg tilbake dit før han ca. 1666.

Astafjord Historie 2, s. 86-88


Robert Moddi, eide i 1661 både Sundsvold (2 våg), Helløya (1,5 våg) og Buvik (1 våg) i Bjarkøy. Trolig var han kommet i besittelse av disse gårdene gjennom et arveoppgjør etter Nils Pedersen Lem i Bergen, - et arveoppgjør som også omfattet Senjehesten og Sjursvik på sørvestspissen av Senja. I tillegg kjøpte han opp gårdene Skaland og Bø i Berg - hver på én våg. Størstedelen av disse eiendommene var gammelt Bjarkøygods, som hadde gått i arv gjennom forskjellige adelsslekter, men som i første halvdel av 1600-tallet var blitt overtatt av bergensborgere. Robert Moddi hadde også tilknytning til Bergen, uten at vi vet sikkert om han hadde løst borgerskap. I hvert fall trakk han seg tilbake dit før han ca. 1666.

En Våg (wog)Dette er den gamle norske enheten før 1683 og tilsvarer 2 Spann korm 17,9424 Kilogram


Robert Moddy ble født i 1590 i Skottland. Han var kjøpmann i Bergen circa 1620. Han giftet seg med Johanne Esausdatter, datter av Esau Jahnsen. Robert Moddy døde i Bjarkøy, Troms. Barn av Robert Moddy og Johanne Esausdatter ◦Esau Robertsen Moddy+ f. 1636, d. 1686


Robert Moddie kom til Bergen ca 1620 og drev handel. Han ble senere lensmann i Sand tinglag og døde på Bjarkøy i Troms.


Robert kom fra Skottland. Hans nedstammer bl.annet fra Stewart klanen som styrte landet i lang tid. Bestefaren Robert var Jarl på Orkenøyene. Jarlen hadde mange søsken der i blandt Mary I, Queen of Scotts. Hun var igjen datter av James V. Således føres denne slekten til kongehusene og menge berømte personer i Europa og USA. Her kan nevnes Kennedy familen (JFK) samt Elvis Presley.

view all

Robert Mudie's Timeline

1590
1590
Orkney, Scotland, UK
1620
1620
- 1646
Age 30
Bergen, Hordaland, Norway
1636
1636
Age 46
Bergen, Hordaland, Norway
1646
1646
- 1666
Age 56
Bjarkøy, Troms, Norway
1646
- 1666
Age 56
Bjarkøy, Troms, Norway
1660
1660
Age 70
1660
Age 70
Norge
1666
1666
Age 76
Bjarkøy, Troms, Norway
????