Is your surname Meštrović?

Research the Meštrović family

Ruža Meštrović's Geni Profile

Records for Ruža Meštrović

2,188 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Ruža Meštrović (Klein)

Birthdate:
Birthplace: Donja Višnjica, Općina Lepoglava, Varaždinska županija, Croatia
Death: Died in Zagreb, Hrvatska
Immediate Family:

Daughter of Maximilian Klein and Therese Klein
Ex-wife of Ivan Meštrović
Sister of Adolf Klein; Bernhard Klein; Selma Schönwald; Lazar Leopold Klein; Ljuba Benisek and 4 others

Managed by: Private User
Last Updated:

About Ruža Meštrović

http://www.ezadar.hr/clanak/zagreb-izlozba-ruza-klein-mestrovic-nepoznata-umjetnica

Ruža Klein Meštrović, uglavnom poznata kao prva Meštrovićeva supruga, rođena je u Donjoj Višnjici kod Varaždina 1883. Obitelj Klein odselila je potkraj 19. stoljeća iz Višnjice u Beč.

Za Ivana Meštrovića, s kojim se upoznala 1904. u Beču, udala se 1907. Do 1911. godine uglavnom su živjeli u Rimu. Od početka 1922. godine, umjetnica boravi u Dresdenu na školovanju, a 1925. se službeno rastala od Ivana Meštrovića.

Nastavila se baviti slikarstvom, crtanjem, te primijenjenom umjetnošću do kraja života. Izlagala je na Proljetnom salonu 1923. u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, kad je kritika njezino djelo visoko umjetnički ocijenila.

Ruža Klein Meštrović poznata je uglavnom kao prva žena najpoznatijeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića iako je stvorila svestrani umjetnički opus. Okušala se u brojnim tehnikama, od ulja, crteža do iskucavanja srebra i bakra.

Ruža Klein je rođena 20.6.1883. u Donjoj Višnjici kraj Varaždina. Bavila se slikarstvom (ulja na platnu, ljepenci, kartonu), pastelom, crtežima u kredi i ugljenu, primijenjenim obrtom, posebice obradom metala. Najznačajnija ostvarenja su crteži ugljenom i kredom te izvrsni radovi u tehnici iskucavanog srebra i rezanog bakra. Zanimali su ju raznoliki motivi, ali uvijek je dominantna ljudska figura.

Stilski Ruža Klein Meštrović, u svakom slučaju, je pod uplivom Meštrovićeva djela, općenito to je razdoblje simbolizma i secesije. Ipak Ruža Meštrović razvila je svoj likovni izraz unutar navedenih pojmova, koji karakteriziraju meka forma i obla linija. Živjela je skromno i povučeno, ali uvijek je ostala vjerna visokim estetskim kriterijima kako u radu tako i u životu. Umrla je u Zagrebu 10.2.1942. godine shrvana teškom bolešću.

Tijekom studija u Beču (1904.) Ivan Meštrović susreće Ružu Klein koja je radila kao kitničarka u salonu damskih šešira. Otac gospođice Klein nije odobravao vezu svoje kćerke s 21-godišnjim seljačićem gotovo praznih džepova i nakon neuspjelih uvjeravanja 1905. protjeruje kćerku iz kuće. Naredne dvije godine Ruža i Ivan žive zajedno i vjenčavaju se 1907. Živjeli su u bijednim uvjetima te Ruža nipošto nije htjela imati djecu, dok je Ivan to želio. Kada su se materijalno osigurali Ruža više nije mogla rađati djecu i to je dovelo do razvoda braka 1928. u Čakovcu.

view all

Ruža Meštrović's Timeline

1883
June 20, 1883
Donja Višnjica, Općina Lepoglava, Varaždinska županija, Croatia
1907
1907
Age 23
1928
1928
Age 44
Čakovec, Medimurje, Croatia
1942
February 10, 1942
Age 58
Zagreb, Hrvatska