Linker

Started by Lill De Greve on Friday, June 10, 2011

Participants:

Related Projects:

Showing all 14 posts
6/10/2011 at 10:19 AM

Jeg er omsider klar til seriøst å legge inn kildehenvisninger her på Geni.

Greitt nok med dokumenter som skal scannes. Men de fleste av mine kilder ligger allerede ute digitalt - på digitalarkivet, ager.no etc.

Hittil har jeg lagt inn en del linker i profilbeskrivelsene, uten å brukt tid på å systematisere alt dette stoffet. Nå skal alt kvalitetssikres. MEN ...

Jeg ser ikke noen instruks ift hvordan linkene legges inn som kildemateriale. og så er jeg redd for å bare legge inn linker i tilfelle de blir obsolete. Betyr det at jeg må lage en print-screen-versjon og legge det inn som bilde? Jeg har sett at enkelte bilder ikke kan forstørres så det blir lesbart. Hva er vitsen da, liksom??

Trenger litt hjelp her. Jeg er ikke spesielt datakyndig, men håper jeg skal greie dette likevel.

6/10/2011 at 10:25 AM

hej Lill :-)

ofte,så kan det hvere best å bruke bilder,av et eller annet slag.
enten et scan, print screen eller annen type av bilde form.
da som du er inne på,at linkene slutter å virke.

ofte i bruk her på dokumenter på nett,er verktøyet : Utklippsverktøy.
som ligger under tilbehør i pc`n.
enkelt,greit, å kjapt å bruke.

:-)

Private User
6/10/2011 at 11:25 AM

Neida, der er bare å legge linkee til online dokumenter ved å legge inn dokumenter som en URL, - linker du til kirkebøker og slikt husk å velge dokumentet som beskrives som en permanent sidelenke fra
http://www.arkivverket.no/

Private User
6/10/2011 at 12:49 PM

Private User, - vi venter på dine webcasts, - en intro til hvordan bruke online kirkebøker og lignende som kildereferanse vil være en god start... hint, hint..

http://www.geni.com/blog/new-feature-sources-31911.html
http://wiki.geni.com/index.php/Sources
http://www.geni.com/blog/geni-podcast-citing-your-sources-339021.html
http://www.geni.com/blog/more-documents-and-sources-enhancements-32...

6/10/2011 at 3:11 PM

Glenn Ivar Østen ... håper du tar hintet fra Bjørn. Med litt assistanse til oss hverdagsslitere her inne, kan vi kanskje også kunne bidra til økt kvantitet og kvalitet på kilder og referanser her på Geni ... jeg må jo si at vi fortjener den kritikken vi har fått på dette området. Det fantastiske med Geni er jo dette at v i driver et kontinuerlig kvalitetsforbedringsarbeid. Det er morsomt at vi alle kan bidra med noe, korrigere feil og fylle inn mangler når vi finner dem.

6/11/2011 at 6:43 PM

Oppskrift på hvordan lage sidelenker til kirkebøkene: http://www.disnorge.no/slektsforum/viewtopic.php?t=32791

1/22/2012 at 7:31 AM

Hei,
Jeg har også begynt å legge inn kildehenvisninger her på min grein av familien. Ser at dere anberfaler å bruker lenker til digitalarkivet i stedet for å laste opp dokumentet. Det er for så vidt greit å gjøre det, og det er jo også plassbesparende. Men er det lurt med tanke på fremtiden? Det kan vel tenkes at dette arkivet kan blit gjort om enten hvor dokumenter ligger eller annet. Da kanskje alle linker bli utilgjengelige og så har man en stor jobb foran seg med å gjøre alt på nytt. Jeg vurderer å laste opp all dokumentasjon i pdf slik at de ligger der. Men det er klart at det også kan bli et problem for fremtiden å lese pdf dokumenter om man tenker laaaaangt fram da. Er det noen som har vært i kontakt med digitalarkivet om denne problemestillingen? Er det sånn at de "garanterer" digitalarkivet"s sted og lenker i uoverskuelig framtid ?

Er det slik at vi først og fremst skal bruke lenker og ikke opplastede dokumenter?

1/22/2012 at 8:15 AM

Viser til http://www.disnorge.no/cms/omlegging-av-programvaren-digitalarkivet
Som døkk ser så vil
"Lenker til skannet materiale vil ikke bli berørt av denne omleggingen. Det samme gjelder lenker til bosteder, personer o.a. i 1910-tellingen", men kor lenge vil det vare tru???

Har lagt ut ganske mange lenkjer til skanna materiale - håper Geni kan ta kontakt med Digitalarkivet og be om at dei lenkjene ikkje vil verta berørt av seiare omlegginger heller.

Oddny :-)

1/22/2012 at 8:27 AM

Ved å bruke Geni-opplegget med "Last inn et nett-dokument" så har man litt ekstra sikring idet det tas et "snapshot" av web-siden man kobler til (f.eks. en kirkebokside) samtidig som lenken fanges. Skulle digitalarkivet i en eller annen fjern fremtid gjøre sine "Permanent side-/bildelenke"r, vel, ikke fullt så permanente, så har man fanget siden i Geni (og forhåpentligvis også synkronisert det med sin egen slektsforskningsprogramvare (med sikkerhetskopi)).

1/22/2012 at 9:00 AM

har selv lagt ut et par lenker,fra digitalarkivet.
å ja,jeg har opplevd at de etter en tid ikke virker.

husker ikke vilke i farten.
men har valgt å bruke slike lenker minst mulig,men heller å legge inn siden i Geni.

1/23/2012 at 5:33 AM

Slik er hvordan jeg legger inn kilder og linker.

1. Legg til kilde.
2. Legg til nytt dokument.
3. Last inn et nettdokument.
4. Linken man bruker fra digitalarkivet (dvs. kirkebøkene), er den som heter ”Permanent sidelenke”. Øverst i bildet til kirkebøkene ligger en blå ”verkøylinje”, hvor det blant annet står ”Bildeinformasjon”. Som standard er denne satt til ”Ingen”. Trykk på pilen, så får du opp flere alternativer. Jeg setter denne som regel på ”øverst”. Da dukker innformasjonen angående: hvilken kirkebok, permanent sidelenke og permanent bildelenke. Jeg kopierer da permanent sidelenke inn i linjen URL og laster opp dokumenet. Det er ikke alltid at bildet viser seg med en gang, så bare gå videre til rediger, da dukker det som regel opp.
5. Deretter legger jeg inn tittel. Her kopierer jeg inn den linjen som heter ”Kildeinformasjon”.
6. Fyll så inn resten i boksene.

1/25/2012 at 11:44 AM

Den metoden som Inger Hilde beskriver er den eneste som fungerer når du bruker kirkeboknilder fra Arkivverket/Digitalarkivet.

URL-adressen øverst blir umulig å bruke etter ca. 30 minutter og kan derfor ikke brukes.

En bør alltid bruke permanent sidelenke for da lan hvem som helst forstørre og bla i boken, noe som ikke kan gjøres dersom en bruker permanent bildelenke.

1/25/2012 at 11:45 AM

Glemte å si at Arkivverket sine planer er at sidelenkene til kirkebøkene, skiftene, rettsprotokollene, tinglysningene o.a. med permanente sidelenker skal være permanente for all tid. I hvertfall så lenge dagens teknologi brukes på nettet.

Private User
1/30/2012 at 1:16 PM

Jeg har laget ett eksempel på kildebruk her: http://www.geni.com/discussions/105332

Showing all 14 posts

Create a free account or login to participate in this discussion