Sigrid Haakonsdatter Schanke

Is your surname Schanke?

Research the Schanke family

Sigrid Haakonsdatter Schanke's Geni Profile

Records for Sigrid Schanke

19,393 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Sigrid Haakonsdatter Schanke

Birthdate:
Death: Died
Immediate Family:

Wife of Hallstein
Mother of Johan Hallsteinsson and Thord Hallsteinsson

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Sigrid Haakonsdatter Schanke

Flera forskare hävdar att denne Sigrid Håkonsdotter är identisk med Sigrid Håkonsdotter Bolt , som också var gift med Ogmund (Hirdt Jore) Guttormsson, riddare och hirdstjore, nämnd 1339- 1354 i Norge. De hade en son Olaf född cirka 1320. Hallsten Torleifsson är känd till 1345. Det kan dock ha skett en sammanblandning av Egge i Steinkjer, Tröndelag och Egge i Ringerike, Norge. Det troliga är att denna Sigrid kanske är från Egge i Ringerike, Norge. (Egen sammanstä llning)

Sigrid Håkonsdotter, född Ringerike, Norge, död 1363 i Egge, Trondheim, Norge. Hon var dotte r till Håkon Ogmundsson, född 1260 Viken, Norge och död 1346. (Källa: Ingvar Sahlin)

Vid mitten av 1300-talet drabbades Europa och Asien av den svåraste och kanske mest kända far soten, vilken i Sverige kom att benämnas digerdöden. Enligt de nordiska traditionerna inkom p esten till oss via ett engelskt fartyg, som anlände till Bergen i Norge år 1349. Härifrån spr eds den sedan till det övriga Norden. Bortemot hälften av dåtidens norrmän skall ha avlidit s om en följd av pesten och följdepidemierna. Inga jämtländska brev nämner pesten. Nils Ahnlun d har emellertid pekat på indirekta bevis för digerdödens härjningar i landskapet, dels det f aktum att de jämtländska breven drastiskt avtar efter år 1350, dels att de jämtländska lagmän nen Jörund och Halvard, som nämns i brev år 1349, tycks ha avlidit. I alla landskap finns de t folkliga sägner, som berättar om digerdödens härjningar. I exempelvis Ragunda skall rök h a kommit ur endast sju skorstenar, i Alsen ur en enda. I Lockne skall endast fyra människor h a överlevt, medan bara två yngligar skulle ha blivit i livet i Hede, Härjedalen. Från Hammerd al berättas, att då man inte längre orkade med att föra liken till kyrkogården, lade man de m helt sonika på marken med stockar tvärsöver, som skydd mot rovdjur. Naturligtvis har man också satt landskapets ödesbölen i samband med digerdöden. (Källa: Jämten 1993, sid 51 - ff, Stefan Brink)

view all

Sigrid Haakonsdatter Schanke's Timeline

1281
1281
1300
1300
Age 19
Norge
1301
1301
Age 20
Norge
1363
1363
Age 82
????