de conventie voor het Nederlandse deel van de boom (naamvelden).

Started by Private on Tuesday, April 4, 2023
Problem with this page?

Participants:

Showing all 3 posts

Ik kom regelmatig situaties tegen waarbij alleen de voornaam en een patroniem bekend is. Geen achternaam. Daar zou ik een achternaam bij kunnen verzinnen, waarbij de spelling (naamvariant) niet zeker juist is. Zoals bij mijn eigen familie.
Nu ben ik bezig met doop- en trouwboeken van de familie "Mijnheer" uit Rouveen (Staphorst). Alleen maar voornaam en patroniem. Ik laat het veld achternaam maar leeg, maar ik zag dat anderen de patroniem als achternaam opnemen. En geen patroniem invullen. Daarbij worden door Geni overeenkomsten gemist. Het is me niet duidelijk hoe lang deze familie deze achternaam al had. Het register van naams-aanneming van Rouveen is grotendeels niet (meer) te lezen. De scans zouden nog duidelijker moeten zijn dan de originelen. Een kwestie van verbleekte inkt.
Dus toch maar generaties verder terug de nu bekende achternaam gebruiken?

Ook zie ik nog al eens dar tweede en verdere voornamen in het patroniemveld worden geplaatst. Bij samenvoegen pas ik dat wel aan.

Ik weet niet of er al ooit een richtlijn is gemaakt. Dan deze graag opnemen bij de naamvelden in de conventie voor de Nederlandse boom.

Het betreffende document is ooit opgesteld door een curator die niet meer actief is, dus het document kan niet meer aangepast worden. Ik zal wel eens kijken of ik een nieuw document kan maken, maar dat zal niet binnenkort zijn.

De belangrijkste richtlijnen staan vermeld bij https://www.geni.com/projects/Portaal-voor-Nederlandstaligen/4077#Belangrijk

Als er geen achternaam is dan kan kunnen de achternaam velden leeg blijven, als de achternaam onbekend is dan kan N.N. gebruikt worden. Belangrijk is dat het profiel met zoeken gevonden kan worden. Zie daarvoor ook https://www.geni.com/projects/Portaal-voor-Nederlandstaligen/4077#Hoe-Geni-profielen-vergelijkt

Als niet duidelijk is of een achternaam wel gebruikt werd kan die bij Ook bekend als opgenomen worden, dan wordt het profiel wel gevonden als je op die achternaam zoekt.
Lege velden hebben het nadeel dat er geen dataconflict ontstaat bij samenvoeging met een profiel dat wel een waarde voor dat veld heeft, daarom graag als er een achternaam is ook beide achternaam velden vullen.

In het Nederlandse deel van de boom wordt hoofdzakelijk het default tabblad gebruikt, dus raad ik het gebruik van het tabblad Nederlands af als er geen sprake is van verschillende namen in verschillende talen (gebruik bij voorkeur het tabblad default). Maar gebruik graag wel 2 tabbladen als een persoon in een ander land gaat wonen en daar zijn naam officieel laat veranderen. Zet dan de geboorte naamgegevens op het tabblad Nederlands en de latere gegevens op het tabblad default.

Bedankt Job,
Hier kan ik mee vooruit.

Showing all 3 posts

Create a free account or login to participate in this discussion