Jacob Blokker (1874 - 1944)

public profile

View Jacob Blokker's complete profile:

  • See if you are related to Jacob Blokker
  • Request to view Jacob Blokker's family tree

分享

Related Projects

Birthplace: Haarlem, Haarlem, North Holland, The Netherlands
Death: Died in Hoorn, Hoorn, North Holland, The Netherlands
Managed by: Ann Vermeulen
Last Updated:

About Jacob Blokker

westfriesgenootschap.nl... ;

Blokker, Jacob (1874-1944)

Grondlegger van het Blokker BV concern

Geboren te Hoorn op 28 januari 1874. Overleden te Haarlem op 13 januari 1944. Begraven op 17 januari te Hoorn. Zoon van Pieter Blokker en Maartje Mol. Grondlegger van het Blokker BV concern. Huwde op 24 april 1896 Saar (Saapke) Kuiper en opende een dag later zijn IJzer & Houtwinkel in Hoorn aan het Breed no. 22. In de “Nieuwe Courant”, Goedkoop Nieuws- en Advertentieblad voor West-Friesland, werd de opening als volgt aangekondigd:

   “A.s. Zaterdag Opening van den Goedkoopen IJzer- en Houtwinkel”.
   “Jongelieden, die trouwen gaan, nodig ik beleefd tot een bezoek uit, daar ik ruim voorzien ben van Huishoudelijke artikelen en Keukengereedschappen”.

Jacob Blokker was voor vele mensen geen onbekende. Al enkele jaren eerder stond hij op de markt met een kraam met landbouwgereedschappen. Jacobs vader, Pieter Blokker, maakte vanouds allerlei agrarische gereedschappen in eigen smederij en Jacob had datzelfde vak van hem geleerd. Rond zijn twintigste verruilde hij de smederij van zijn vader voor een kraam op de markt. In Hoorn waren er op drie dagen in de week markten. Een veemarkt, een kaasmarkt en op zaterdag een zaadmarkt. Jacob stond daar op alle drie marktdagen omdat ze alle drie verschillende soorten agrariërs naar de stad brachten. Op nog een andere dag van de week reisde hij per trein naar Purmerend. Daar had hij een pakhuisje waar hij zijn handel in opsloeg.

Boeren waren gewend om hun gereedschap te kopen op de markt, of van langskomende handelaren of lieten die maken bij de plaatselijke smid. De IJzer- en Houtwinkel moest daar verandering in brengen. Dat lukte. Door het grote assortiment van ijzeren spaden, schoffels, houten hooivorken, maar ook doordat je daar gaas en draad en gebruiksvoorwerpen voor de zuivelbereiding kon kopen met daarbij huishoudelijke artikelen en keukengereedschappen, zoals emaillen pannen, werd de winkel van Jacob Blokker steeds drukker bezocht door zowel agrariërs als huisvrouwen. Jacob verkocht alles wat een boer of tuinder aan metalen of houten voorwerpen nodig kon hebben bij zijn bedrijfsuitvoering, vanaf de ring in de neus van de stier tot kippengaas en dakvilt. Daar kwamen later nog weer allerlei schoonmaakmiddelen als borstels, zwabbers, ragebollen en luiwagens bij. meer lezen...

查看全部

Jacob Blokker's Timeline

1874
January 28, 1874
Haarlem, Haarlem, North Holland, The Netherlands
1897
1897
Age 22
Hoorn, Hoorn, North Holland, The Netherlands
1899
1899
Age 24
Hoorn, Hoorn, North Holland, The Netherlands
1906
March 21, 1906
Age 32
Hoorn, Hoorn, North Holland, The Netherlands
1931
1931
Age 56
1944
January 13, 1944
Age 69
Hoorn, Hoorn, North Holland, The Netherlands
????
????
????