Uitsplitsing Portaal

Started by George J. Homs on Saturday, October 22, 2011

Participants:

Related Projects:

Showing all 21 posts
10/22/2011 at 7:03 AM

Hoy allen!
Er staat nou een pak informatie op het Portaal. De vraag die opkomt is of het niet handig zou zijn om enkele 'sub-portalen' te bouwen.
Ik denk dan meer bepaald aan een uitsplitsing van de Nederlandse en Vlaamse bronnen - dit met het doel om het meer overzichtelijk én relevant te maken.
Je zou kunnen denken een subportaal "Portaal voor Nederland" en een "Portaal voor Vlaanderen".
Je kan natuurlijk ook België als geheel nemen.
Behalve dat denk ik ook dat een "Portaal voor Nederlandstaligen - Tips" handig zou zijn. We hebben een hele collectie van truukjes om Geni vlot te gebruiken, maar het wordt onoverzichtelijk. Opnieuw, het aanmaken van zo'n subportaal laat ons toe die tips te concentreren op één plek.
Op die manier kan de startpagina (het huidige Portaal) veel luchtiger worden.
Alle ideeën welkom!

Private User
10/23/2011 at 3:29 AM

Sjors, ik stel voor dat we de 'taxonomie' van pagina's onder de loupe nemen en denken over een typologie; is de informatie op de pagina in geni OF in WIKI-geni voor:
* bronnen doorklik, dus vooral veel URL's e/o bibliotheek-bronnen, c.q. documentatie e/o mail-adressen -hetzij geni, hetzij publiek- van instituten of deskundologen, al- of niet genealogisch wetenschappelijk geschoold?
* bronnen toelichting met doorklik-kans en dan kijken we zelf wel...
* gemeenschap-slokaal --COFFEE Corner -o- TEA Room- voor iedereen met eenzelfde taal of nationaliteit, c.q. paspoort? met of zonder -be-edigde- vertalers in de coulissen...
* hulp-pagina in allerlei soorten en maten, vanaf de eerste stapje op het genealogische grintpad tot geavanceerde cross-country-gebruiks-aanwijzingen
*... kan er nog wel meer verzinnen, maar wil zo naar 't theater in den bosch, Mathilde Santing komt hier zingen met het Brabants Jazz Orkest, 'tis zondag hier namelijk...
~kus~van~die~orange-harige~klompendansende~geen-sigaren-rokende~ maar af-en-toe-wel-een-niet-heineken-maar-budels-bier-drinkende~liever-wijn-genietende~geni-susjMu~vanfred&jouw~~

Private User
10/23/2011 at 4:55 AM

Johanna van Beusekom dag hannie, wat vind jij van deze vraag van Sjors? ben benieuwd, tenslotte ben jij nog weer wat later met Geni begonnnen dan ik, kusjMu.

10/23/2011 at 5:05 AM

@bedankt voor dit mailtje. Ik denk dat ik nu mijn weg wel kan vinden

10/25/2011 at 4:35 PM

George,

Als ik kijk naar de internationale Wiki dan denk ik dat die onderwerpen ook terug zouden moeten komen voor de Nederlandse versie

Dus o.a onderwerpen als:

Wat is het doel van Geni, wat kan je er mee (ook in relatie met de verschillende soorten gebruikers)
familie groep - wat wordt daarmee bedoeld.
The Big Tree / De Wereld boom - wat is dat?
openbare / prive profielen
familie uitnodigen.
instellingen (ook voor de mail)
Curators - wat zijn dat / wat doen ze?
Projecten - hoe werken we samen m.b.t. een groep profielen?
Discussies - openbaar / project

10/25/2011 at 9:18 PM

Yeps, Job. Daarom... ik denk dat wat bijkomende structuur op het Portaal kan helpen om dit soort dingen samen te vatten in subpagina's.

10/29/2011 at 3:09 AM

Even een aansluiting naar wat in een andere discussie net aan bod kwam, naar aanleiding van een opmerking van Private User
Ik herhaal even wat ik daar zei...
"Ik denk dat er twee types portalen zijn: 'landgerichte' en 'taalgerichte'. De eerste heeft vooral te maken met de vraag: 'waar kan ik aan aan bronnen geraken'. De tweede vooral met: 'hoe kan ik werken met andere in mijn of aanverwante culturen, waar we heel wat genealogische eigenheden gemeen hebben'.
De vraag is dan misschien wel... Moeten we het Portaal voor Nederlandstaligen wellicht verder uitbreiden naar de Nederlandstaligen per geografie?
Ik suggereerde zelf al dat we onder het portaal een uitsplitsing zouden doen voor Vlaanderen en Nederland, gewoon omdat (ondanks de nauwe band) er toch op genealogisch vlak verschillende uitdagingen én projecten zijn.
Is misschien een derde hoofdstuk, 'Zuid-Afrika', op z'n plek? En mogelijk nog andere - zoals Suriname, Antillen, Indonesië...?
Ik werp het maar op - ik heb er geen vast idee over. Ik denk dat we het moeten laten evolueren op een manier waar iedereen zich goed bij kan voelen! (En waar we ook het meeste plezier én genealogisch succes mee kunnen hebben!)"

Private User
10/29/2011 at 3:20 AM

Wie mag meedoen/lid zijn van het portaal voor Nederlandstaligen??

ik stel voor: eenieder die het Nederlands of Nederlandslijkende taal machtig is, dus vlaams, surinaams-hollands, indonesisch-hollands, zuidafrikaans, en er zijn nog wel meer delen in de wereld waar we oudkoloniaal bezig zijn geweest.
maar ook eenieder die geemigreerd is naar een ander land en nog een relatie met het nederlands hebben.
het portaal is toch in eerste instantie om te zorgen dat eenieder nederlandse/vlaamse profielen, of nog uitgebreider: profielen van een nederlandse voorvader op eenzelfde wijze als in het protaal staat omschreven gaat invullen.
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, hoe meer kennis, hoe meer mankracht om Nederland nu en vroeger in geni te krijgen.
Als ik een profiel merge, maak ik tevens de manager attent op het portaal en op onze poging tot eenduidige profielinvulling.
Laat niemand tevergeefs op de deur kloppen

10/29/2011 at 3:26 AM

George,

Je zegt:

"Ik denk dat er twee types portalen zijn: 'landgerichte' en 'taalgerichte'. De eerste heeft vooral te maken met de vraag: 'waar kan ik aan aan bronnen geraken'. De tweede vooral met: 'hoe kan ik werken met andere in mijn of aanverwante culturen, waar we heel wat genealogische eigenheden gemeen hebben'.

Ik denk dat het goed is dat ook op de start pagina van de wiki te vermelden.

Daar staat nu:
Nederlandstalige gebruikers maken wij attent op:

de Nederlandse HULP-pagina, *het Portaal voor Nederlandstaligen op deze wiki en *het Portaal voor Nederlandstaligen op Geni.

Daaruit wordt niet voor iedereen gelijk duidelijk waar je voor wat moet zijn.

Private User
10/29/2011 at 3:37 AM

George, wat Jacob zegt kan ik niet beter zeggen! 100% mee eens. voeg ik dus niets aan toe, en ja goede aanvulling van Job,

Private User
10/29/2011 at 5:02 AM

Dank je almal. As dit reg is. Ek dink ek deel absoluut in George se gevoelens. Brone, navorsing - waar in SA. Hoe in SA. Dan wil ek byvoeg Geskiedenis van almal. Dit loop tog alles hand aan hand.
Ek is op die Nasionale Uitvoerende Komitee van die Genealogiese Vereniging van Suid Afrika, asook op die Elektroniese - eGGSA bestuur. By GGSA is my potefuelje? om stambome Genealogies korrek in te samel. Ek geniet dit vreeslik. Ons as GGSA het reeds bande gesmee met Nederland en probeer ook die ander lande van ons voorouers se medewerking bekom. Self is ek 'n geregistreerde Genealoog en Navorser.
Ek geniet julle portaal die meeste van almal.
Ek probeer Daan Botes se arm draais om 'n SA kurator te word. Hy het al in Nederland navorsing gedoen en is baie betrokke by eGGSA en ons verskillende projekte. Hy het ingestem en sal sal so gou ek kan hom as kurator voorstel.
Baie groete en noem my asseblief Judi.

10/29/2011 at 5:12 AM

Ik hoor Private User tot hier brainstormen :-) Jeannette, werk jij aan een plan?

Private User
10/30/2011 at 12:12 AM

nou, 't was hier in huize Marina even geen beeldenstorm of brainwave, maar gewoon een ouderwets Hollandsche Heksenketel met twee Afrikaanse logeekes uit den Bels met leeftijden samen 18, maar van elkaar afgetrokken 4, dus dan weet je 't wel... ben er nog horendol van, in het frans boos worden, het weer goed maken op z'n bels en gewoon weer met m'n man converseren in het Algemeen Beschaafd. Dus... even niet, maar zodra we weer on speaking terms zijn hier, zal ik ook de taxonomie van de taal met jullie onder de loupe nemen, ok? groetjenujMu.

11/1/2011 at 5:43 AM

Hoy allen !
Ik heb intussen het Portaal wat bijgespijkerd, en ook twee aparte pagina's gemaakt voor Vlaamse Bronnen en Nederlandse Bronnen.
Bronnen in Vlaanderen zijn 'lastiger' dan in Nederland. Ik denk dat het een goede zaak is om Vlamingen wat te 'activeren' rond een eigen bronnen-pagina.
Meteen kunnen we daar dan ook meer detail mee kwijt dan indien we het op allemaal op de portaal-pagina zouden dumpen.

11/1/2011 at 5:46 AM

@ Job... ik heb me niet aan de Wiki gewaagd, en heb er zelf nog helemaal geen idee over. Maar, indien anderen het willen oppakken en verder structureren, dan GRAAG :-)

11/1/2011 at 1:03 PM

@George

Ik wacht met de Wiki wel even af, een bestaande pagina aanpassen lukt nog wel, maar nieuwe pagina's aanmaken en vormgeven gaat me nu nog niet goed af.
Ik moet wat andere dingen doen, dus ook aanpassen laat ik nu even aan anderen over.

Ik zag bij de bronnen een linkje naar de digitale stamboom voor Alkmaar, er is ook een algemene link: http://www.digitalestamboom.nl/search.aspx

De link naar Genlias lijkt niet te werken; ik gebruik meestal: http://www.genlias.nl/nl/search.jsp

Misschien ook wel aardig (nog niet echt goed naar gekeken):
https://www.facebook.com/pages/Netherlands-Genealogy-Research-Commu...
en
http://www.genver.nl/

Aardige algemene links zijn:
http://www.geneaknowhow.net/digi/bronnen.html
http://www.anp-photo.com/historisch/

Een aardige algemene link voor Nederland is ook: http://www.thematis.nl/fm_tnet_publiek/zoeken.aspx

en natuurlijk het CBG: http://194.171.109.12/page/6/home+-+nieuws

Voor Zuid Holland:
http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoek-doen/officieel-document/d...
en
http://www.gahetna.nl/vraagbaak/onderzoeksgids/ik-zoek-iemand-doop-...

Voor Leiden:
http://leiden.courant.nu/

Van een wat andere aard: http://geneaknowhow.net/faq/onderzoek/tijdrekening.htm

http://www.digitalestamboom.nl/search.aspx

11/1/2011 at 4:08 PM

nog een linkje (internationaal):
http://surnames.meaning-of-names.com/genealogy/

11/1/2011 at 4:41 PM
11/1/2011 at 5:10 PM

en nog een voor Nederland: http://netherlands.favos.nl/

11/1/2011 at 11:25 PM

Thanks, Job. Inderdaad, ik dacht ook dat we de URLs wat moeten bijspijkeren. Hopelijk is dat nou wat handiger op een aparte pagina.

Private User
11/22/2011 at 8:14 AM

en is het inmiddels ook vastgespijkerd op de goeie pagina's of hebben jullie daar nog geen ZZP-ers voor gevonden? zelf heb ik het momenteel te druk met mijn eigen bedrijf, dus moet even mijn focus wat verleggen....

Showing all 21 posts

Create a free account or login to participate in this discussion