Ivan Despot (1896 - 1982)

‹ Back to Despot surname

Is your surname Despot?

Research the Despot family

Ivan Despot's Geni Profile

Records for Ivan Despot

120,776 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Birthplace: Zaostrog, Općina Gradac, Split-Dalmatia County, Croatia
Death: Died
Managed by: Jadra, Curator
Last Updated:

About Ivan Despot

Ivan Despot je došao u Australiju u 1913. godine na pismeni poziv svog oca Stipana. Oni su se susreli u Fremantle Harbour. Otišli su izravno na željeznički kolodvor Fremantle i uhvatili vlak za Perth. Ovdje su se isti dan ukrcali na drugi vlak i krenuli za Kalgoorlie. Po dolasku u Kalgoorlie su nekoliko dana boravili u hotelu Nikole Marića, a zatim je Ivan otišao u Lakeside sjeći drva. Ivanov otac Stipan došao je u Zapadnu Australiju 1911 godine, nakon što je dvije godine proveo na poljima Kauri gume u Novom Zelandu."

Ivan je dakle Prvi svjetski rat dočekao u Australiji. Tada je Dalmacija spadala u Austro-ugarsku, koja le za Ujedinjeno kraljevstvo bila neprijateljska država, pa je i Ivan, pa je Ivan, zajedno sa još 14 Zaostrožana bio zatočen u zarobljenički logor Liverpool. Među zatočenicima su i bili njegov otac Stipe, stric Ante i rođak Stipe Pećar.

Ivan Despot Stipanov je također jedan od devet Zaostrožana "Solunaca" - dobrovoljaca, koji su 1917. godine iz Australije otišli na Solunski front da se bore za oslobođenje svoje dovine Hrvatske od Austrijskih i Mađarskih vlastodržaca u nadi da će nakon 800 godina Hrvatska postati samostalna država.

Vratio se kući u Zaostrog, gdje je oženio Anu Banović pk. Jakova. 1925 im se u Zaostrogu rodila kćer Ivka Sonja. Nakon što je od Kraljevine Jugoslavije bio nagrađen sa 5 jutara zemlj u mjestu Palača kod Osije-ka, oni su se tamo preselili.

Pedesetih godina se kćer Ibka udala i s mužem otišla u Australiju. POd starost su Ivan i žena mu Ane otišli k kčeri i tamo ostali do smrti.

view all

Ivan Despot's Timeline

1896
November 15, 1896
Zaostrog, Općina Gradac, Split-Dalmatia County, Croatia
November 22, 1896
Zaostrog, Općina Gradac, Split-Dalmatia County, Croatia
1925
January 11, 1925
Age 28
1982
October 18, 1982
Age 85