Stipe Delić (1925 - 1999) MP

‹ Back to Delić surname

Is your surname Delić?

Research the Delić family

Stipe Delić's Geni Profile

Records for Stipe Delić

505,812 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Birthplace: Makarska, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
Death: Died
Cause of death: 9 april
Managed by: Marino Srzić
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Stipe Delić

http://www.film.hr/bazafilm_ljud.php?ljud_id=4178 http://www.slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/78527/Default.aspx

Redatelj, (Makarska, 23. 6. 1925.). Na filmu radio od 1955. Kao asistent redatelja surađivao u početku na filmu Jubilej gospodina Ikla V. Mimice, a kasnije u još oko 80 domaćih i stranih filmova. Radio je kao redatelj druge ekipe u oko 30 domaćih i stranih filmova (npr. u filmu Bitka na Neretvi, V. Bulajića, 1969, s kojim je više puta surađivao i na drugim njegovim projektima). Kao redatelj debitirao 1960. kratkometražnim filmovima Poziv s pučine i Naše slobodno vrijeme. Godine 1973. realizirao dugometražni igrani film Sutjeska, s temom velike partizanske bitke iz Drugog svjetskog rata u kojem je Titov lik interpretirao veliki svjetski glumac R. Burton. Film je dobio Brončanu Arenu za režiju, Veliku Zlatnu Arenu i nagradu publike Jelen u Puli, nagrade u Sopotu i Moskvi i druga razna filmska priznanja u to vrijeme. Režirao je TV seriju Marija i TV dramu Kineska vaza.

DELIĆ, Stipe, filmski i televizijski redatelj (Makarska, 23. VI. 1925). Gimnaziju završio u Splitu 1944, potom odlazi u partizane. Diplomiravši na Višoj pedagoškoj školi u Splitu, 1953. dolazi u Zagreb, gdje je najprije nastavnik, a zatim se posvećuje filmu. Otpočeo kao asistent redatelja V. Mimice u Jubileju gospodina Ikla (1955); isti posao obavljao u mnogim domaćim, koprodukcijskim i stranim filmovima. Kao redatelj debitirao 1960. dokumentarnim filmovima Poziv s pučine i Naše slobodno vrijeme; 1987. realizirao Ilegalnu partizansku izložbu 1943. Cjelovečernjim igranim filmom Sutjeska (1973) osvojio je Veliku zlatnu arenu za najbolji film, Brončanu arenu za režiju i Nagradu publike »Jelen« u Puli te nagrade u Sopotu i Moskvi. Za zagrebačku TV režirao je TV-seriju Marija (nagrada časopisa Studio za najgledaniju režiju 1977) i TV-dramu Kineska vaza (1980).


Mirko Šeper (1993)

view all

Stipe Delić's Timeline