Ove Brostrup Giedde

Is your surname Giedde?

Research the Giedde family

Ove Brostrup Giedde's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Ove Brostrup Giedde

Also Known As: "Gjedde"
Birthdate: (66)
Birthplace: Tomarp Kongsgaard, Sødra Asbo, Skåne, Sverige
Death: December 19, 1660 (66)
Copenhagen, København, Capital Region of Denmark, Denmark
Place of Burial: Roskilde Domkirke
Immediate Family:

Son of Brostrup Knudsen Giedde, Til Tommerup i Skaane and Dorthe Pallesdatter Ulfeldt
Husband of Dorthe Knudsdatter Urne
Father of Dorthe Ovesdatter Giedde; Brostrup Giedde; Regitze Sophie Ovesdatter Giedde; Knud Ovesen Giedde, til Hastrup; Margrethe Ovesdatter Giedde and 5 others
Brother of Knud Giedde; Poul Giedde; Frederik Giedde; Sidsel Brostrupdatter Giedde; Margrethe Brostrupsdatter Giedde and 1 other

Occupation: Dansk admiral, dansk regeringsmedlem, Godsejer, lensmandrigsråd, admiral, Admiral
Managed by: Private User
Last Updated:

About Ove Brostrup Giedde

http://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/om-ove-gieddes-ekspedition-til-ceylon-og-trankebar-1618-1622/

http://da.wikipedia.org/wiki/Ove_Giedde

http://www.denstoredanske.dk/Dansk_Biografisk_Leksikon/Forsvar_og_politi/Rigsadmiral/Ove_Giedde

http://www.aerenlund.dk/historie/trankebar.html

http://www.gravsted.dk/person.php?navn=ovegiedde

Var 1616-18 Sekretær i Kancelliet. Fra denne rolige Stilling kastede han sig ind i et temmelig eventyrligt Foretagende. Han blev paa Kongens Vegne Chef for den Eskadre, der skulde søge at faa grundlagt en dansk Handel paa Ostindien og særlig paa Ceylon. 29. Nov. 1618 gik han til Søs fra Kjøbenhavn om Bord paa Skibet "Elefanten". I 200 år vejede Dannebrog over Trankebar på Indiens sydøstkyst takket være ham. Efter hjemkomsten blev Ove Giedde i 1645 udnævnt til rigsadmiral. I 1648 blev han svært syg, og i stedet udnævnt til lensmand på Helsingborg Slot (Kernen). Ove Giedde blev ophav til et ordsprog som stadig findes i Skåne: "Det er ude med Ove Giedde". Efter freden i Roskilde 1658 hvor Danmark mistede Skånelandene til Sverige, blev han boende i Skåne. Men da svenskekongen Karl X Gustav brød fredstraktaten i 1658 blev Ove Giedde taget til fange da han besøgte Helsingborg i private ærinder. Han blev først sat i fængsel på Helsingborg Slot, og siden ført till Malmøhus. I 1660 blev han frigivet i en fangeudveksling mellem Danmark og Sverige.

til Tommerup, Hellerup, Maglø (V. Gynge H.), Løvestad og Tullesbo (Færs H.), Østrø (Fauraas H.) m.fl. -, gik 1609 — 12 i Sorø Skole, rejste fem Aar udenlands, først studerende ved fremmede Universiteter, siden i Krigstjeneste i Holland og Tyskland, 1616—18 Sekretær i Kancelliet, 1618 Chef for en Eskadre til Ostindien, hvor Trankebar erhvervedes, 1622 Lehnsmand over Brunlaug og Nummedalen, 1624 Kaptain over et selvhvervet Kompagni, 1626—40 forlehnet med Semgaard og Eker Præstegæld, 1630 Direktør for Bjergværkerne, 1637 Lehnsmand i Tønsberg, 1639 Landkommissær, 1640 — 50 Lehnsmand paa Bratsberg, Oberstløjtnant- ved det akershusiske Beg., 164.4 Admiral, tjente i Krigen mod Sverige, 1645 Rigsraad og Rigsadmiral, 1646—49 Lehnsmand paa Jungshoved, 1647 Landkommissær i Jylland, 1648 Ridder, 1649—50 Lehnsmand paa Herrisvad Kloster, 1650—58 paa Helsingborg, 1658—60 paa Hald men samtidig i svensk Fangenskab.

Profilfoto: Kilde: www.finnholbek.dk:

http://www.snl.no/.nbl_biografi/Ove_Gjedde/utdypning

Coat of arms: Våben: en Sølv-Gjedde i blåt felt og samme mærke på hjelmen mellem et blåt og et Sølv-Vesselhorn. - Våbnet findes i flere varianter.

Kilde: Wikipedia, den frie encyklopædi: Ove Gjedde, fra JPTrap's " famous Danish mænd and women (1867) "Ove Gjedde (eller Gedde, Giedde) (27 December 1594 - 19. december 1660), født i Tommarp i Skåne , Danmark (nu Sverige ), var en dansk admiral og medlem af midlertidige regering , der følger efter dødsfaldet Christian IV og de barske restriktioner for Frederik III på grund af hans tætte bånd til Tyskland .


Fort Dansborg i Trankebar , bygget af Ove Gjedde.I 1618 befalede han en ekspedition til Ceylon og Indien, som Christian IV til at gøre en koloni, der gjorde Tharangambadi en koloni i Indien i 200 år. Gjedde vendte tilbage marts 1622. Han deltog i Torstenson War (1643-1645) som en admiral og i 1645 blev han gjorde "admiral af riget", men i 1648 blev han syg, og blev i stedet tildelt len af Helsingborg slot .

Efter freden i Roskilde mistede Danmark Skåne til Sverige. Når den svenske konge Karl X Gustav brød Freden i 1658, Gjedde blev Ove taget til fange under et besøg i Helsingborg. Han blev først sendt i fængsel i Helsingborg Slot, og senere sendt til Malmø . I 1660 blev han løsladt i løbet fangeudveksling mellem Sverige og Danmark. På det tidspunkt Gjedde var en gammel og fysisk svag mand, og han havde allerede bygget en grav mounument i den gamle danske by Helsingborg , som nu var blevet svensk. Sagnet fortæller, at " Hans knogler efter Roskilde fred aldrig fundet hvile, efter Skåne blev svensk "( dansk : Hans ben after Roskildefreden never took Hvile, after Skåne var been Swedish ).

Ove Giedde af Tommerup i Skåne.

Tomarp ligger omkring tre miles vest for klippe. Det er en fire-fløjet stenhus i to etager omkring en brolagt gårdsplads. Udenfor haven firkanter synlige rester af voldgraven i form af aflange damme. Udvalgte Tomarp med sin prunkløst facader og gavle minder ikke meget om renæssanceslot, der blev afbildet af Gerhard Buhrman i 1680'erne. Hans tegning viser et anlæg i henhold til de sædvanlige renæssance mønster på en rektangulær Slotsholmen,

udstyret med bastioner i hjørnerne og omgivet af brede vand grave, og en af ??de fraskilte, trelängad laden med den åbne side mod kaution. En bro fører over voldgraven til en porttårn i Borgholm's sydvestlige hjørne, hvorfra den kommer på det åbne areal foran slottet. Denne består af fire to-etagers huse, de samme bygget op omkring en gårdsplads, såvel som i dag nås gennem en døråbning i vestfløjen. I hjørnet mellem syd og øst vinger stige op i gården en runde trappe tårn med en høj spir og renæssance i slottets ydre nord-østlige hjørne kan du se en firkantet tårn med spir-lignende. Slottets frie ender er udskåret med volutsvängda stemme. Udenfor selve slottet er placeret i Borgholm nordsiden af ??en anden række med et par tværgående bygninger. Den nordlige og østlige del af fæstningen øen er en af ??de regelmæssige blokke og vand grave delt lysthave.


Tomarp (Tommerup) om 1680 (Buhrman-Fischer) Bygning Historiske undersøgelser af den nuværende slot har vist, at bygningerne ikke er konstrueret på samme tid. Den nordlige fløj er den ældste og indeholder elementer af en stærk højhus bygget ca. 1300:e I midten af ??1400-tallet tårnet blev udvidet til en regulær sten. Rester af gavlene er stadig bevaret på loftet. Omkring 1550 bygget vestfløjen som den nye hovedbygning med en port, og derefter byggede sydfløjen, for at give en trelängad gård. Endelig nåede anlægget omkring 1650 med den østlige side, med trappetårne ??og et stort firkantet tårn. Tomarp, eller Tommerup som det var kendt på det tidspunkt, benævnt herregården allerede i 1258, da ridder og Statsraadet Joen Lille slægter af Galen skrev til gården. Han var en af ??Chris Jeg's og de følgende konger betroede mænd. I de 1260's, var han en af ??landets højeste embede som gilkare i Skåne (gilkaren var kongens repræsentant, med økonomiske og militære ansvar for regionen). To gange blev han sendt til paven i Rom for at få ophævet Interdict, som i 1266 og 1299 var over Danmark på grund af ærkebiskopper Jakob Erland's og Jens Grands fængsling og eksil. 1306 blev han efterfulgt af sin søn på Tomarp Joen Joensen Lille. Gården vendte til familie og Lars Sparre Sparre Gustafsen skrev i midten af ??1400-tallet som en ejer. I slutningen af ??1400-tallet holdt gård Henning Brostrup. Han blev efterfulgt af sin søn Hans (død c. 1499), der var sheriff i Århus og er gift med Mette Hardenberg. Gården flyttede derefter til deres søn TEU håndteres Brostrup, gift Margrethe Ottesdatter Hvide. Deres datter Sidsel Tedzdatter anlagt af hans ægteskab med Knud Lauridsen Gieddes til Spannarp og Rögle over Tomarp på sin familie, som derefter holdt ejendom, indtil 1660:e Knud Lauridsen, som var lensmand på Elleholm, døde i 1545 og blev efterfulgt af sin søn Knud Knudsen Giedde (død før 1587), Sheriffen af ??Börringekloster. Han blev kendt først og fremmest af hans kone, Margrethe Clausdatter Ulfeldt erotiske udskejelser uden for ægteskab. Efter hendes mands død hun gik så vidt i sin promiskuøs livsstil, var søn Brostrup Gieddes af den danske konge forpligtet til at holde sin mor "walled", dvs fængslet for resten af ??hendes liv. Hun døde i 1600 i fængslet på Tomarp. Brostrup Giedde, der var lensmand på Island, tog Tomarp den 1580'erne. I sit ægteskab med Dorthe Pallesdatter Ulfeldt havde han sin søn Ove Giedde, som har arvet gården ved hans død 1614:e


Til Tonmarp, Hellerup og Maglø Gik 1609-12 i Sorø Skole. Rejste 5 år udenlands, først ved fremmede universiteter og siden i Krigstjeneste i Holland og Tyskland. 1616-1618 sekr. i Kancelliet. 1618 Chef for Eskadre til Ostindien, hvor Trankebar blev erhvervet. 1622 Lensmand over Brunlaug og Nummedal. 1624 Kaptajn over selverhvervet .kompagniet. 1626-40 forlenet med Semgaard og Eker Præstegæld. 1630 Direktør for Bjergværkerne. 1637 Lensmand i Tønsberg. 1639 Landskommisær 1640-50 Lensmand på Bratsberg' Oberst-Løjtnant ved det Akershusiske beg. 1644 admiral tjente mod Sverige. 1645 Rigsråd og Rigs Admiral. 1646-49 Lensmand på Jungshoved. 1647 Landkommisær i Jylland, 1648 Ridder. 1649-50 Lensmand på Hemsvad Kloster. 1650-58 på Helsingborg. 1648-60 på Hald men samtidig i Svensk fangenskab.

view all 14

Ove Brostrup Giedde's Timeline

1594
December 17, 1594
Sødra Asbo, Skåne, Sverige
1625
March 23, 1625
Age 30
Tommerup, Södra Åsbo härad, Skåne län, Skåne, Sverige
1628
1628
Age 33
1629
September 27, 1629
Age 34
Sem på Eker
1634
1634
Age 39
1635
1635
Age 40
Denmark
1637
December 27, 1637
Age 43
1637
Age 42
Førslev, Sjælland, Danmark
1641
1641
Age 46
Odense, Fyn, Danmark