Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
Join Geni to explore your genealogy and family history in the World's Largest Family Tree.

Hekelaars in de familie

« Back to Projects Dashboard

Project Tags

view all

Profiles

Hekelaars in de familie

Wat deed een HEKELAAR ? Een beroep waarmee je tussen hennep en zeildoek in zat, bijvoorbeeld in het dorpje WORMER waar vroeger nog veel molens stonden, net zoals in andere plaatsen langs de Zaan.

Vijf van die molens langs de Zaan in WORMER waren zogenaamde 'HENNEP-KLOPPERS':

  • molen De Hoop ~ 1723: ombouw tot houtzaag-molen
  • molen De Haas
  • molen De Zwarte Leeuw
  • molen Het Fortuin
  • molen De Ooievaar ~ c.1715: afgebrand - later geheel herbouwd ~ 1806: afgebroken

In 'Hennep-kloppers' werd het gewas hennep 'gebeukt', dat daarna, voor er verder iets mee gedaan kon worden, door de hekel getrokken moest worden; dat was nodig om de laatste houtdelen er uit te kunnen krijgen. En dat was een klusje voor de hekelaar, die daar overigens maar weinig geld mee verdiende. Het was een buitengewoon stoffig beroep, maar ondanks het zware werk en de geringe beloning waren er in 1680 toch nog 32 mannen die daarmee hun brood verdienden! Een van deze 32 mannen was een van de oudst bekende voorvaderen met de naam "Heeckelaer".

Als de hekelaar klaar was met zijn werk kon er gesponnen en geweven worden. Dat waren zo de bewerkingen waartoe de rolreder, ook "rollecooper" of "seylemaker" genoemd, de opdrachten gaf. Hij was het die de hennep inkocht. Bij hem werden, nadat alle bewerkingen hadden plaatsgevonden, de rollen zeildoek afgeleverd. Vanuit de rolrederij werden ze verkocht en verzonden.

In de bloeitijd van Wormer waren er negen rolrederijen in het dorp gevestigd. Door allerlei omstandigheden liep dat aantal langzaam terug. Een van de rolrederijen uit het begin van de achttiende eeuw was in handen van burgemeester Johannes ENGELS. grootvader van Lijsje ENGELS, die was gehuwd met Jacob HEEKELAAR.