Abraham Wennström

Is your surname Wennström?

Research the Wennström family

Abraham Wennström's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Abraham Wennström

Birthdate: (90)
Birthplace: Ytterbyn 8, Norrbottens Län, Norrbotten, Sverige
Death: February 24, 1960 (90)
Immediate Family:

Son of Nils Petter Wennström and Florentina Wennström
Husband of Hilda Maragretha Wennström
Father of Arvid Johannes Wennström; Ingeborg Irhamn; Hildur Lundbäck; Gustaf Fredrik Wennström; Signe Holmkvist and 1 other
Brother of Nils Olof Wennstrom; Abraham Wennström; Johanna Wennström; Maria Florentina Öqvist; Petrus Wennström and 2 others
Half brother of Matilda Fredriksson

Occupation: Predikant
Managed by: Olle Wennström
Last Updated:

About Abraham Wennström

Skepparen och lekmannapredikanten Abraham Vennström, föddes den 26 sept 1869. Fadern Nils Petter Vennström var från Vånafjärdens by i Nederkalix försmling och var jordbrukare till yrket. Men i bredd med sin jordbrukarsyssla var han också förman vid dåvarande trävarubolaget Bergbom & Svanberg i Kalix. Sedermera flyttade familjen till Kalix-Nyborg, där alltså sonene Abraham föddes".

Abraham blev predikant inom den laestadianska rörelsen. Han predikade med iver och engagemang och predikningarna brukade dra ut på tiden, ty han hade mycket att förmana och undervisa om där han for från by till by. Vid ett sådant tillfälle då inspirationen var stor,drog det så långt ut på tiden att de jordiska behoven gjorde sig påminda. Till sist tvingades han meddela församlingen att han behövde en kort paus. För att hålla sin hjord samlad i andakt under detta påtvingade avbrott, föeslog han en psalm. Valet föll olyckligtvis på Nr 303:

Här en källa rinner,

säll den henne finner.....

Abraham Wennström Nyborg, 1869 - 1960" Wennström var en av de stora predikant, som predikade lestadius lära och var en av de som samlade folk till stora möten. Han föddes 1869 och under sina barn- och ungdomsår i Nyborg hoppades Abraham finna det optimala. Hans oroliga själ gjorde att han sökte sig till olika sammankomster. På ett möte där Haapavarragubben talade om Gud på ett sätt som de skriftlärda inte gjorde kom Vennström till själslig ro 18 år gammal.

Vid 30 års ålder pratade Abraham själv om Guds ord i sin församling. Sin första resa gjorde han tillsammans med Nils Henrik Hedlund från Överkalix. Abrahams predikningar var alltid i evangelisk anda och med ett enkelt språk så att de flesta förstod vad han sa. Abraham var en av de första att ordna stormöten i Sverige. Det första mötet hölls i Finland 1906 och tre år senare hölls ett möte som varade i två dagar och i två länder (Sverige och Finland). Ett stormöte var planerat till våren 1914 men kriget kom och sköt upp det i sex år. Tältet som gjordes i ordning för mötet 1920 kunde ta in 2800 sittande.

Abraham Wennström avled 1960 efter ett långt liv och en kort tids sjukdom.

(Källa NYBORGS FRAMTID / http://web.registrera-doman.se/site/ytterbyn-nyborg.com/NyborgsFramtid/Historia.html)

view all 11

Abraham Wennström's Timeline

1869
September 26, 1869
Norrbottens Län, Norrbotten, Sverige
1899
September 16, 1899
Age 29
Norrbottens Län, Norrbotten, Sverige
1900
December 18, 1900
Age 31
Nederkalix, Norrbotten, Sweden
1906
June 9, 1906
Age 36
Nederkalix, Norrbotten, Sweden
1908
May 1, 1908
Age 38
Nederkalix, Norrbotten, Sweden
1960
February 24, 1960
Age 90
????
????