Toke "Palnatoke" Palnesen

Jomsborg

Is your surname Palnason?

Research the Palnason family

Toke "Palnatoke" Palnesen's Geni Profile

Records for Toke Palnason

284 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Toke "Palnatoke" Palnason, Trylle

Also Known As: "Toke Palnesen"
Birthdate:
Birthplace: Denmark
Death: Died in Venderiget
Immediate Family:

Son of Pallig Tokesen, Ealdorman of Devonshire and Gunhild Haraldsdatter Haraldsdatter
Husband of Álofr ?Stevnerdatter?
Father of Áki Tókason; Aude Tokesen Hvide; Othinkar Tokesen; Thorben, Thorbjorn Tokesen Hvide and Skjalm Tokesen, Jarl af Sjælland

Occupation: Jarl af Fyn, Earl of Denmark, Jarl i Devonshire, Ridder, His name appears on a rune stone, found in London. According to a late tradition it was he who wounded the Danish King Harald Bluetooth's killer with an arrow shot in the buttocks, Knight
Managed by: Anette Guldager Boye
Last Updated:

About Toke "Palnatoke" Palnesen

https://books.google.dk/books?id=8ow9hCu05XoC&pg=PT111&lpg=PT111&dq=stevner+jarl+af+bretland&source=bl&ots=z0OZUm6j-a&sig=Zy2tuQ_sCaks6Bzt6TK0azAov3E&hl=da&sa=X&ei=3g_aVJz2NIf6ywP6tIL4Bg&ved=0CCwQ6AEwAg#v=onepage&q=stevner%20jarl%20af%20bretland&f=false

Då han nått något över barnaåldern, sjuknade hans fader och dog. Mycken rikedom tog han i arv efter honom, både land och lösören. Över allt detta rådde han tillsammans med sin moder där på Fyn. Det är berättat, att Palnatoke var sommartid ute i härnad, så snart han hade ålder till det. Första sommaren hade han med sig tolv skepp, härjade vida omkring och vann mycket gods och stor ära. Så var han åter en sommar ute i viking ined många skepp och talrikt manskap. Vid denna tid var jarlen Stemne herre över Bretland. Han hade en dotter, som hette Ålof, en klok, vänsäll och mycket skön kvinna. Hon var det yppersta gifte. Palnatoke lade med sina skepp till vid Bretlands kust och ärnade nu härja i jarlens rike. När Stemne och hans dotter sport detta, vordo de, på hennes fosterfader Björn bretskes inrådan, överens om att Palnatoke skulle bjudas hem till ett gästabud, såvida han ville hava ett fredligt tillhåll i landet och icke skövla där. Inbjudningen täcktes Palnatoke, och han drog med allt sitt folk åstad till gillet. När han där satt, såg han jarlens vackra dotter, och han bad öppet om hennes hand. Jarlen gav lätt med sig, och kvinnan vart honom lovad. Sä blev hon Palnatokes fästmö, men länge satt hon ej som sådan, ty deras bröllop dracks vid samma gästabud. Med henne fick han ock jarls namn och hälften av Stemnes rike; han hade att taga emot det helt och hållet, när jarlens dagar ändats, ty Ålof var dennes enda barn. Palnatoke stannade i Bretland den sommaren ut och vintern med. När det vårades, gav han till känna, att han ärnade vända hem till Danmark. Innan han for, kallade han till sig Björn bretske och förtrodde honom styrelsen över sitt rike i Bretland, till dess han själv återkomme. Därefter drog han bort med husfrun Ålof. Färden vart god, och de kommo hem till Fyn i Danmark. Palnatoke förblev hemma någon tid och gällde numera, näst konung Harald, för den störste och mest frejdade mannen i hela Danmark.

Palnatoke var en sagnhelt fra Fyn, der omtales hos Saxo Grammaticus og i den islandske Jomsvikingesaga. Muligvis er han en historisk person, som har fået tilføjet en række vandresagn.

Palnatoke var vistnok et kælenavn for Toke Pallesen (staves også Toke Palnesen), en anden mulighed er "Den Polske Toke" eller "den polske tolk". Navnet er i hvert fald ikke et normalt nordisk navn.

Ifølge en sen overlevering var han Harald Blåtands banemand og skulle have såret ham dødeligt med et pileskud i bagdelen.

Ifølge Saxo og sagaen havde Palnatoke flere grunde til dette. Blandt andet havde kongen nogle år tidligere taget Palnatoke i at prale om sine evner med bue og havde tvunget ham til at skyde et æble af sin søns hoved (en historie der blev lånt i Wilhelm Tell omkring 450 år senere). Han havde også tvunget ham til at løbe ned ad bjerget Kullen. Denne historie er nok lånt fra en ældre svensk historie.

Palnatoke stiftede krigersamfundet af jomsvikinger i Jomsborg på den nordtyske kyst (andre kilder tilskriver Harald Blåtand grundlæggelsen af borgen).


ID: I8698

Name: Toke Trylle PALNESEN

Given Name: Toke Trylle

Surname: Palnesen

Sex: M

Birth: 975 in England

Death: 1047

Hvide-slekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gå til: navigasjon, søk

Hvide-slekten («Hviderne») var en mektig adelsslekt i Danmark på 1100- og 1200-tallet.

Opphavet til denne slekten regnes som Skjalm Hvide, død ca. 1113, som var en sjællandsk høvding. Den første personen som nevnes i forbindelse med Hvide-slekten er imidlertid stormannen Toke Trylle, sønn av Slau Hvide (Slag Hvide), som var hedning. De første, sparsommelige kilder omtaler Toke Trylles voksendåp på 1000-tallet. Tidligere tiders historikere tilla Hvide-slekten å nedstamme fra sagnhelten Palnatoke som kjennes fra Jomsvikingenes saga, men denne bakgrunnen er noe uklar. Slekten taper seg omkring år 1300 i andre adelsslekter, men mange nålevende dansker med annen adelsbakgrunn kan føre anene tilbake til denne berømte slekt.

[rediger] Kjente personer fra Hvide-slekten

Toke Trylle – far til Skjalm Hvide

Skjalm Hvide

Asser Rig – sjællandsk høvding

Erkebiskop Absalon – erkebiskop i Lund (i dagens Sverige)

Esbern Snare – høvding, bror av Absalon

Marriage 1 Spouse Unknown

Married:

Children

Skjalm HVIDE

Hvide-slægtens stamfader

Toke 'Trylle' Palnesen – hvor kom han fra? 

Min teori er, at Toke 'Trylle' Palnesen, var søn af Palne Tokesen født i England og nævnt på runesten der. Han var igen søn af Gorm den gamles søn Harald Blåtand's søn Toke Valtoke Gormsen.

Toke ’Trylle’ Palnesen ankom muligvis  først til borgen Trelleborg på Vestsjælland i forbindelse med Englandstogterne og sammen med sin onkel Svend Tveskæg. Altså har han været en kongens mand, og har sikkert fået tildelt ledingsområder på Sjælland og på den måde blevet stormand her. Undersøgelser af borgen viser, at Trelleborg kun blev benyttet i årene mellem 970 og 1020, idet der ingen spor er af reparationer på borgen.  Derfor har han kunnet fortsætte sit liv som stormand på Sjælland som stamfader for Hvideslægten. Ihvertfald er der ingen tvivl om, at han var en stor mand med mange besiddelser. Måske er der nogle læsere der har andre og bedre teorier.?? Nedenunder er der en anden teori:
  • *****************

Slægtens kilder (Thi de var af stor Slægt side 9 ff):

”En blank midsjællands sensommerdag omkring 1040 lod en stormand sig døbe til troen

på Hvide Krist, formentlig sammen med sin familie og sin husholdning. 

Det var ca 80 år efter,at Harald Blåtand på sin Jelling sten havde hævdet,

at han havde gjort danerne kristne, men Harald var en notisisk pralhals og den nye
tro var længe om at krydse Storebælt. 

Den sjællandske stormand hed Toke Trylle (Toke Palnesen,min ane nr. #144), og han var anden kendte generation af den slægt som eftertiden kaldte ’Hvide-æteren’. Kort efter at han havde ladet sig døbe, fik han sønnen Skjalm, og det er da muligt, at det har været den forestående fødsel, der gav stødet til, at Toke med det hedensk klingende tilnavn har ment, at det nu var passende, at han fulgte med tiden og kristendommen. Selv på Sjælland har Odin og Thor i 1040 virket en anelse umodne.

Slægter opstår ikke af intet, og selvfølgelig har Toke ikke kun haft den far som vi ved en smule om. han har haft såvel bedste- som oldeforældre, men med hensyn til dem tier vore for øjeblikket tilgængelige kilder aldeles. Der har gennem tiderne været fremsat flere teorier om, hvordan Hvideæten så hurtigt efter vi hører om den første gang, når den position i det unge, danske kongedømme, som det er tilfældet, men det kan altså kun blive teorier. Har vi at gøre med en jysk slægt, der er fulgt med Harald Blåtand i hans underlæggelse af Sjælland, eller taler vi om en sjællandsk stormandsfamilie, som har set den nye tingenes tilstand i øjnene og har fundet ud af, at det med en central kongemagt måske var en god ting? Vi hælder mest til det sidste, og et af vore argumenter er netop Toke Trylles voksendåb. Havde hans far været i Haralds følge, er det ikke sandsynligt, at han er kommet til Sjælland som ase dyrker.

Ingen dansk slægt har fængslet vores fantasi og efterladt så mange legender i vor historie som Hviderne. Saxo gjorde ikke blot slægten til en del af Valdemarenes storhedstid, han udråbte dem nærmest til skabere af denne guldalder, og i forrige århundrede fortsatte Ingemann og Heise i nationalromantikkens ånd de spændende beretninger om kongetjenere, kirkefyrster og kongefjender, så de blev en uaffyrstelig del af vores kulturarv. Utallige er de danske betydningsfulde mænd og kvinder, som har sprunget de særeste genealogiske krumspring for at kunne påvise deres slægtskab med Hviderne, og i disse tilfælde har et par hundrede års dokumentationstomrum aldeles ikke været nogen hindring. Det er en uskyldig fornøjelse, og når alt kommer til alt, er vi nok alle sammen i familie med Gorm den Gamle.

Det, vi i dag kalder Hvide slægten, omfatter Toke Trylles søn Skjalm Hvides mange efterkommere på såvel mands- som kvindesiden i godt og vel 200 år. Når man normalt beskæftiger sig med adels genealogi, regner man kun med mandslinierne, og en slægt uddør når den sidste mand er død uden mandlige arvinger. Med Hviderne forholder det sig anderledes. Genealogisk set er kvinderne ligestillede med mændene, og den betragtningsmåde kommer formentlig tættere på middelalderens slægtsbegreb end vore dages snævre mandsdominerede adelsgenealogier.

Med hensyn til slægtens jordbesiddelser er vi i bogstaveligste forstand på herrens mark, hvad angår de første ca 100 år efter Toke Trylles dåb. Først i midten af 1100-tallet, får vi fast jord under navngivne Hvide-sko, for her begynder gavebrevene til først og fremmest Sorø kloster, men vi er ret sikre på, at Alsted herred omkring Sorø har været slægtens kærneområde og vi formoder at Fjenneslev har været betragtet som hovedgården. Vi bygger formodningen på, at da Absalon omkring år 1100 skriver testamente, skænker han med familiens tilladelse alt sit privatgods til kirken, men Fjenneslev Hovedgård tilfalder broderen Esbern Snare. Ved Fjenneslev kirke står en kristen runesten, som fortæller og at, ”Sasser rejste sten og byggede bro”. Den er dateret til sen vikingetid eller tidlig middelalder, og vi ved ikke hvem Sasser var, måske var han en del af Toke Trylles familie, og navneafledningen Asser går igen senere i slægten. Men at bygge en bro i tidlig kristen tid var en sand troens gerning og noget man blev husket for. Fjenneslev var et sted af betydning, og den sene usikre datering tillader os den hypotese, at stenen kan være rejst af Asser Skjalmsen Rig.

Slægtens store besiddelser i Alsted herred er veldokumenterede, især fordi så meget af godset i tidens løb blev skænket til Sorø kloster, som nok skulle vide at holde styr på sine ejendomme, men vi ved også at familiemedlemmerne, som i løbet af få generationer blev endog meget rige, ejede gods overalt på Sjælland og senere i 1200-tallet også i Skåne.

Ifølge familieoverleveringen var Toke Trylle søn af Slau, som gav navn til Slagelse og var begravet i enhøj tæt ved byen, men her må vi sige at vi er ovre i den mere utroværdige del af traditionen, for slagelse er en langt ældre navneform. Det er desværre sjældent, at vi kan sætte personer på vikingetidens begravelser, men hvis arkæologerne en dag finder en vikingetids-høvding højsat ved Slaglille, som ligger mid imellem Fjenneslev og Bjernede, så vil vi godt vædde en thorshammer på, at det er Tokes far, Slau der på sømmelig hedensk vis er gravsat her.” dette skriver Helle Halding og Marianne Johansen i Thi de var af Stor Slægt.

Konklusionen her må være, at vi ved rent faktisk ikke hvor Toke Trylle stammede fra, men at han har haft betydningsfulde forfædre, kan der ikke herske nogen tvivl om.Køn Mand

Line I. Led (Toke Trylle Hvides Æt)

Person-ID I10500 Skeel, Holbek, Santasilia and Muckadell

Sidst ændret 27 Mar. 2008

 

Familie Ne

Børn > 1. Skjalm Hvide, f. Før 1062, d. Ca. 1113


Familie-ID F1314 Gruppeskema

 

Billeder Coat of arms - Galen - Hvide

DAA 1893, Webmaster scan 2006-2008

 

Kilder [S15] Wikipedia, den frie encyklopædi.


Yrke : Riddare


Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Toke Trylle (eller Toke Trylle Palneson Hvide) blev født år 975 i England. Hans navn findes på en runesten, som er fundet i London. Det vides desuden om Toke Trylle, at han blev far til den senere så mægtige høvding, Skjalm Hvide. Han konverterede til kristendommen som voksen og blev døbt engang i det 11. århundrede.

Yrke: Riddare

Død: 13. november 1002, England (Danermordet)


Familj med ?

Barn:

Skjalm Tokesen (Hvide) (~1034 - ~1113)

Aude (Hvide) (- ~1090)

Torben Tokessøn Hvide

Toke Trylle (eller Toke Trylle Palneson Hvide) blev født år 975 i England. Hans navn findes på en runesten, som er fundet i London.

Det vides desuden om Toke Trylle, at han blev far til den senere så mægtige høvding, Skjalm Hvide.

Han konverterede til kristendommen som voksen og blev døbt engang i det 11. århundrede.


Palnatoki or Palnatoke, sometimes written Palna-Toki or Palna Toki (Old Norse Pálnatóki or Pálna-Tóki) was a legendary Danish hero and chieftain of the island of Fyn.

He raised Harald Bluetooth's son Sweyn Forkbeard and was a staunch supporter of the old heathen faith. He convinced Sweyn to wage war on his own father, and according to some accounts, Palnatoki himself slew Harald.[1] In addition to religious motives, he may have been taking revenge for the death of his grandfather, the Geatish earl Jarl Ottar, who was killed when Harald invaded Götaland.

According to the Jómsvíkinga saga, Palnatoki founded the brotherhood of Jomsvikings and established its laws, but many doubt this.[2]

Saxo Grammaticus relates how Palnatoke (Toko) was forced by King Harald to use a single arrow to shoot an apple from his own son's head as the boy ran downhill. The legendary motif of the great archer forced to shoot an apple from his son's head appears among other Germanic nations, as the story of Egil in the Þiðrekssaga, William of Cloudesley in an English ballad, Hemming Wolf in Holstein, Puncher in an Upper Rhenish legend in Malleus Maleficarum, and most famously William Tell in Switzerland.[3]

The name has been interpreted in two different ways. The first is as an alternate Old Norse patronymic meaning "Palni's (or Palnir's) (son) Tóki".[4] The other is as a nickname meaning "Shaft-Toki" or "Toki the Archer".[5][6]

Palnatoki was the subject of works by two influential Danish authors of the early nineteenth century. Adam Gottlob Oehlenschläger wrote a tragedy called Palnatoke in 1809. Nikolai Frederik Severin Grundtvig wrote a tale called Palnatoke in 1804 and in 1809–11 a two-volume work of poetic drama, Optrin af Kæmpelivets Undergang i Nord ("Episode of the Downfall of the Fighting Life in the North"), which deals with Palnatoki and Sigurð and was intended as part of a massive poetic work projected to consist of dramatised historic episodes and retellings of sagas spanning a thousand years from the coming of Odin and Asatru to Scandinavia through the legends of the Völsungs and Nibelungs until the fall of the Jomsborg with Palnetoki's death, and the victory of Christianity.[7]

http://en.wikipedia.org/wiki/Palnatoke

-----------------------------------------------------------------

•ID: I8698 •Name: Toke Trylle PALNESEN •Given Name: Toke Trylle •Surname: Palnesen •Sex: M •Birth: 975 in England •Death: 1047

Father: Palne TOKESEN b: ABT 945 in England Mother: Gunhild Haraldsdatter OF DENMARK b: 950

Marriage 1 Spouse Unknown •Married: Children 1. Skjalm HVIDE

http://worldconnect.rootsweb.ancestry.com/cgi-bin/igm.cgi?op=GET&db=wensell&id=I8698


Någon gång omkring år 1040 lät stormannen Toke trylle Palnesen döpa sig till tron på den Vite Krist, troligen ihop med hela sitt hushåll. Detta skedde ca 80 år efter att Harald Blåtand på sin Jellingsten hävdat att han hade kristnat danskarna, men Harald sägs ha varit notoriskt skrytsam och man menar att den nya tron skall ha tagit långt tid på sig för att införas, likaväl som kristnandet i Sverige tog kanske flera århundraden.

Toke trylle tillhörde den andra kända generationen i vad som med tiden skulle komma att bli känd som Hvide-ätten. Varifrån Toke kom vet man inte, möjligt är att han fötts i England. Kort efter att han hade döpt sig fick han sonen Skjalm, och det är inte omöjligt att Toke med sitt hedniskt klingande namn tyckte att det var passande att han följde med i tiden och tog sig namnete Hvide (vit) efter Vite Krist.


Några av ätten Hvides vapen, vanligast var de tre bjälkarna som fanns i flera färgkombinationer. Det vänstra ovan inte alls olikt ätten Hjorthufvuds vapen (Boberg), vilket naturligtvis väcker funderingar... Längst till höger ätten Galen.


http://slektenkaas.com/getperson.php?personID=I2108&tree=1
Navn

Toke Trylle Trulle/Trylle (trold).

Børn + 1. Skjalm Hvide, d. eft. 1102

http://finnholbek.dk/genealogy/getperson.php?personID=I10500&tree=2

view all 11

Toke "Palnatoke" Palnesen's Timeline