Milovan Baletić (1930 - 2005)

public profile

View Milovan Baletić's complete profile:

  • See if you are related to Milovan Baletić
  • Request to view Milovan Baletić's family tree

Share

Birthdate:
Birthplace: Zaostrog
Death: Died in Zagreb
Managed by: Lara Urlić(Bartulović)
Last Updated:
view all 14

Immediate Family

About Milovan Baletić

UGLEDNI NOVINAR I PRVI ŠEF VLADINA UREDA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Rođen je 1930. u Zaostrogu, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a postdiplomski studij odslušao je u Napulju. Od 1954. godine bavio se profesionalno novinarstvom u Vjesniku, VUS-u, Večernjem listu, obavljajući različite funkcije, od novinara, inozemnog dopisnika do glavnog i odgovornog urednika.

Hrvatsko proljeće je 1971. dočekao na mjestu glavnog i odgovornog urednika Vjesnika. Nakon sjednice tadašnjega političkog vodstva u Karađorđevu, smijenjen je sa svih novinarskih i javnih dužnosti i isključen iz Društva novinara. Dva desetljeća živio je u potpunoj profesionalnoj i političkoj izoliranosti. Za to vrijeme se bavio izučavanjem ekonomskih integracija, književnim i publicističkim radom pa objavljuje knjige "Povratak Židova u zemlju Izraelovu", a krajem osamdesetih "Ljudi 1971. — prekinuta šutnja". S uspostavom samostalne Hrvatske ponovno se profesionalno aktivirao: od 1990. bio je predsjednik Poslovodnog odbora izdavačke kuće Vjesnik do njezine privatizacije, a 1991. je imenovan za pomoćnika ministra informiranja, a zatim za predstojnika Vladina Ureda za odnose s javnošću, odakle je otišao u mirovinu.

Uz poslove glasnogovornika Vlade, priredio je i publikaciju "Hrvatska — 1994.", bila je to prva "osnovna knjiga ili osobna iskaznica države Hrvatske", prvi izvor informacija o mladoj državi, pravnim i gospodarskim prilikama, povijesti i kulturi. Poslužila je domaćim, a prije svega stranim čitateljima, ponajprije novinarima kao prvi izvor činjenica o Hrvatskoj, a osobito o agresiji na Hrvatsku od 1990. do 1992.

view all

Milovan Baletić's Timeline

1930
July 17, 1930
Zaostrog
2005
July 13, 2005
Age 74
Zagreb
????