Stjepan II (Stjepan IV) Trpimirović (c.1020 - 1091)

‹ Back to Trpimirović surname

View Stjepan II (Stjepan IV) Trpimirović's complete profile:

  • See if you are related to Stjepan II (Stjepan IV) Trpimirović
  • Request to view Stjepan II (Stjepan IV) Trpimirović's family tree

Share

Death: Died
Occupation: hrvatski kralj 1089. - 1091.
Managed by: Jadra... away
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Stjepan II (Stjepan IV) Trpimirović

Hrvatski kralj!

http://hr.wikipedia.org/wiki/Stjepan_II.,_hrvatski_kralj

  Stjepan II. je prije nego što je postao kraljem živio u samostanu sv. Stjepana kod Splita, u koji je došao kako bi u Božjem miru dočekao svoje posljednje dane. U svojoj darovnici iz god. 1078. Stjepan piše: "Ja Stjepan, nekad svijetli herceg Hrvata, shrvan teškom bolešću dozvah k sebi časne svećenike hrvatskoga kraljevstva da mi nađu lijeka za moje grijehe. Po njihovu savjetu pobrinuh se, te se dadoh prenijeti u samostan sv. Stjepana. Tu se odrekoh svih svojih časti i odabrah grobnicu, preporučivši se glavaru samostana da me spominje u svojim molitvama."
   Nakon povlačenja Stjepana II. u samostan, za njega se više nije čulo sve do Zvonimirove smrti 1089., kada ga je hrvatski narod doslovno izvukao iz samostana, te ga proglasio i svečano okrunio za hrvatskog kralja.
   Stjepan II. nazivao se poput svojih prethodnika "Božjom milošću kralj Hrvata i Dalmatinaca". Oko njega se je okupilo visoko svećenstvo i velika većina hrvatskih velikaša i plemića, što dokazuje da je cijela hrvatska država bila u njegovoj vlasti.
   Kralj Stjepan II. vladao je samo dvije godine, i to kao razborit i odlučan vladar koji je uspješno riješio neke goruće probleme ondašnjeg hrvatskog političkog života. Odmah nakon njegove smrti početkom god. 1091. nastali su veliki neredi u Hrvatskoj, pa je tako smrt posljednjeg Trpimirovića imala kobne posljedice za hrvatski narod i hrvatsku državu. Naime, žena kralja Zvonimira Jelena, uspjela je uz pomoć svojih "igrača" ostvariti svoju želju da hrvatskim vladarom postane njen brat, ugarski kralj Ladislav.

Napomena: Povjesničar Nikola Tomašić je kasnije ustanovio da su bile krive pretpostavke nekih povjesničara, da je Stjepan II. bio slaba zdravlja i da je svojom voljom otišao u samostan. Naime, Stjepan II. bio je prisilno interniran u samostan gdje je živio kao laik 15 godina.

view all

Stjepan II (Stjepan IV) Trpimirović's Timeline