Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Project Tags

A branch of the Croatian Genealogy – Dalmatia project / Ovaj projekat je dio projekta Hrvatsko Rodoslovlje - Dalmacija. Obitelji, prezimena, etimologija prezimena.

O mjestu:

Prema velikom riječniku HAZU ( Zagreb, 1965. str.331.), struga ( više značenja) označava korito lokve, vode, potoka, rijeke, rukavca, jarka, tor gdje se muzu ovce.

Šarić, u imenu ovog naselja, oznacava prvobitnog vlasnika lokaliteta – stanovitog Šarića iz Opuzena. Šarića

Struga je smještena između Crne rike i brda Petrovca i bila je relativno kasno naseljavana, najprije plemenom Nikolci sa Trkalja i Vrbice, potom plemenom Smoljan sa Dubine, Rodonjićima i Oršulicima iz Vrbice, te Parmaćima, Karamatićima, Eracima i drugim plemenima iz Istočne Pline.

Šarić Struga ima 248 stanovnika.Od toga je 93 mlađih od 30 godina, 99 je stanovnika u dobi između 30 i 60 godina, dok su 55 stanovnika starija od 60 godina. Prošlost Šarić Struge duga je koliko sam grad Ploče, dakle nekih pedesetak godina.

Šarić Strugu ponekad nazivaju i Malom Venecijom jer je dobar dio smješten na kanalima, a ima i kuća opkoljenih vodom pa se može reći da se nalaze na otočićima. Ovo mjesto je poznato i po svojim vrlo uspješnim boćarima. Znalo se često reći, ako se oduzmu žene i djeca - skoro čitavo selo buća!

Tu je i nogometni turnir za odrasle i mlade koje se održava za Veliku Gospu, a Stružani se jako ponose tom mjesnom feštom. Vjerojatno su jedno od rjeđih mjesta koje još ima seosku feštu.

Šarič Struga Families / Šarič Struga - obitelji

Šarič Struga Surnames / Šarič Struga - prezimena

Etymology of Surnames from Šarič Struga / Etimologija prezimena iz Šarič Struge