Is your surname Metsävirta?

Research the Metsävirta family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Industry Councillor Aarre Uolevi Metsävirta

Finnish: Teollisuusneuvos Aarre Metsävirta
Birthdate:
Birthplace: Salo, Finland
Death: September 22, 2011 (66)
Helsinki, Finland
Place of Burial: Salo, Salo, Finland Proper, Finland
Immediate Family:

Son of Reino Rafael Metsävirta and Aline Kyllikki Metsävirta
Husband of Ulla-Maija Metsävirta
Partner of Eeva Mariita Artimo

Occupation: teollisuusneuvos, dipl.ins.
Managed by: Eeva Mariita Artimo
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Aarre Metsävirta

Teollisuusneuvos Aarre Metsävirta s. 22.02.1945 k. 22.09.2011

Monien metsäyhtiöiden johtotehtävissä palvellut teollisuusneuvos, diplomi-insinööri Aarre Metsävirta kuoli vaikeaan sairauteen Helsingissä 22. syyskuuta 2011. Hän oli 66-vuotias, syntynyt 22. helmikuuta 1945 Salossa.

Hän taisteli haimasyöpää vastaan melkein kaksi vuotta. Kesällä Meilahden sairaala lopetti hoitojen jatkamisen, mutta hän jatkoi kamppailua omin varoin yksityisessä sairaanhoidossa. Hän sai muutaman viikon lisäaikaa.

Paperi-insinöörinä Metsävirta teki poikkeuksellisen uran, sillä hän ehti kiertää melkein kaikissa merkittävissä metsäyhtiöissä. Hän oli Ahlströmin, Rauma-Repolan, Tampellan, Veitsiluodon, Enson ja M-realin palveluksessa.

Johtajana hän oli kova ja vaativa. Jos alainen hoiti tehtävänsä huonosti, Metsävirta ei säästellyt sanojaan.

Urallaan hän kohtasi vastoinkäymisiä, joille hän ei mahtanut mitään. Kun Enso osti Tampellan metsäteollisuuden, uusi omistaja antoi Metsävirralle potkut.

Samoihin aikoihin hänen vaimonsa kuoli syöpään, ja Metsävirrasta tuli kolmen kouluikäisen tyttären työtön yksinhuoltaja. Uramiehelle tilanne oli hämmentävä.

Ystäviensä avulla hän sai puolipäivätoimisen hallituksen puheenjohtajan paikan valtiollisesta Veitsiluodosta. Tehtävä oli piinallinen, sillä hän ei tullut toimeen Veitsiluodon toimitusjohtajan Niilo Pellonmaan kanssa.

Veitsiluodon tarina päättyi siten, että valtio siirsi yhtiön Enson haltuun. Tällä kertaa Metsävirta sai paikan Enson johtajistossa, mutta hän ei viihtynyt pitkään uuden työnantajan palveluksessa.

Hänet kutsuttiin johtamaan M-realin paperiteollisuutta, joka laajensi toimintaansa uhkarohkein yritysostoin. Hankintojen takia M-real ajautui konkurssin partaalle, mutta varatoimitusjohtaja Metsävirralla oli mielestään hyvä omatunto. Hän oli kirjauttanut M-realin hallituksen pöytäkirjaan eriävän mielipiteen, jonka mukaan Ruotsissa ja Keski-Euroopassa sijaitsevista tehtaista maksettiin aivan liian paljon.

Metsävirta työskenteli teollisuudessa aikakaudella, jolloin kollegat eri yhtiöistä seurustelivat melko vapaasti keskenään. Siksi hän koki henkilökohtaisena loukkauksena sen, että metsäyhtiö UPM paljasti viranomaisille maailmanlaajuisen paperikartellin.

Viranomaiset tekivät ratsian Metsävirrankin työhuoneeseen ja tutkivat kaikki paikat roskakoria myöten. Mitään raskauttavaa ei löytynyt, sillä ilmianto oli väärä.

Metsävirtaa UPM:n tempaus keljutti, sillä se sotki vanhojen kavereiden väliset suhteet. Hänellä oli laaja ystäväverkosto, mutta yhteisiä illanistujaisia ei enää uskallettu järjestää. Yhtiöiden juristit pelkäsivät, että joku tekisi sitseistä vääriä johtopäätöksiä.

https://www.hs.fi/muistot/art-2000002625161.html

view all

Aarre Metsävirta's Timeline

1945
February 22, 1945
Salo, Finland
2011
September 22, 2011
Age 66
Helsinki, Finland
????
????
Salo, Salo, Finland Proper, Finland