War betekent dit?

Started by Private User on Saturday, October 29, 2011

Participants:

Related Projects:

Showing all 20 posts
Private User
10/29/2011 at 12:12 AM

"In Voorburg telden de graven van Holland betrekkelijk weinig lenen. Deze waren echter van grote omvang en werden zonder grote hiaten door de grafelijke Leenen Registerkamer (LRK) geadministreerd".

Ik kan het wel een beetje raden (een slag naar slaan), maar wie kan me echt vertellen wat hier mee bedoeld wordt?

10/29/2011 at 3:56 AM
10/29/2011 at 3:58 AM
Private User
10/29/2011 at 4:21 AM

Geen sorry Job, alleen maar fijn dat je links toevoegt! Bedankt, ik ga meteen kijken.

11/2/2011 at 10:52 AM

Om echt begrijpen hoe het werkt zul je de DVD van "Ons Voorgeslacht" moeten kopen. Ale vele decennia worden er overzichten gegegevn van alles wat er in de administratie van een leenkamer is opgeschreven. Mer achterin de index op familienaam en voornaam. Een Leen is een stuk land dat overgaat op een familielid of verwante, bij overlijden. Die stukken land kunnen wel steeds opgesplitst worden. Bij rijke figuren als die graven is dat nog niet zo en hebben ze dus grote aaneengesloten land in casu Voorburg.
In die overzichten, staat bovenaan vermeld Het leen, beschreven aan de hand van land er om heen en eronder chronologisch aan wie het toeviel. Als de hele administratie compleet is overgeleverd heb je dus geen hiaten.
groet Deirdre

Private User
11/2/2011 at 11:53 AM

Dank je wel Deidre! Heb in aansluiting erop voor degenen die ook meer willen weten op de term leenkamers gegoogled en vond deze link:

http://www.hogenda.nl/docs/DocumentView.aspx?KeyValue=%7B5b6928c3-5...

11/2/2011 at 11:55 AM

Jennie,

Dat is ook een leuke link voor het portaal.
Maar we moeten ook eens nadenken over een verdere ordening van de links.

11/2/2011 at 12:05 PM

Ja die Hogenda, is heel goed. Daar moet je wel lid worden om volledig toegang te krijgen, maar je krijgt ook een mooi tijdschriftje en veel meer publicaties toegestuurd. Daar sprak ik ook over. De meeste PDF files die je daar kan openen hebben eerder al in dat tijdschrift gestaan. Ze hebben zich wel gespecialiseerd in de regio Zuid-Holland.

11/2/2011 at 12:11 PM

WOW, dank je Jennie. Je houdt het gewoon niet voor mogelijk wat er allemaal wel is!
Job, ik heb die afsplitsing van de bronnenpagina gemaakt opdat we er meer op kwijt kunnen. Ga je gang hoor! Ik had er nog geen idee over hoe we het nou verder kunnen indelen. Algemene bronnen? Thematische bronnen?
Daarnaast een provincie-structuur houden lijkt me handig, en daarvoor heeft jMu al pagina's voor klaar. Het ware mooi indien we wellicht allemaal een provincie uitkiezen (focus is altijd handig) - ik pak Limburg en Noord-Brabant wel aan (tenzij iemand anders het wil doen).

Private User
11/2/2011 at 12:11 PM

Dan moet er wel een hele goeie indeling komen Job, want ik merk nu al dat ik vaak niet kijk op betreffende pagina's omdat er zoveel op staat.
Vanzelf natuurlijk, men begint en het succes is zo groot dat het maar aangroeit.
Waren jij, George, Fred en jMu er niet al mee bezig?

Private User
11/2/2011 at 12:14 PM

Thematische bronnen! ooops schreeuwde ik? :-)

11/2/2011 at 12:49 PM

Misschien is een indeling in bronnen met persoonsgegevens en bronnen met ondersteunende informatie (zoals deze link die informatie geeft die niet persoonsgebonden is)?

11/2/2011 at 12:50 PM

Mag wat mij betreft dus nog wel iets breder zijn dan thematische bronnen.

Private User
11/2/2011 at 1:14 PM

Oh ja Job ik bedoelde niet alleen thematische bronnen, ik was gewoon enthousiast over "thematische' bronnen. :-)
,

11/2/2011 at 1:32 PM

Bij de thematische bronnen zou je misschien ook een pagina kunnen opnemen met linkjes (en wat info over) de thematische projecten.
(bijvoorbeeld http://www.geni.com/projects/Golden-Ages-in-the-Low-Countries)
Het grootste aantal van de werkelijke bronnen zou je dan bij de projecten kunnen opnemen.
Ik denk dat een aparte pagina over geografie in de diverse perioden ook wel handig is en misschien ook wel 1 over tijdrekening en oude beroepen / functies.

Private User
11/22/2011 at 6:54 AM

Job Waterreus zou jij wellicht een provincie onder je hoede kunnen nemen om daar eens te volgen of en zo ja wie er iets bijplaatst. Al die bronnen-initiatieven komen uit de koker van voornamelijk FRED BERGMAN en ondergetekende in een periode -ca. jaar terug- dat er niemand iets vertelde over hoe Nederlandse profielen in geni een plek zouden kunnen krijgen die ze recht doet. En zo zijn we maar begonnen aan het plempen van wat we zoals zelf nodig hadden in pagina's die ik wel zoveel mogelijk logische namen heb gegeven. In wageningen noemden we dat een ITERATIEVE aanpak, dus durven doen en dan kijken of er na het overdenken toch weer iets anders gedaan had kunnen worden.... en dan natuurlijk op je schreden terugkeren en het de volgende poging alleen maar BETER proberen te doen. Want alleen met het gedoe van ons groepje, dat allengs groeide en inmiddels een trots team genoemd kan worden, zijn we gekomen waar we nu blijken te staan. Soms ben ik er zelfs al een beetje trots op, maar ja, dan kom ik weer op een pagina die nodig onderhoud behoeft en dan denk ik weer met liefde aan mijn reeds lang overleden pappie die me met de paplepel heeft ingepeperd: maintenance, maintenance, maintenance en dus NU je schoenen poetsen! snap je? groetjes van een ouwe taart die graag ook nog meedoet in het moderne gepeupel.

11/22/2011 at 12:26 PM

-jMu-

Dit jaar heb ik daar zeker geen tijd voor, misschien volgend jaar.
Maar dan wil ik eigenlijk eerst weer eens wat doen aan mijn eigen website.
Dus voorlopig heb ik daar echt te weinig tijd voor.

Dat wil niet zeggen dat ik in de tussentijd niets aan het portaal wil doen, maar voor trekker heb ik voorlopig echt geen tijd.

Private User
11/23/2011 at 12:53 AM

ok, was slechts een vraag. bovendien, een stamboom heeft geen tijdstip dat-ie af moet zijn, dus ik heb nooit haast met dit soort hobbies...En als anderen dat wel hebben, dan denk ik dat ze professioneel genealoog zijn die er hun boterham mee moeten verdienen en dus WAT graag willen dat anderen in geni hun werk voor ze doen. Eigenlijk zouden ze meer aan doelgroep-segmentatie moeten doen met verschillende tarieven en gebruiksgemakken, maar ja, de marketing van geni is al net zo belabberd als hun technische en pretest-inzicht. Ze zouden veel kunnen leren van een stage aan de DESIGN-akademie in Eindhoven, waar ze van Philips en dergelijke de nodige produkten hebben kunnen uitvogelen. groetjes weer en een fijne dag, werk ze met zin, dan alleen houd je er zin in. jMu.

Private User
11/23/2011 at 12:55 AM

Oh, ik vergeet de kennis die TNO in Rijswijk in huis heeft, heb er ooit een mooi project mee mogen doen over de toepassingsmogelijkheden van Inlands Hout voor een Nederlandse ondernemer die lol had in innovatie en daar zelfs zijn reserve-potje voor over had. Maar ja, dat was lang voor de bankers-& politics-crash of nowadays...

Showing all 20 posts

Create a free account or login to participate in this discussion