Stjepan Dabiša Stjepanović

Is your surname Stjepanović?

Research the Stjepanović family

Stjepan Dabiša Stjepanović's Geni Profile

Records for Stjepan Stjepanović

2,476 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Stjepan Dabiša Stjepanović (Vladislavić)

Birthdate:
Death: Died
Immediate Family:

Son of Vladislav Kotromanić and ? nezakonita Kotromanić
Husband of Jelena Gruba Vladisavić
Father of Stana Banić; Вук Кнежевич and Парчия Кнежевич
Half brother of Marija von Helfenstein; Stjepan Tvrtko I Ostoja Kotromanić, I; Vuk Kotromanić; Stanislava Kotromanić and Lucia Dobrinović

Occupation: Kralj Bosne (1392-1396)
Managed by: Henn Sarv
Last Updated:

About Stjepan Dabiša Stjepanović

Na početku svoje vladavine uspio je održati svoje posjede, ali uskoro je protiv njegove vlasti u dalmatinskim gradovima počela raditi Dubrovačka republika, a njegove pozicije sve je više počeo ugrožavati i napuljski kralj Ladislav, koje je imenovao Ivaniša Horvata za glavnom namjesnika u Ugarskoj, a za bana u Hrvatskoj Hrvoja i Vuka Vukčića, sve protivnike Sigismunda. Prve tri godine vladavine pokazuju slabljenje bosanskog kraljevstva, a vrijedno spomena je samo odbijanje turskog napada 1392. g. Na unutrašnjem planu u prvi plan sve više izbija krupna bosanska vlastela. Među prvima su se isticali Sankovići u dubrovačkom zaleđu, koji Dubrovčanima 1391. prepuštaju Konavle i tvrđavu Sokol, a Dubrovčani im zauzvrat plaćaju tribut. I braća Hrvoje i Vuk Hrvatinić dolaze u otvoreni sukob sa Ivanišom Paližnom zahtijevajući od njega da im ustupi Ostrovicu i Vranu. Hrvoje 1393. stupa u kontakt s Sigismundom i obećava mu vjernost protiv svih, osim Dabiše. Uskoro dolazi i do podjele bosanskih velikaša i hrvatskih, koji ostaju na strani Ladislava. 1394. javno su se razišli Dabiša i Ivaniš Horvat. Tada 1394. u dobroskoj bitci Sigismund poražava Horvate i surovo ih kažnjava, a u logoru pod Doborom pokorio mu se i sam Dabiša. On se odrekao vlasti nad Hrvatskom i Dalmacijom, a bosanska vlastela su pristala na na mjesto kralja nakon njegove smrti bude izabran Sigismund. S druge strane temeljem tog “Đakovačkog ugovora” ugarski kralj je primio Dabišu i bosanske velikaše pod svoju zaštitu. Tako je Bosna bila vraćena u granice iz vremena prije Tvrtka I. Uskoro je Dabiša umro 1395. g.

    Njegovom smrću otvorilo se pitanje nasljednika. Sigismund je na osnovu dogovora pod Doborom pohitao u Bosnu, ali bosanska vlastela je požurila da izabere Dabišinu udovicu Jelenu. Zauzet drugim poslovima oko pripreme Nikopoljske bitke, na kraju je Sigismund prihvatio ovaj izbor. Tako je Bosna krenula u novom smjeru osamostaljivanja i jačanja velikaških obitelji koji će okončati u poč. 15. st. Kraljica nije mogla niti jednu odluku donijeti bez suglasnosti velmoža.