Lukkarin toimesta vielä

Started by Private User on Wednesday, May 3, 2017
Problem with this page?

Participants:

Showing all 11 posts

http://ailansukukronikat.blogspot.fi/2013/01/paijat-hameeseen.html

Lukkarin, joka myös luettiin sivistystä saaneisiin, joskus jopa säätyläisiinkin, tehtävä oli vielä 1700- luvun lopulla varsin monipuolinen. Tehtävä oli hyvin haluttu ja kilpailu lukkarin virasta saattoi olla ankaraakin. Valinnan teki rahvas, eli lukkarin tuli nauttia talonpoikien luottamusta. Kelpoisuutena lukkarin toimeen pidettiin hyvää mainetta, ruotsinkielen luku- ja kirjoitustaitoa, kristinopin tuntemista sekä todistetusti sujuvaa laulutaitoa; joskus myös selkeästä ja kauniista käsialasta oli etua.  Lukeahan tuolloin osasi vain vajaa puolet väestöstä, kirjoitustaitoiset olivat vielä harvalukuisempia. Lukkarin virka siirtyi usein isältä pojalle, joskus useiden sukupolvien ajan. Valitettavan usein lukkarit olivat myös persoja viinalle.

Ensisijaisesti lukkari toimi tietysti veisuun johtajana ja seurakunnan laulunopettajana, mutta myös kansan ja erityisesti lasten lukutaidon edistäjänä, papin apulaisena ja kellonsoittajana. Tehtävään  liitettiin myös usein rokottajan ja välskärin (lääkärin), jopa kirurgin tehtäviä, puhumattakaan postinkantajana ja seurakuntalaisten asiamiehenä toimimista. Piispan kiertokirjeiden kuljettaminen oli myös lukkarin tehtävänä, samoin usein myös kiertävien pappien ja muidenkin kirkollisten vieraiden majoittaminen ja ruokkiminen. Siihen myös lukkarin emäntä joutui osallistumaan.  Vasta 1800 -luvulla kun suomalainen yhteiskunta muutoinkin alkoi järjestyä, myös lukkarit alkoivat olla entistä enemmän kirkkomuusikkoja: laulajia, kuoronjohtajia ja urkujen soittajia jumalanpalveluksissa ja muissa kirkollisissa tilaisuuksissa. Kansakoululaitoksen leviämisen myötä 1860 -luvulta alkaen opetustehtävät siirtyivät lukkarilta opettajille.

Jussila, O. 1977. Pusulan historia.

http://www.kirkonpalvelijat.fi/?page=artikkelit&sub=kokonaisuus

Jurva, A. 1942. Kosken pitäjän vaiheita.

Hei,
hyvä selostus. Voiko tämän kuvauksen lukkarintoimestä liittää projektisivulle?

-RL

Kiitos, tämä oli vähän itsellänikin mielessä, mutta en tiennyt miten sen olisi voinut liittää...joten ole hyvä vaan jos kelpaa. :)

Kiva, liitän sen huomenna viimeistään. :) Riitta

Hei, liitin kirjoituksen sinne kuitenkin nyt heti. Katson huomenna tarkemmin kokonaisuutta ja muotoiluja, siis ulkoasua. :) R

Kysymys: onko tämän profiilin tarkoitus kattaa myös kanttorit ja kanttori-urkurit vai onko näille nimenomaan kirkkomusiikista vastanneille tarve perustaa oma hankesivu?

Varhaisina aikoina sopii lukkarin projektiin, koska työtehtävät olivat moninaiset.

Nykyään tilanne on eri.

Seurakunnan kirkkomuusikko eli kanttori johtaa seurakunnan musiikkitoimintaa. Kanttori vastaa musiikista jumalanpalveluksissa sekä muissa kirkollisissa toimituksissa, minkä lisäksi tehtäviin kuuluu musiikkikasvatustyötä. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on suurin työllistäjä, mutta kanttoreita työskentelee myös musiikinopettajina. Työssä tarvitaan musiikillista lahjakkuutta, sosiaalisuutta ja halua toimia seurakunnallisessa työyhteisössä.
http://www.ammattinetti.fi/ammatit/detail/172_ammatti

Ortodoksilla tämä projekti kattaa kanttorit.
https://www.geni.com/projects/Suomalainen-ja-karjalainen-ortodoksin...

Täällä en huomannut kanttoreille sopivaa projektia.
https://www.geni.com/projects/Suomi-ja-Karjala-aliprojekti-Erikoisp...

Jos sopivaa ei löydy, olisiko sinulla halukkuutta perustaa kanttoreille ja ja kanttori-urkureille oma projekti?

Hei

Kiitos vastauksesta. Perustan mieluusti suomalaisille kanttoreille ja kanttori-urkureille oman hankkeen, koska on mielekkäämpää pitää hankkeen kohtuullisen rajattuina.

Terveisin,


Jaakko Tuohiniemi

Hei taas

Pykäsin jonkinlaisen tyngän näin ensihätään. Pitää tekstissä vielä tehdä selväksi, mitä kaikkea on tarkoitus koota yhteen.

Hieno homma! Jo ensimmäinen profiilikin. :)

Showing all 11 posts

Create a free account or login to participate in this discussion