Jantje Koster (1896 - d.)

‹ Back to Koster surname

3

Matches

0 0 3
Adds spouse(s).

View Jantje Koster's complete profile:

  • See if you are related to Jantje Koster
  • Request to view Jantje Koster's family tree

Share

Related Projects

Birthdate:
Birthplace: Hoogeveen, Hoogeveen, Drenthe, The Netherlands
Death: (Date and location unknown)
Managed by: Anne-Marie Healy-Kalishoek (C)
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Jantje Koster

Jantje van Aalderen - Koster

Jantje van Aalderen-Koster (Hoogeveen, 29 mei 1896 - ?) was een Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Van Aalderen-Koster woonde in Hoogeveen waar zij als spoedig in de oorlog samen met haar man, Albert van Aalderen begon met verzetswerk. Haar man was distributeur van de illegale krant Vrij Nederland en later het blad Trouw die hij bezorgd kreeg van de hoofddistributeur in Groningen, Wim Speelman en diens verloofde Mien Bouwman.

Mien verzocht hen ook om te willen helpen bij het vinden van onderduikadressen voor Joden. Met behulp van de medewerkers van Trouw lukte het Van Aalderen-Koster en haar man om tien adressen te vinden in de streek rond Hoogeveen en Nieuwland. Zo kreeg bijvoorbeeld de driejarige Sally Appel onderdak bij de familie Nijwening in Hoogeveen, namen ze zelf de vierjarige Rivka Vleeschhouwer in huis voordat zij naar Nel Koster ging die haar tot het eind van de oorlog verzorgde en daarna herenigde met haar ouders.

Het echtpaar Van Aalderen overleefde de oorlog beiden en werden op 9 juli 1983 onderscheiden met de Yad Vashem-onderscheiding van de staat Israël.

view all

Jantje Koster's Timeline

1896
May 29, 1896
Hoogeveen, Hoogeveen, Drenthe, The Netherlands
1917
November 23, 1917
Age 21
Lonneker, Enschede, Overijssel, The Netherlands
????