Start My Family Tree Welcome to Geni, home of the world's largest family tree.
There are already 626 genealogy profiles with the Ivanković surname on Geni. Join now to find your relatives.

Ivanković Genealogy and Ivanković Family History Information

‹ Back to Surnames Index

Share

view all

Profiles

About the Ivanković surname

Ivankovići su uglavnom Hrvati, dobrim dijelom iz Hercegovine, a prema nekim izvorima iz Velikog Trgovišća, ili Zenice (BiH), ili pak Crne Gore, a vrlo su rijetko i Srbi (iz Bosanske Krajine). Razmjerno najviše Ivankovića u proteklih sto godina rođeno je u hercegovačkim općinama Široki Brijeg i Posušje, u kojima se svaki stoti stanovnik prezivao Ivanković. U Hrvatskoj danas živi oko četiri tisuće Ivankovića u više od tisućučetrsto domaćinstava (62. prezime prema brojnosti). Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno dvije tisuće, pa se njihov broj do danas gotovo udvostručio.

Glavni migracijski pravci Ivankovića u prošlom stoljeću zabilježeni su iz Širokog Brijega (BiH), iz Posušja (BiH) te iz Tomislavgrada (BiH) u Zagreb.

Ivankovići su prisutni u svim hrvatskim županijama, u ukupno 229 općina i 409 naselja, pretežito u urbanim sredinama (64%). Danas ih najviše živi u Zagrebu (900), Osijeku (150), Splitu (140), Slavonskom Brodu (130) i u Velikoj Gorici (80). (http://imehrvatsko.net/apex/f?p=108:PREZIMENA:33151633642890::NO:RP:P3_PREZIME:Ivankovi%C4%87)

Ivankovići, su živjeli u Buhovu u vrijeme popisa 1743. i 1768. Nakon spomenutih popisa Ivankovići su se raseljavali u razne krajeve. Od ovog plemena nastali su i Topići, koji i danas žive u Buhovu. Zbog oskudne dokumentacije teško je utvrditi prvi spomen ovog roda u Buhovu, kao i sve pravce iseljavanja. Danas u Buhovu žive 3 obitelji Ivankovića. (http://buhovoprezimena.blog.hr/)