fra Bartul Kačić Žarković (c.1570 - 1645)

public profile

View fra Bartul Kačić Žarković's complete profile:

  • See if you are related to fra Bartul Kačić Žarković
  • Request to view fra Bartul Kačić Žarković's family tree

Share

Birthplace: Brist, Općina Gradac, Split-Dalmatia County, Croatia
Death: Died in Sućuraj, Općina Sućuraj, Split-Dalmatia County, Croatia
Managed by: Marino Srzić
Last Updated:

About fra Bartul Kačić Žarković

1. FRA BARTUL KAČIĆ-ŽARKOVIĆ (Brist oko 1570. - Sućuraj 25. VI. 1645). Bio je sedmi i najmlađi sin u roditelja. Niže škole učio u Zaostrogu, a više u Italiji. Profesor teologije u Napulju i Zagrebu. Za biskupa zaređen na Sv. Anu, 26. srpnja 1615. u Veneciji. (Zanimljivo, iako učen čovjek, kada je postao biskup, ni sam nije znao da je Makarska i prije bila biskupija. To mu je mnogo kasnije kazao jedan strani biskup u Beču.) Kada je došao u Makarsku, i narod i svećenstvo, dočekali su ga oduševljeno, te je bio svečano ustoličen u samostanskoj crkvi, koja je tako de facto postala katedralom, jer u to doba u Makarskoj nije ni bilo druge crkve. (Bila je crkva sv. Petra, ali bez krova.). Biskup je odsjeo u samostanu, ali on je kasnije najviše živio u Zaostrogu, jer je taj samostan bio najveći i najbogatiji izmedu svih tadašnjih bosanskih samostana pod Turcima.

Biskup fra Bartul marljivo je obilazio svoju biskupiju »vižitajući i svoje of icije čineći«, kako sam kaže. Njega su poštivali i sami Turci, pa mu nisu pravili većih neprilika kao drugim biskupima. Ali, kada je imao početi kandijski rat (1645.-1669.), morao se povući na mletačko područje, na Sućuraj na otoku Hvaru, gdje je doskora umro 25. lipnja 1645. i tamo pokopan u crkvi sv. Jurja. U toj se crkvi čuvala slika biskupa fra Bartula sve do 1896, kada su je prigodom rušenja stare i gradnje nove crkve jednostavno spalili. Druga se slika čuvala ovdje u sakristiji crkve sv. Marka. I ta je slika uništena u II sv,ratu -------------------- http://hr.wikisource.org/wiki/Razgovor_ugodni/Govorenje_od_stare_i_plemenite_ku%C4%87e_Ka%C4%8Di%C4%87a

fra Bartuo, biskup makarski na 1616

http://www.sss-makarska.hr/spisi/prije-sada/makarska/biskupija.htm

FRA BARTUL KAČIĆ-ŽARKOVIĆ (Brist oko 1570. - Sućuraj 25. VI. 1645). Bio je sedmi i najmlađi sin u roditelja. Niže škole učio u Zaostrogu, a više u Italiji. Profesor teologije u Napulju i Zagrebu. Za biskupa zaređen na Sv. Anu, 26. srpnja 1615. u Veneciji. (Zanimljivo, iako učen čovjek, kada je postao biskup, ni sam nije znao da je Makarska i prije bila biskupija. To mu je mnogo kasnije kazao jedan strani biskup u Beču.)  Kada je došao u Makarsku, i narod i svećenstvo, dočekali su ga oduševljeno, te je bio svečano ustoličen u samostanskoj crkvi, koja je tako de facto postala katedralom, jer u to doba u Makarskoj nije ni bilo druge crkve. (Bila je crkva sv. Petra, ali bez krova.). Biskup je odsjeo u samostanu, ali on je kasnije najviše živio u Zaostrogu, jer je taj samostan bio najveći i najbogatiji izmedu svih tadašnjih bosanskih samostana pod Turcima.

Biskup fra Bartul marljivo je obilazio svoju biskupiju »vižitajući i svoje of icije čineći«, kako sam kaže. Njega su poštivali i sami Turci, pa mu nisu pravili većih neprilika kao drugim biskupima. Ali, kada je imao početi kandijski rat (1645.-1669.), morao se povući na mletačko područje, na Sućuraj na otoku Hvaru, gdje je doskora umro 25. lipnja 1645. i tamo pokopan u crkvi sv. Jurja. U toj se crkvi čuvala slika biskupa fra Bartula sve do 1896, kada su je prigodom rušenja stare i gradnje nove crkve jednostavno spalili. Druga se slika čuvala ovdje u sakristiji crkve sv. Marka. Ja se sje ćam te slike, koje više nema: umjetničko djelo - biskup u ornatu s dugom bradom časna izgleda moli časoslov. To je bila - koliko mi je poznato - najstarija slika jednoga čovjeka iz Makarskog primorja. Ali, u ratu prigodom bombardiranja Makarske uništena je od gelera. Fotagrafija nije sačuvana. Šteta zauvijek!

view all

fra Bartul Kačić Žarković's Timeline

1570
1570
Brist, Općina Gradac, Split-Dalmatia County, Croatia
1645
June 25, 1645
Age 75
Sućuraj, Općina Sućuraj, Split-Dalmatia County, Croatia