Baron Samuel von Pufendorf

Is your surname von Pufendorf?

Research the von Pufendorf family

Baron Samuel von Pufendorf's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Samuel von Pufendorf

Birthdate: (62)
Birthplace: Stollberg, Saxony, Germany
Death: October 13, 1694 (62)
Berlin, Berlin, Germany
Immediate Family:

Son of Esais Puffendorf and Margarethe Hickmann
Brother of Esaias von Pufendorf

Managed by: Martin Severin Eriksen
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Baron Samuel von Pufendorf

Samuel von Pufendorf, född den 8 januari 1632 i Dorfchemnitz i Sachsen, död den 26 oktober 1694 i Berlin, var en tysk historiker, svensk friherre och politisk teoretiker, känd för sina teorier om naturrätten och folkrätten.

Innehåll [dölj] 1 Biografi 2 Naturrätt, folkrätt och samhällsfördrag 3 Verk 4 Källor 5 Externa länkar

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Pufendorf var son till den lutherska pastorn Esaias Elias Pufendörfer och dennes hustru Margarete Hickmann. Han hade två bröder, Jeremias Pufendorf och Esaias von Pufendorf.

1645 till 1650 var han inskriven vid gymnasiet Fürstenschule Grimma. Därefter började han studera teologi i Leipzig på sin fars begäran, men bytte snart till juridik. Han inskrevs 1656 vid universitetet i Jena, där han blev mycket påverkad av professor Erhard Weigel, som introducerade honom inför verk av Hugo Grotius, Thomas Hobbes och René Descartes. Två år senare tog han examen med en magistertitel.

Strax därpå fick han anställning som lärare i Peter Julius Coyets hushåll; denne var minister åt Karl X Gustav med tjänst i Köpenhamn. Pufendorfs bror Esaias blev samtidigt svensk diplomat. På grund av politiska oroligheter mellan Sverige och Danmark, fängslades Pufendorf. Under fångenskapen studerade han och skrev. Efter fångenskapen följde han Coyets söner till Leiden där han publicerade ett verk om en universell lag, Elementorum iurisprudentiae universalis libri duo, som gav honom en professur i Heidelberg. Han kallades till en professur vid Lunds universitet i samband med universitetets grundande och innehade denna fram till universitetets stängning under skånska kriget. 1677 blev han rikshistoriograf i Stockholm, och 1688 kallades han till hovet i Berlin av Fredrik Vilhelm av Brandenburg (suverän hertig av Preussen).

Han adlades i Sverige och upphöjdes till friherrlig värdighet.

Naturrätt, folkrätt och samhällsfördrag[redigera | redigera wikitext]

Pufendorf är mest känd för De jure naturae et gentium i vilket han försöker kombinera Grotius och Hobbes idéer om folkrätt och naturrätt. Verket börjar med slutsatsen att naturrätten inte sträcker sig längre än till detta liv, och att den är begränsad till att gälla handlingar och inte avsikter. Till skillnad från Hobbes menade Pufendorf att naturtillståndet inte var allas krig mot alla utan att det var ett tillstånd av fred.

Hans statsbegrepp utgår från tanken att staten inte är mer än dess individers konstituerande av densamma; detta förhållande är för Pufendorf statens legitimitet, och därmed blev han en föregångare till teorin om samhällsfördraget och denna idés företrädare som Johannes Althusius och Rousseau. Pufendorf var en förkämpe för tanken att internationell rätt var oberoende av kristendomen, och menade att denna rätt var förbehållen mänskligheten oavsett tro; han var i denna ståndpunkt även en föregångare till modern humanism.

I Tyskland är Pufendorf en central person för den tidiga upplysningens idéer. Han har vidare påverkat Adam Smith.

Wikipedia

Samuel Von Pufendorf

1632 - ?

Lägger till: far, mor och syskon

Födelse: 8 jan 1632

 Flöhe

Familjemedlemmar

Föräldrar:

14622 Esais Puffendorf 1592 - 1648

14623 Margarethe Puffendorf (geb. Hickmann) 1594 - ?

Syskon:

Jeremias Puffendorf 1623 - ?

Esais Von Pufendorf 1628 - ?

Anna Maria 7311 Thum (geb. Puffendorf) 1625 - ?

Thomas Von Pufendorf 1639 - ?

https://www.myheritage.se/research/collection-1/myheritage-slakttrad?itemId=77639983-1-1132&action=showRecord&indId=externalindividual-e34dba1470f8e32f04542130df390a12&mrid=0a52cf911e1692bb0187ef9e82cf3d43

view all

Baron Samuel von Pufendorf's Timeline

1632
January 8, 1632
Stollberg, Saxony, Germany
1694
October 13, 1694
Age 62
Berlin, Berlin, Germany
????