Is your surname Kenicius?

Research the Kenicius family

Petrus Kenicius's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Petrus Kenicius

Also Known As: "Peter", "Königsson"
Birthdate: (81)
Birthplace: Baggböle, Umeå lfs, Västerbottens län (AC), Sweden
Death: February 3, 1636 (81)
Uppsala, Sweden
Immediate Family:

Son of König Olofsson and Anna Olofsdotter
Husband of Margareta Hansdotter Gammal
Father of Anna Kenicia; Sara Kenicia; Barbara Kenicia; Katarina Kenicia; Johan Kenicius and 3 others
Brother of Margaretha Königsdotter Kenicia; NN Königsdotter; Helena Königsdotter Kenicia; Anna Königsdotter; Simon Königsson and 2 others

Occupation: Ärkebiskop, professor
Managed by: Bo Sidén
Last Updated:

About Petrus Kenicius

http://sv.wikipedia.org/wiki/Petrus_Kenicius

hem.passagen.se/sven.planck/Html_farfar/pa5ea7042.html


Noteringar

Petrus studerade vid Uppsala 1575 men fick avbryta sina studier där då universitetet måste stänga p.g.a. pesten. Han reste 1582 till Rostock för studier universitetsstudier och sedan vidare 1583 till Wittenbergs universitet där han blev filosofie magister 1586. Petrus återvände till Sverige 1587 och blev förordnad till läsemästare vid Stockhomskollegiet som kung Johan III inrättat. Han blev emellertid tillsammans med sina ämbetskollegier kastad i fängelse 1589 för sitt motstånd mot liturgien från 1571, Liturgia Svecanae Ecclesiae även kallad den Röda Boken. Denna liturgi byggde på svensk mässa och katolska ritualer. Petrus tycks ha varit fri under en del av året 1591, men blev åter kastad i fängelse och blev först en fri man efter kund Johan III:s död i november 1592. Vid Uppsala möte 1593 var Petrus Kenicius en av 12 bisittare till ordföranden vid kyrkomötet. Vid detta kyrkomöte antogs en ny liturgi som byggde på den tidigare före 1571. Augusti 1593 erhöll han uppdrag att föreläsa nya testamentets exegetik och på riksdagen i Söderköping 1595 valdes Petrus Kenicius till biskop i Skara. Petrus deltog i underhandlingarna med Sigismund 1597 och 1608 i fredsförhandlingarna med Polen i Reval. Samma år utnämndes han av Karl IX till biskop i Strängnäs men behövde aldrig tillträda tjänsten. 1609 blev utnämnde Karl IX, Petrus till Uppsala universitets första prokansler. Samma år blev han vald till ärkebiskop. Som ärkebiskop krönte han kung Gustav II Adolf 1617. Petrus Kenicius var prästerståndets talman i riksdagen under tiden 1617 till 1633.


Petrus Kenicius

Från Wikipedia

Hoppa till: navigering, sök

Petrus Kenicius, föddes som Peter Königsson 1555 i Baggböle, Umeå, död 3 februari 1636 i Uppsala, son till nämndemannen och birkarlen König Olofsson och Anna Olofsdotter. Fadern härstammade från den s k Bureätten. Gift 1587 med Margareta Hansdotter (Gammal), dotter till borgmästaren i Gävle Hans Månsson (Gammal). Nio barn, varav en dotter gifte sig med ärkebiskopen Johannes Canuti Lenaeus. Ärkebiskop.

Latinskolan i Gävle ca 1569 där han kom i kontakt med den s k "norrlandsortodoxin". Studier i Uppsala, Rostock, och Wittenberg. Prästvigd av ärkebiskopen i Uppsala okänt när. Magister 1586. Professor vid Collegium Stockholmense 1587, Johan III:s högskola, där han undervisade i dialektik. Då han, Nicolaus Olai Bothniensis och Erik Skinnerus vägrade godkänna Johan III:s liturgi fick de ett kort fängelsestraff. Ramismen vann gehör i vid Uppsala möte 1593.

Biskop i Skara 1595, i Strängnäs 1608; legat i Livland samma år. Trogen hertig Karl i stället för ärkebiskopen. Var en av krafterna bakom att Abraham Angermannus avsattes 1599. Eftersom kungen begärde så, vigdes Petrus Kenicius till ärkebiskop 2 juli 1609 i juni efter Olaus Martinis bortgång.

Som ärkebiskop var han även talman i Riksdagen för prästeståndet. En annan funktion var att utfärda prejudikat för hovrätten när den mosaiska lagtolkningen var oklar, samt i egenskap av dess prokansler ha den högsta tillsynen över Uppsala universitet, som under Kenicius tid avancerade med flera professurer genom donationer av Gustaf Adolf.

Kenicius var en av de första fyra som doktorerade i teologi i Uppsala 24 oktober 1617. Grundade fattigvården i Sverige, den s k Spetalsordningen, 1622, och översatte ett kompendium av Hafenreffer samt försedde detsamma med ett företal. Det senare arbetet blev ett standardverk för den svenska prästutbildningen i 200 år.

Petrus Kenicius heraldiska vapen var delat. Det övre fältet är blått och föreställer ett vitt gående lamm som bär på ett gyllene kors och en fana av rött kors på vit botten. Nedre delen tre röda rosor på gemensam stjälk på gyllene botten.

Kenicius, Petrus, ärkebiskop. Född i Umeå

1555 och son af en birkekarl (köpman)

Könik Olofsson i Baggböle

och Anna Olofsdotter.

Satt i tillfälle att ägna sig åt studiebanan,

kallade han sig med latinisering

af faderns namn Kenicius.

Student i Uppsala 1575,

blef han 1578 prästvigd. I sin

födelseort ville han nu verka såsom kaplan, men

vann på grund af sitt svaga målföre icke böndernas

bifall såsom predikant. Han begaf sig

därför 1582 utrikes, först till Rostocks, sedan

(1583) till Wittenbergs högskola, där han 1586

vann magistergraden. Återkommen till Sverige

följande år, anställdes han såsom »läsemästare»

vid det af konung Johan inrättade Stockholmskollegiet

(Collegium Stockholmiense). Här indrogs

han mot sin vilja i det liturgiska oväsendet,

och då han vägrade att med sitt namn understödja

Johans antireformatoriska planer, blef

han med andra liturgiens motståndare kastad i

fängelse. Därifrån synes han några år senare

ha blifvit utsläppt; åtminstone finnes han 1591

nämnd såsom stockholmskollegiets rektor. Sedan

han och hans olyckskamrater åter tagits i

fängsligt förvar, slog befrielsens timme för dem

1592, då konungen på sin sotsäng med döden

för ögonen upphörde med förföljelsen mot dem

och öfriga liturgiens motståndare. 1593 bevistade

han Uppsala möte och var en af de tolf

bisittarne, som valdes till biträde åt mötets ordförande.

Innan årets slut befordrades han till

teologie professor vid universitetet, blef biskop i

Skara 1595, var 1608 en af kommissarierna vid

fredsunderhandlingarna med Polen i Reval, förflyttades

1609 till ärkebiskopsstolen i Uppsala

och var, då högskolan vid reformationsfesten

1617, verkställde sin första teol. doktorspromotion,

den främste bland de promoverade. Från

1595 bevistade han riksmötena och var vid alla

dem som höllos från 1617 till 1633 prästeståndets

talman. Död i Uppsala d. 3 febr. 1636.

Gift med Margareta Hansdotter Gammal.

---Sidenote START---Platser att besöka: Baggböle och den väg som Petrus Kenicius fick uppkallade efter sig; Petrus Kenicius väg ( den gamla kyrkvägen) Denligger nordost om Baggböle herrgård. (Hans far har också en väg uppkallad efter sig, i Baggböle.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Köniks son Petrus Kenicius studerade i Gävle och Uppsala där han tog sin prästexamen 1578. Samma år sökte han tjänst som kaplan i Backens kyrka, men fick " på grund af sitt svaga målföre icke fick böndernas bifall som predikant". Kenicius Petrus Kenicius (1555-1636) År 1582 begav han sig till Rostocks och sedan till Wittenbergs högskolor för vidare studier till magisterexamen 1586. Han blev därefter professor i Uppsala, biskop i Uppsala 1593, biskop i Skara 1595 , biskop i Strängnäs 1608. Den 2 juli 1609 utsågs Petrus Kenicius av kung Karl IX till ärkebiskop, vilket han var till sin död 1636. Som ärkebiskop var han även talman i riksdagen för prästeståndet. Baggbölesonen som inte fick tjänsten som kaplan i Backens kyrka slutade således som ärkebiskop. Kenicius krönte Gustav II Adolf år 1617. Petrus Kenicius har en väg, Petrus Kenicius väg ( den gamla kyrkvägen), i Baggböle uppkallad efter sig och den ligger nordost om Baggböle herrgård. Även hans far Könik Olofsson har en väg uppkallad efter sig, Könik Olofssons väg från Baggböle hamn upp till västra byn. Källa: http://www.umea.se/besoksomraden/baggbole/baggboleby.4.76244a6d126e919ed6f80007035.html -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mycket intressant finns att läsa om honom på Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Petrus_Kenicius Namnet Kenicius är en latinisering av faderns förnamn Könik eller König. Detta förnamn uppträder i Petrus Kenicius hemtrakt i mitten av 1300-talet, då Könik Skarlakan bytte till sig en egendom i Kåddis. Nils Ahnlund har i en artikel hävdat att Könik i Baggböle bör ha varit en ättling till Könik Skarlakan. Petrus Kenicius hade flera systrar som kallade sig Kenicia, däribland Anna som blev stammoder till släkten Halenius och Margareta som var gift med hövitsmannen Per Olovsson Bottnekarl och med honom fick många barn, ofta med tillägget Kuuth i namnet. Men Margareta fick först en dotter, Anna Mårtensdotter i en annan relation, en man som alltså ingår i vår ana. Många placerar Mårten Larsson som fader, även om den personen fortfarande är höljd i dunkel. Arbete pågår för att ta reda på mer...


Se Wikipedia:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Petrus_Kenicius

view all 12

Petrus Kenicius's Timeline

1555
1555
Umeå lfs, Västerbottens län (AC), Sweden
1590
1590
Age 35
Umeå, Sverige
1591
1591
Age 36
1591
Age 36
1591
Age 36
Umeå (AC)
1591
Age 36
1592
1592
Age 37
1601
June 27, 1601
Age 46
Skara (R)
1636
February 3, 1636
Age 81
Uppsala, Sweden