Koekkoek Oil Painting

Started by Thomas Edward Charlton on Sunday, November 20, 2011

Participants:

Showing all 17 posts
11/20/2011 at 2:14 PM

The photo shown as my profile photo is an oil painting by an A. Koekkoek. The problem is that Geni identifies at least 30 A. Koekkoeks.This oil painting was purchased in the Antwerp, Belgium area by an antiques dealer. I am hoping that someone may see this photo and recognize the painting perhaps someone who has seen it or has owed or possessed it at one time. It has a stamp on the stretcher bar that is not completely legible but does indicated Antweren. Any help to correctly Identify this A. Koekkoek would be most helpful and appreciated. I also have a photo of the signature for comparison purposes.

11/21/2011 at 5:18 AM

http://www.nealauction.com/archive/0209/lot/paintings/continentalen...
395. Marinus Adrianus Koekkoek (Dutch, 1807-1870), "Homeward Bound", oil on board, signed and dated "1844" lower left, "Vinkeros" incised en verso, 9 1/4 in. x 11 3/4 in., in a giltwood frame. $4000/6000
Note: A member of a prominent family of painters, Koekkoek received his artistic training from his father and worked closely with his brother Barend Cornelis (1803-1862); the two younger men eventually opened a landscape painting studio together. Koekkoek's paintings are in the permanent collections of museums in Amsterdam, Rotterdam, Brussels, Cincinnati, and Sheffield.

Good luck

11/21/2011 at 5:23 AM

Adèle Koekkoek (1838-1919), geboren Adelaide Alexandrine, schilderes van landschappen en stillevens;

Adele Koekkoek (1838-1919), born Adelaide Alexandrine, painter of landscapes and still lifes;

Private User
11/21/2011 at 5:46 AM

bedankt Fred, ik was ook al aan het zoeken bij de dames, al te gemakkelijk denken we dat beroemde schilders daar niet te vinden zijn, maar grote kans dat het 'raak' blijkt. zal haar documentatie toevoegen, want waarschijnlijk zit ze al in :
http://www.geni.com/projects/ⓓ-◦-KOEKKOEK

11/21/2011 at 6:07 AM

Kees Koekkoek was ook een schilder en nakomeling van deze beroemde familie. Hij behoorde tot de vriendenkring van mijn voormalige schoonouders, waar ik hem veel heb ontmoet, een uiterst humoristische man met prachtige smakelijke verhalen!

Private User
11/21/2011 at 6:14 AM

denk dat ik die nog niet in m'n kwartetje heb, zit die in jouw stamboom? als je die toevoegt aan het koekkoek-projectje zorg ik voor verdere inbedding.

11/21/2011 at 6:35 AM

Kees was dubieus, collaboreerde met de moffen en maakte jugendsturmposters voor ze ..............

Private User
11/21/2011 at 6:56 AM

ja, lastig, maar in geni zitten sujetten met allerlei soorten genen, karakters, opvoedingen en aanleersels, dus daar kunnen we geen onderscheid in maken, toch? Of vind je dat die daarom maar moet worden overgeslagen met pakjesavond? Misschien hebben Pint & Siet nog wel een opvoedkundig werkje dat ze in een kadopapiertje kunnen pakken, wie weet?

11/21/2011 at 7:11 AM

kEES IS DOOD; alles in dit leven heeft zijn betekenis, alleen weten wij vaak niet welke. Alles wat gebeurd is moest gebeuren, anders was het niet gebeurd. Niets is waar, zelfs dit niet. Wie weet het, niemand weet het.

Private User
11/21/2011 at 9:48 AM

Dus mag KEES als publiek profiel in geni.... maar is het dezelfde als een Cornelis, of moet ik raden wat nu zijn officiele namen zijn? Want dat hij een naam had is dus waarschijnlijk wel waar.

11/21/2011 at 10:27 AM

Marinus Adrianus Koekkoek (1873-1944) is bij een groot publiek bekend om zijn kleurrijke, gedetailleerde schoolplaten van dieren in hun natuurlijke omgeving, die tientallen jaren in Nederlandse klaslokalen gebruikt zijn voor het biologieonderwijs.

Het afgelopen decennium dook Koekkoeks naam verschillende malen op in studies naar collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Koekkoek zou propaganda-affiches en antisemitische spotprenten hebben getekend. Maar klopt deze beschuldiging wel? Tijdens onderzoek voor de tentoonstelling In sloot en plas, leven en werk van M.A. Koekkoek ontdekte het Nationaal Onderwijsmuseum nieuwe feiten.

Fout tijdens WOII
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zou de inmiddels bejaarde schoolplatenillustrator M.A. Koekkoek propaganda-affiches hebben ontworpen voor de Nationale Jeugdstorm, een op de fascistische Hitlerjugend geïnspireerde jongerenorganisatie. Daarnaast, zo gaat het verhaal, werkte Koekkoek ook voor Het nieuwe volk, waarvoor hij antisemitische illustraties tekende.

Tijdens het onderzoek voor de tentoonstelling In sloot en plas werden archiefstukken gevonden die deze ernstige vorm van collaboratie weerlegden. Wat was er aan de hand? Na de Tweede Wereldoorlog vond er een naamsverwisseling plaats: niet Marinus Koekkoek, maar zijn zoon Kees Koekkoek (1903-1982), die zijn werk vaak ondertekende met "Koekkoek M.A.zn" (betekenis: zoon van Marinus), was de collaborateur.

Uit de naoorlogse processtukken blijkt dat het Kees Koekkoek was die voor de nationaalsocialistische propagandamachine werkte. Vader M.A. Koekkoek was op geen enkele manier betrokken bij de totstandkoming van het nationaalsocialistische en antisemitische illustratiewerk van zijn collaborerende zoon.

Tentoonstelling
Op maandag 21 maart 2011 opent de tentoonstelling In sloot en plas, leven en werk van M.A. Koekkoek. In de tentoonstelling zijn de prachtige, kleurrijke olieverfschilderijen, aquarellen, tekeningen en schetsen te zien die de basis vormden voor de bekende wandplaten en illustraties in schoolboeken.

Daarnaast is ook zijn werk voor verschillende opdrachtgevers tentoongesteld, waaronder dat van Museum Naturalis te Leiden. Tot en met 8 januari 2012 is In sloot en plas te bewonderen in het Nationaal Onderwijsmuseum te Rotterdam.

11/21/2011 at 2:17 PM

Winterse landschappen en Wodanseiken in werk van Koekkoek

Door EVA SCHAAP

Vanwege de tweehonderdste geboortedag van landschapschilder Barend Cornelis Koekkoek, stelde kunsthandel Simonis & Buunk te Ede de tentoonstelling Vier Generaties Schildertalent samen.

Wie bij de Edese kunsthandel Simonis & Buunk langs de ruim tachtig werken van het schildersgeslacht Koekkoek loopt, maakt een haast sprookjesachtige wandeling door de tijd. Het krachtig wassende water dat de schepen over de kolkende golven gooit, de weelderige boomkruin van een Wodanseik waarbij de mens slechts betekenisloos klein is. De mythische schoonheid van de natuur maar ook de immense kracht van het natuurgeweld. Wat zou het leven groots, meeslepend en mooi zijn als de schildersfamilie Koekkoek met haar landschappen de waarheid sprak. De tocht langs Koekkoek-landschappen en -zeeën is een grote verwondering over zestien kunstenaars van dezelfde familie.

Johannes Hermanus Koekkoek (Veere, 1778-1851) was de eerste Koekkoek die van schilderen zijn beroep maakte. Overweldigd door de weidsheid van zijn schilderijen valt de nauwkeurigheid van techniek op. J.H. Koekkoek stond dan ook vooral bekend om zijn waarheidsgetrouwe weergaven van verschillende scheepstypen. Zijn woest kolkende zeeën en schipbreuken zijn een goed voorbeeld van de Zeeuwse schildertraditie van de negentiende eeuw.
De bekendste en meest geroemde telg uit het schildersgeslacht Koekkoek is Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862). Aanvankelijk leek hij voorbestemd om zijn vader als marineschilder op te volgen maar hij verkoos het landschap boven de woeste wateren. Hij vertrok op jonge leeftijd uit Middelburg om te studeren in Amsterdam.
Na reizen langs de Rijn, de Moezel en de Ahr, vestigde Koekkoek zich met zijn jonge gezin in het Duitse Kleef terwijl zijn broer Marinus Adrianus (1807-1868) en neven Willem Koekkoek (1839-1895) en Johannes Hermanus Barend Koekkoek (1840-1912) in Nederland de schilderseer hoog hielden.
In Kleef verwierf B.C. Koekkoek de onaantastbare status van een groot landschapschilder. In zijn oorspronkelijke woonhuis is sinds 1960 het Städtisches Museum Haus Koekkoek is gevestigd. De eerste overzichtstentoonstelling van Simonis & Buunk over het werk van de familie Koekkoek werd in 1994 in samenwerking met het Haus Koekkoek ingericht.
Gedurende de omzwervingen van Barend Cornelis door Nederland, België en Duitsland, was hij telkens op zoek naar motieven voor het romantische landschap. Aan een van de wanden, wat verstopt tussen de andere Koekkoekrijkdommen, hangt zijn bekendste, zo niet mooiste werk Winters landschap met wandelaars (1834 – collectie Simonis & Buunk). De wonderlijke winterse lichtval op de wandelaar en zijn hondje maken het tot een haast fabelachtig landschap. Anders dan bij winterlandschappen van bijvoorbeeld Andreas Schelfhout (1787-1870) of Hendrick Averkamp (1585-1634), die toch vooral ijspret met koek en zopie schilderden, laat B.C. Koekkoek de witte, stille rust van het besneeuwde landschap met een majestueuse wolkenpartij zien. De machtige Wodanseik aan de rechterzijde van de weg die de nietigheid van de mens onderschrijft, is een terugkerend element in veel van B.C. Koekkoeks werken.

Hoewel de natuurgetrouwe weergave van het landschap realistisch van aard lijkt door de nauwkeurige techniek, aandacht voor detail en de gladde, precieze penseelstreek, is er geen ontkomen aan de mythische, religieuze lading van zijn werk die je haast meezuigt het geschilderde landschap in. Of de landschappen van B.C. Koekkoek ‘romantisch’ in meest strikte zin te noemen zijn, is een moeilijke vraag. Evenals de landschappen van Abraham Alexander Teerlink (1776-1857) wijken die van Koekkoek niet veel af van de traditionele landschapschilderkunst van bijvoorbeeld Jacob van Ruisdael (1628-1682). Het werk van Koekkoek is te zeer geworteld in de realistische Hollandse schildertraditie om echt uiting te geven aan transcendentale gevoelens. Bovendien lijkt dat ook niet de bedoeling van B.C. Koekkoek te zijn geweest zoals hij schrijft in zijn boek Herinneringen en Mededeelingen van eenen Landschapschilder: “De natuur is zo gevarieerd, waarom zouden wij haar mooier willen maken door romantisch te doen?” Van de wens om te vluchten uit de werkelijkheid zoals de Engelse Romantische dichters in prachtige beelden verwoordden, is bij B.C. Koekkoek geen sprake.

Barend Cornelis krijgt vijf dochters waarvan Adèle (1838-1919) en Maria Louise (1840-1910) in de voetsporen van hun vader en moeder Elise Thérèse Koekkoek traden. Adèle zette met haar bloemstillevens de traditie van haar moeder voort, terwijl Maria Louise evenals haar vader landschappen schilderde. Het werk van Adèle Koekkoek kreeg kunsthandel Simonis & Buunk in bruikleen van Haus Koekkoek. Deze tentoonstelling, of eigenlijk kleine tijdreis, bij Simonis & Buunk is waarschijnlijk een van de weinige kansen om het werk van vier generaties Koekkoek van de marineschilderijen van stamvader Johannes Hermanus tot het meer impressionistische werk van graficus en schilder Gerard Koekkoek (1871-1956) bijeen te zien.

Tentoonstelling Vier Generaties Schildertalent. Noh t/m 6 december te zien bij kunsthandel Simonis & Buunk, Notaris Fischerstraat 30 te Ede. Open: dinsdag t/m zaterdag van 11 tot 17u. Eveneens op zondag 30 november van 12 tot 17u.

11/21/2011 at 2:35 PM

Stiftung B.C. Koekkoek-Haus, Kleve

Koekkoekplatz 1
47533 Kleve

Tel: +49-(0)2821-76 88 33
E-Mail: info@koekkoek-haus.de

Private User
11/21/2011 at 11:23 PM

Bedankt voor deze aanvullende en belangrijke documentatie! Ik ga na hoe ik deze informatie zorgvuldig aan de betreffende profielen kan koppelen, want het duidt ook de betrekkelijkheid van waarheden van data en tijden...

Showing all 17 posts

Create a free account or login to participate in this discussion